Γιατί εκτιμούμε τις ομορφιές της φύσης τώρα περισσότερο από ποτέ

Οι σύντομες βόλτες στο κοντινό πάρκο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ψυχική υγεία.
Φύση κοντά στην Σένταρ Σίτι της Γιούτα.
Maria Jeffs via Getty Images
Φύση κοντά στην Σένταρ Σίτι της Γιούτα.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, όπου και να κοιτάξουμε, από τα δέντρα στα πεζοδρόμια γύρω από το σπίτι μας μέχρι το κοντινότερο πάρκο, βλέπουμε τη φύση να έχει ανθίσει. Είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ενώ εμείς μπορεί να μην κινούμαστε όσο πριν λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι, η γη συνεχίζει να γυρίζει.

Καθώς περνούμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σε καραντίνα, πολλοί από εμάς έχουμε αποκτήσει μια νέα - ή έστω ανανεωμένη - εκτίμηση για τον φυσικό κόσμο. Τα λουλούδια που δεν υπήρχαν πριν από μερικές ημέρες με τις υπέροχες μυρωδιές της άνοιξης, τις μέλισσες, τις πεταλούδες και τα πουλιά που πλέον δεν κρύβονται, συνεχίζουν να δίνουν μια αίσθηση κανονικότητας.

Οι ταξιδιωτικές φωτογραφίες που είχαν κατακλύσει τα προηγούμενα χρόνια το Instagram, τώρα έχουν αντικατασταθεί από εικόνες της φύσης, φωτογραφίες από τις - περιορισμένες από την κυβέρνηση - καθημερινές εξόδους των ανθρώπων στο πάρκο, με πράσινες εκτάσεις και κοντινές λήψεις σε πέταλα λουλουδιών με ολοζώντανα χρώματα. Τώρα όσο ποτέ στεκόμαστε για μερικές στιγμές για να μυρίσουμε τα τριαντάφυλλα.

«Νομίζω ότι τώρα οι άνθρωποι βλέπουν τη φύση με μια νέα μάτια», λέει στη βρετανική έκδοση της HuffPost ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Gloucestershire, Άνταμ Χαρτ. «Με τόσους περιορισμούς, φαίνεται να συνειδητοποιούμε συλλογικά τη σημασία της φύσης για τη ζωή μας και την ευημερία μας».

Ο Χαρτ εξηγεί ότι βλέπει πολλούς ανθρώπους στο Twitter να ασχολούνται με τους κήπους τους ή να είναι χαρούμενοι που ανακαλύπτουν έντομα, αράχνες, γυμνοσάλιαγκες και άλλα πλάσματα που συχνά περνάνε απαρατήρητα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση για την άγρια ζωή RSPB με έδρα τη Βρετανία και τη Σκωτία, διαπίστωσε ότι λόγω του αποκλεισμού υπήρξε αύξηση της ενασχόλησης με τη φύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι αναζητούν πλέον στο Διαδίκτυο ένα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής τους ζωής», λέει εκπρόσωπος της οργάνωσης. Επιπλέον, ίσως να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι «αρχίζουν να παρατηρούν τον έξω κόσμο με έναν εντελώς νέο τρόπο».

Τώρα πιθανόν να παρατηρούμε τον φυσικό κόσμο λίγο περισσότερο, επειδή υπάρχει μειωμένη κίνηση στους δρόμους και λιγότερα αεροπλάνα στον ουρανό. Μπορούμε πραγματικά να ακούσουμε «τη φωνή της φύσης» - το τραγούδι των πουλιών, τον ήχο της βροχής, τον άνεμο στα δέντρα.

Μπορούμε πραγματικά να ακούσουμε «τη φωνή της φύσης» - το τραγούδι των πουλιών, τον ήχο της βροχής, τον άνεμο στα δέντρα
Jacky Parker Photography via Getty Images
Μπορούμε πραγματικά να ακούσουμε «τη φωνή της φύσης» - το τραγούδι των πουλιών, τον ήχο της βροχής, τον άνεμο στα δέντρα

Η εποχή του χρόνου σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στο ανανεωμένο συλλογικό ενδιαφέρον για τον φυσικό κόσμο. Αν ήταν χειμώνας δεν θα απολαμβάναμε τη φύση και τον ηλιόλουστο ουρανό στον ίδιο βαθμό. «Η άνοιξη είναι πάντα μια συναρπαστική περίοδος που όλα φαίνεται να ξαναζωντανεύουν», αναφέρει το RSPB.

Η φύση παρέχει στην καθημερινότητα που βιώνουμε λόγω της εξάπλωσης του COVID-19, ένα αντίδοτο στα συναισθήματά άγχους και λύπης, προσφέροντας μας την ευκαιρία να απολαμβάνουμε την παρούσα στιγμή. Ο εξω κόσμος είναι τόσο ωφέλιμος για της ψυχική μας υγεία, τόσο που το 2018 οι γιατροί στο Shetland συνταγογραφούσαν την παρατήρηση πουλιών, την πεζοπορία και τους περιπάτους στην παραλία, για να βοηθήσουν στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών, του διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και του στρες.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επιστήμη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φύση, όπως η κηπουρική και το περπάτημα σε πάρκα, συμβάλουν στην καλή ψυχική υγεία. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Natural England το 2016 διαπίστωσε ότι οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανησυχίας, του άγχους και της κατάθλιψης. Επιπλέον σε διαφορετική μελέτη, οι ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η βόλτα έξω στη φύση, η παρατήρηση δέντρων, η ακρόαση των πουλιών που κελαηδούν, η παρατήρηση του ουρανού και η γενικότερη αίσθηση επαφής με τη φύση, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η φύση έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους μέχρι και για επτά ώρες μετά τη βόλτα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; «Η φύση προσελκύει όλες τις αισθήσεις μας. Εξω υπάρχουν μυρωδιές, αισθήσεις, εικόνες λουλουδιών και των νέων μπουμπουκιών τους, διαφορετικοί ήχοι. Η ζωή μας βρίσκεται σε παύση αυτή τη στιγμή, αλλά η φύση προχωρά».

«Μας ηρεμεί, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», προσθέτει. «Εχει τη δυνατότητα να ξεκουράζει το μυαλό».

Πηγή: HuffPost UK