Γιατί είναι καλύτερο για την υγεία να μην κάνουμε διακοπές μόνο το καλοκαίρι

Westend61 via Getty Images

Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν και εμείς να έχουμε επιστρέψει στην καθημερινότητά μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις αποδράσεις.

Αν και μπορεί να είναι φαίνεται δύσκολο να ξεφεύγουμε από την εβδομαδιαία ρουτίνα μας και να κάνουμε αυτήν την πολύ αναγκαία παύση, οι διακοπές δεν είναι μόνο ένα χαλαρωτικό διάλειμμα από την καθημερινότητα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο. Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένα από τα οφέλη των διακοπών στην υγεία μας, είναι και η μακροζωία.

Κι ενώ οι καθημερινές συνήθειες αυτοφροντίδας, όπως η άσκηση και ο επαρκής ύπνος συμβάλλουν στη διαχείριση του άγχους και βοηθούν να ζήσουμε πιο πολύ, έχοντας μια υγιή ζωή, η έρευνα δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει υποκατάστατο για τις διακοπές.

Σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη που βασίστηκε στα ευρήματα της Μελέτης Επιχειρηματιών του Ελσίνκι - μιας μελέτης 40 ετών που παρακολουθεί τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε 1.222 επιχειρηματίες - οι διακοπές δεν αποτελούν απλά μια πολυτέλεια. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ ζωτικής σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και για τη μακροζωία.

Ο καθηγητής Τίμο Στραντμπεργκ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας, είπε τα εξής: «Οι διακοπές μπορούν να είναι ένας καλός τρόπος για την ανακούφιση από το στρες. Μην νομίζετε ότι το να ακολουθείτε ένα κατά τα άλλα υγιεινό τρόπο ζωής, θα αντισταθμίσει την υπερβολική σας δουλειά και την απουσία διακοπών».

Ο Στραντμπεργκ επεσήμανε επίσης ότι η διαχείριση του άγχους είναι καθοριστική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και την αύξηση της μακροζωίας μακροπρόθεσμα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η μελέτη του Ελσίνκι είναι κατατοπιστική, κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας δεν εξετάσθηκαν γυναίκες, συνεπώς απαιτείται περισσότερη έρευνα για να φανεί ο πιθανός αντίκτυπος των διακοπών στις γυναίκες. Ενώ οι γυναίκες υπόκεινται σε παρόμοια με τους άνδρες άγχη όσον αφορά την καριέρα τους, οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι εκείνες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας που αφορά στην φροντίδα των παιδιών και τις εργασίες του σπιτιού - φόρτο που μπορεί να μην σταματά ενώ βρίσκονται, για παράδειγμα, σε οικογενειακές διακοπές

Ένα μακρύ Σαββατοκύριακο στο σπίτι, παραγγέλνοντας φαγητό και ένας ύπνος με τον σκύλο σας είναι ότι πρέπει. Όσο αφιερώνετε χρόνο για να αποφορτιστείτε, να ξεκουραστείτε και να δημιουργήσετε ένα ψυχικό και φυσικό χώρο για τον εαυτό σας μακριά από τους παράγοντες του καθημερινού σας άγχους, η υγεία και η ευεξία σας θα γίνει μακροπρόθεσμα καλύτερη.

Πηγή: Bustle