ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2019 21:41 EET | Updated 08/12/2019 00:02 EET

Γιατί ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ζήτησε την απόσυρση του λογοτεχνικού βραβείου Νόμπελ στον Πίτερ Χάντκε

Ο Ιμπραήμ Καλίν χαρακτήρισε ξεδιάντροπη την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Anadolu Agency via Getty Images
Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απευθύνθηκε στην Σουηδική Ακαδημία να πάρει πίσω την απόφαση να βραβεύσει τον Πίτερ Χάντε με το λογοτεχνικό βραβείο 2019.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απευθύνθηκε το Σάββατο στην Σουηδική Ακαδημία να ανακαλέσει την απόφαση να τιμήσει τον Αυστριακό θεατρικό συγγραφέα, μυθιστοριογράφο και ποιητή Πίτερ Χάντκε με το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ 2019, μια κίνηση που χαρακτήρισε ως «ξεδιάντροπη», για το λόγο του ότι ο συγγραφέας υποστήριξε τον πρώην Σέρβο ηγέτη και εγκληματία Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Τη Δευτέρα το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας θα δοθεί στον Πίτερ Χάντκε, ο οποίος υποστηρίζει τον Μιλόσεβιτς και αρνείται τη γενοκτονία της Βοσνίας», έγραψε ο Καλίν στο Τουίτερ. Επιπλέον, δήλωσε ότι «αυτή η απάνθρωπη απόφαση» πρέπει να καταδικαστεί: «Πώς μπορείτε να απονέμετε κάποιον χωρίς ηθική συνείδηση και αίσθηση ντροπής; Για να ενθαρρύνετε νέες γενοκτονίες;».

Μετά την ανακοίνωση απονομής στον Χάντκε και οι συγγενείς των θυμάτων του Πολέμου της Βοσνίας κατέκριναν την απόφαση. Το 1997, ο Χάντκε κατηγορήθηκε για την ελαχιστοποίηση των σερβικών εγκλημάτων πολέμου στο βιβλίο του «Ένα ταξίδι στα ποτάμια: Δικαιοσύνη για τη Σερβία». Είναι γνωστός ως μεγάλος θαυμαστής του Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε το 2006 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε δίκη για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία. Ο Χάντκε επισκέφτηκε τον πρώην Σέρβο ηγέτη στη φυλακή και έκανε προσπάθειες να καταθέσει υπέρ του. «Είμαι εδώ για τη Γιουγκοσλαβία, τη Σερβία και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», δήλωσε όταν παρευρέθηκε στην κηδεία του Μιλόσεβιτς το 2006. 

Ο Χάντκε κέρδισε το βραβείο στις αρχές Οκτωβρίου για το «γεμάτο επιρροή έργο του που έχει εξερευνήσει με σπουδαίο τρόπο την περιφέρεια και ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας στη Στοκχόλμη. Εκτός από το βραβείο, ο Χάντκε θα λάβει 9 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (950.000 δολάρια), καθώς και ένα μετάλλιο και ένα δίπλωμα. 

 

 

Πηγή: Daily Sabah