ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/10/2021 17:00 EEST

Γιατί ένας μικρός σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα - Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί

Ο σεισμός εκδηλώθηκε βορείως του Ολυμπιακού Σταδίου και έγινε έντονα αισθητός σε μία ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Eurokinissi

Αν και μικρός, μόλις  2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο σεισμός που σημειώθηκε στο Μαρούσι λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε έντονα αισθητός σε κάποιες περιοχές της Αττική.

Ο σεισμός εκδηλώθηκε βορείως του Ολυμπιακού Σταδίου και έγινε έντονα αισθητός σε μία ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο  πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 2,9 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 10 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας, σε εστιακό βάθος 9,2 χλμ.

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

«Αποδίδω τη μεγάλη αισθητότητα του σεισμού στην περιοχή των Αθηνών στο ότι (το επίκεντρο) ήταν μέσα στον οικιστικό ιστό, ήταν περίπου στη βόρεια πλευρά του Ολυμπιακού Σταδίου» είπε ο κ. Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εξήγησε ότι «στην περιοχή Αμαρουσίου – Κηφισιάς, ουσιαστικά δεν έχουμε ρήγματα στην επιφάνεια. Τα ρήγματα αυτά είναι υποθετικά ρήγματα, τα οποία διέρχονται από τους βαθύτερους γεωλογικούς σχηματισμούς και αποτελούν συνέχεια του ρήγματος της Πάρνηθας και συνέχεια του ρήγματος της Πεντέλης».

Πηγή: ΕΡΤ