Γιατί λαχταρούμε την ανθρώπινη επαφή - Και πώς θα επιβιώσουμε χωρίς αυτήν στην καραντίνα

Η επαφή με κάποιον αγαπημένο μας, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καλή ψυχική υγεία.
Η αφή είναι μέρος της ζωής μας από την γέννηση και μεταφέρει αγάπη και φροντίδα χωρίς λέξεις.
Hinterhaus Productions via Getty Images
Η αφή είναι μέρος της ζωής μας από την γέννηση και μεταφέρει αγάπη και φροντίδα χωρίς λέξεις.

Από το στήριγμα που αποτελεί ένας φίλος μας και τις στιγμές γέλιου μαζί του μέχρι τη χειραψία με μια νέα γνωριμία, υπάρχει μια τεράστια απουσία στις ζωές μας κατά τις περίεργες ημέρες που βιώνουμε λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού: η ανθρώπινη επαφή.

Για μερικούς ίσως να μοιάζει αδιάφορο, όμως η έλλειψη (ακόμα και η απαγόρευση) της φυσικής επαφής με άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζουμε, μπορεί να έχει αληθινό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, κυρίως αν ζούμε μόνοι μας, λέει η σύμβουλος-ψυχοθεραπεύτρια δρ. Κλόε Πεντούσις-Μίτσελ.

«Τώρα που η ανθρώπινη επαφή είναι περιορισμένη, η πλειοψηφία θα αρχίσει να αισθάνεται μοναξιά, συναισθηματικά ασταθής και κοινωνικά αποκλεισμένη», λέει στη βρετανική έκδοση της HuffPost.

«Για κάποιος, δυστυχώς αυτό ίσως πυροδοτήσει κατάθλιψη, άγχος και συναισθήματα αναστάτωσης, θλίψης, μοναξιάς».

Η ψυχοθεραπεύτρια Λούσι Μπέρεσφολντ εξηγεί ότι λαχταρούμε την αφή επειδή παίζει σημαντικό ρόλο στην ύπαρξή μας. «Η αφή είναι μέρος της ζωής μας από την γέννηση και μεταφέρει αγάπη και φροντίδα χωρίς λέξεις».

«Ερευνες έχουν δείξει ότι η επαφή δέρματος με δέρμα απελευθερώνει οξυτοκίνη – γνωστή και ως η “ορμόνη της αγάπης” – η οποία βοηθάει στο δεσμό της μητέρας με το μωρό ή τους συντρόφους να δεθούν ως ζεύγος. Ψυχολογικά, η αγκαλιά, το χάϊδεμα, το μασάζ και η φροντίδα που δεχόμαστε σε βρεφική ηλικία μεταφέρει την αίσθηση της προσοχής και της αγάπης», προσθέτει η Μπέρεσφολντ.

«Κουβαλάμε αυτό το αποτύπωμα μαζί μας ως ενήλικες, οπότε αυτό το άγγιγμα καλωσορίσματος από κάποιον μας κάνει να αισθανόμαστε αγαπητοί και άτομα εμπιστοσύνης».

Οι εικονικές αγκαλιές μπορεί να ακουστούν περίεργες, όμως λειτουργούν επειδή ταυτόχρονα είναι και διασκεδαστικές.
Lucas Racasse via Getty Images
Οι εικονικές αγκαλιές μπορεί να ακουστούν περίεργες, όμως λειτουργούν επειδή ταυτόχρονα είναι και διασκεδαστικές.

Άλλες έρευνες παρουσιάζουν ότι οι αγκαλιές και τα μασάζ μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, καθώς προκαλούν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, ορμόνης που «ρυθμίζει» τα συναισθήματα ευτυχίας.

Αν ανήκουμε στην κατηγορία απτικών ανθρώπων, αυτή η διαταραχή θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσφορία ή ανησυχία γύρω από την έξαρση του κορονοϊού. «Χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αισθανθούμε αβοήθητοι, ακόμα και ότι χάνουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα».

Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να βρούμε καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουμε μια αίσθηση επαφής. Η Μπέρεσφολντ συμβουλεύει να δοκιμάσουμε μια «εικονική αγκαλιά» αν κάνουμε βιντεοκλήση με φίλους ή την οικογένειά μας.

«Οι εικονικές αγκαλιές μπορεί να ακουστούν περίεργες, όμως λειτουργούν επειδή ταυτόχρονα είναι και διασκεδαστικές – και το γέλιο είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Στην επόμενη βιντεοκλήση με τους συγγενείς ή την οικογένεια, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε εκείνους κι εκείνοι πίσω σε εμάς».

Η Πεντούσις-Μίτσελ συνιστά ψυχικό διαλογισμό, γιόγκα, μια βόλτα στο πάρκο ή στο μπαλκόνι. Τέλος, το μασάζ με κρέμα ή λάδι μετά από ένα μπάνιο, καθώς και οι σωστές αναπνοές, θα μας ηρεμήσουν.

Πηγή: HuffPost UK