Γιατί μελαγχολούμε κατά τη διάρκεια των γιορτών και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

CentralITAlliance via Getty Images

Κι ενώ οι εικόνες αγάπης και ευτυχίας που βλέπουμε στις οθόνες, στα περιοδικά, στις διαφημίσεις στον δρόμο κάνουν τα Χριστούγεννα ακόμα πιο μαγευτικά, ο ρεαλισμός των γιορτών δεν είναι τόσο ιδανικός όσο φαίνεται. Ανάμεσα στις αγχωτικές προθεσμίες, την οικογενειακή δυσλειτουργία και απώλεια, τις κακές συνήθειες όσον αφορά την κατανάλωση του φαγητού και ποτού και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πιο κρύες και σκοτεινές μέρες του χειμώνα, είναι εύκολο να μελαγχολήσουμε.

Επιπλέον, οι συνεχείς υπενθυμίσεις για το πόσο όμορφα περνούν τις γιορτινές ημέρες φίλοι και γνωστοί, μπορούν να «πονέσουν», καθώς η ζωή μας μπορεί να διαφέρει πολύ από τη δική τους. Γι’αυτό το λόγο, ο Δεκέμβριος ίσως και να είναι ο πιο δύσκολος-συναισθηματικά-μήνας, για εκείνους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η κατάθλιψη και η μελαγχολία είναι συχνά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των γιορτών και δεν υποφέρουν μόνο αυτοί που έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια, αλλά και όσοι δεν εισπράττουν αγάπη ή δεν έχουν κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην κατάθλιψη των γιορτών καθώς και τρόποι αντιμετώπισής της:

Δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών

«Έχουμε την τάση να προσδοκούμε και να φανταζόμαστε τις γιορτές που βλέπουμε στην τηλεόραση», λέει ο ψυχίατρος Μαρκ Σιχέλ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ασθενών του αυξάνεται μετά τις γιορτές. «Οι γιορτές δεν αποτελούν ακριβώς αυτό που περιμένουμε, το ιδανικό με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε αμέσως».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η περίοδος των γιορτών κάποτε τελειώνει και αυτό που ίσως να ήταν χρήσιμο είναι ένας απολογισμός για αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Η ευγνωμοσύνη είναι κατά πάσα πιθανότητα το καλύτερο αντίδοτο κατά της κατάθλιψης».

Η προσπάθεια να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα

«Η τελειομανία μπορεί να συμβάλλει στη μελαγχολία», λέει ο Σιχέλ. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά και απογοητεύουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και αυτό είναι πολύ άσχημο».

Η σύγκριση με τους άλλους

«Το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με γνωστούς μας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αφού όλες οικογένειες έχουν προβλήματα και οι περισσότεροι από εμάς δεν ζουν τα τέλεια Χριστούγεννα που ονειρεύονται ή που θυμούνται από την παιδική τους ηλικία», λέει ο Σιχέλ.

Η αμέλεια του εαυτού μας

«Να φροντίζουμε τον εαυτό μας, μην το παρακάνουμε με το φαγητό και το ποτό», συμβουλεύει ο Σιχέλ. «Να ακολουθείτε την καθημερινή σας ρουτίνα άσκησης, το πρόγραμμά σας γενικότερα όπως κάνετε καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά