Πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα;

Πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα;
SOOC

Οι προσπάθειες της Άγκυρας να καταστεί ανεξάρτητη οικονομικά και πολιτικά δύναμη προκάλεσε ανησυχίες σε πολλά κέντρα λήψης αποφάσεων του δυτικού κόσμου. Το αποτυχημένο πραξικόπημα αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή αποκάλυψε τις δυτικές (αρνητικές) προθέσεις απέναντι σε κάθε κυβέρνηση με θρησκευτική χροιά στην Ανατολή, έστω και αν αυτή η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη δημοκρατικά. Ως εκ τούτου ριζικές αλλαγές πραγματοποιούνται σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο εντός της Τουρκίας.

Η αμερικανική «εμπλοκή» και η καθυστέρηση των περισσότερων χωρών της Ε.Ε στην καταδίκη του πραξικοπήματος κλόνισε την εμπιστοσύνη μεταξύ Τούρκων και δυτικών συμμάχων τους. Η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασε άμεσα και ακολούθησαν άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και το Κατάρ, γεγονός που αποδεικνύει το ελληνικό ενδιαφέρον για την διατήρηση της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν.

Η ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και δυτικών χωρών οδήγησε σε μεγαλύτερη προσέγγιση της Άγκυρας προς τη Ρωσία, μια προσέγγιση που κορυφώθηκε με τη αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S400.

Σήμερα, η Τουρκία, που βρίσκεται σε μια δυσμενή θέση, οικονομικά και γεωπολιτικά, αναζητά συμμάχους προς την Ανατολή και τη Δύση. Έτσι, η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους νέους προσανατολισμούς της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Παρά τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών λόγω της αναθεωρητικής πολιτικής, η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα επιβεβαιώνει αυτόν τον νέο προσανατολισμό.

Η εν λόγω επίσκεψη δεν θα έλυνε το σύνολο των υφιστάμενων προβλημάτων αλλά μπορεί να συντελέσει στην προετοιμασία νέου θετικού κλίματος καλλιέργειας εμπιστοσύνης.

Αν και η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, ωστόσο αυτό το αρνητικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και δυτικών χωρών σε αυτή τη συγκυριακή ευκαιρία θα έπρεπε να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες, που έχουν υποστεί τα δεινά των δανειστών από το 2009, για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας διεθνώς.

Παρά τη μεγάλη λίστα των θεμάτων - ζητημάτων που θα μπορούσε να τεθούν στο τραπέζι των διακρατικών διαπραγματεύσεων εκ μέρους των δυο κυβερνήσεων, η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων από την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν εξαρτάται από τις προτεραιότητες των επίκαιρων θεμάτων.

Πρώτον, η οικονομική, η εμπορική, ενεργειακή και μεταφορών συνεργασία θα μπορούσε να συνδράμει στην βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των δύο χωρών. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται μια από τις πρώτες 20 χώρες, παγκοσμίως, στην απορρόφηση ελληνικών προϊόντων ενώ ταυτόχρονα, η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη στιγμή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Δεύτερον, το κυπριακό ζήτημα θα έπρεπε να επιστρέψει άμεσα στη κορυφή των συζητήσεων διότι ο παράγοντας του χρόνου δεν είναι υπέρ των ελληνοκυπρίων αλλά υπέρ της διχοτόμησης. Η Κύπρος πρέπει να παραμένει ενωμένη στο πλαίσιο μιας δίκαιας και νόμιμης λύσης.

Τρίτον, οι θετικές σχέσεις με την Τουρκία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την Αθήνα ως Plan (B) σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας περί προσφύγων αν επιδεινωθούν περισσότερο οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Επιπλέον, η Ελλάδα γεωγραφικά είναι πιο κοντά στις εστίες έντασης της Μέσης Ανατολής σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυρίως του βορά που δεν δίστασαν να διατάξουν βαλκανικές χώρες όπως τα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορα τους απέναντι στους πρόσφυγες. Έτσι, η Ελλάδα δεν πρέπει να μετατραπεί σε λίμνη προσφύγων αν την «εγκαταλείψουν» οι Ευρωπαίοι εταίροι στο εν λόγω θέμα των προσφύγων.

Τέταρτον, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, γεωπολιτικά, αν παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Άγκυρας και δυτικών χωρών (ΕΕ-ΗΠΑ). Είναι γεγονός ότι η προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης από τη Μόσχα προκαλεί ανησυχίες σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες.

Πέμπτον, η συνεργασία στον τομέα της τρομοκρατίας είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα αν λάβουμε υπόψη ότι οι τρομοκράτες του ISIS έχουν χτυπήσει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και την Τουρκία.

Έκτον, η εξεύρεση λύσης για το θέμα των οκτώ (8)Τούρκων στρατιωτικών είναι σημαντικό για την τουρκική κυβέρνηση. Για το ελληνικό δικαστικό σύστημα, οι οκτώ είναι άνθρωποι που ζήτησαν άσυλο επειδή κινδυνεύει η ζωή τους, ενώ για την τουρκική κυβέρνηση είναι πραξικοπηματίες που δολοφόνησαν 251 συμπολίτες τους και τραυμάτισαν πάνω από 2000.

Τέλος, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη και από τις δυο κυβερνήσεις το σύνδρομο «Απόλυτο Χάος» που δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν στο βαλκανικό και μεσανατολικό χώρο.

Η επίλυση και άλλων ζητημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας των δυο χωρών και κυρίως της συνθήκης της Λωζάνης θα προσέθετε και άλλα ευοίωνες προοπτικές για επιτυχή επίσκεψη του προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας και θα επέσπευδε τις εργασίες του στρατηγικού Συμβουλίου μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο σημαντική μπορεί να αποβεί η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.

Δημοφιλή