Γιατί ο κορονοϊός σκοτώνει περισσότερους άνδρες

Το «ασθενές» φύλο είναι οι άνδρες, που έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό αν νοσήσουν.
ASSOCIATED PRESS

Ενα αξιοσημείωτο στατιστικό που καταγράφεται στην πανδημία του κορονοϊού είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που πεθαίνουν παγκοσμίως από την φονική νόσο είναι άνδρες.

Στην Ελλάδα από τους 22 νεκρούς οι 18 είναι άνδρες και οι γυναίκες μόλις τέσσερις.

Στην Ιταλία οι άνδρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των κρουσμάτων και περισσότερο από το 70% αυτών που πέθαναν, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS) της χώρας. Ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, όπου το ποσοστό των γυναικών που νοσούν είναι υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, περίπου το 54% των θανάτων ανήκει στους άνδρες.

Ποιος είναι ο λόγος, όμως, που συμβαίνει αυτό; Οι ερευνητές λένε ότι μια σειρά από παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι κακές συνήθειες εν γένει, εξηγούν σε ένα βαθμό αυτά τα ποσοστά.

Kai Schwoerer via Getty Images

Σε συνεργασία με το Global Health 50/50, ένα ερευνητικό ίδρυμα που εξετάζει την ανισότητα των φύλων στην παγκόσμια υγεία, το CNN ανέλυσε τα διαθέσιμα δεδομένα από 20 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19.

Από αυτές τις 20 χώρες, μόνο έξι έδωσαν στοιχεία κατανεμημένα ανά φύλο για επιβεβαιωμένους ασθενείς και θανάτους - η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ιράν, η Ιταλία και η Νότια Κορέα. Σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν δεδομένα - που καλύπτουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού - διαπιστώνται ότι οι άνδρες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις γυναίκες μετά τη διάγνωση της ασθένειας.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας δεν είναι μόνο η βιολογία, αλλά και η συμπεριφορά των φύλων - ο διαφορετικός τρόπος ζωής ανδρών και γυναικών - που παίζουν σημαντικό ρόλο στο διαφορετικό ποσοστό θνησιμότητας, ιδίως στις νόσους του αναπνευστικού.

«Στις χώρες για τις οποίες έχουμε δεδομένα, παρατηρούμε οτι οι άνδρες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας που κυμαίνονται από 10% έως και 90%» τονίζει η Σάρα Χοκς, καθηγήτρια παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) και συν-διευθύνρια της Global Health 50/50.

ASSOCIATED PRESS

Ιστορικά, οι κορονοϊοί, όπως ο SARS και ο MERS, τείνουν να επηρεάζουν δυσανάλογα τους άνδρες, σύμφωνα με τον Δρ, Λουίς Οστρόσκι-Ζάικνερ, ειδικό στις μολυσματικές νόσους, στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth του Τέξας.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών, οι άνδρες ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν χειρότερη κλινική έκβαση τόσο με τον SARS στο Χονγκ Κονγκ όσο και με τον MERS στη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα.

ASSOCIATED PRESS

Από μια εξελικτική οπτική, μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη ανοσολογική απάντηση έναντι ιικών λοιμώξεων από ότι οι άνδρες, επειδή περνούν ένα μέρος της ζωής τους με ένα ξένο σώμα μέσα τους - τους απογόνους τους - παρέχοντας τους έτσι ένα πλεονέκτημα επιβίωσης.

«Μπορεί να έχει να κάνει με ορμονικές αλλαγές» σύμφωνα με τον Οστρόσκι-Ζάικνερ.

Εξάλλου, οι άνθρωποι που πεθαίννουν ή νοσούν σοβαρά από τον Covid-19 συνήθως έχουν υποκείμενες παθήσεις όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και χρόνιες πνευμονικές νόσους, σύμφωνα με την Global Health 50/50.

Αυτές οι παθήσεις τείνουν να είναι πιο συχνές μεταξύ των ανδρών στις έξι χώρες που αναλύονται καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το ινστιτούτο, πιθανώς λόγω του πιο απρόσεκτου τρόπου ζωής τους.

NurPhoto via Getty Images

Στις περισσότερες χώρες, για παράδειγμα, οι άνδρες καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από ό, τι οι γυναίκες.

Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό καπνίσματος στον κόσμο, με περίπου 316 εκατομμύρια ενήλικους καπνιστές. Αλλά ενώ πάνω από το 50% των Κινέζων ανδρών καπνίζουν, στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνάει το 3%, σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στην Ιταλία, 7 εκατομμύρια άνδρες καπνίζουν έναντι 4,5 εκατομμύριων γυναικών, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2020 που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).

Το ινστιτούτο ανέφερε ότι, μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, «σχεδόν ένα τρίτο περισσότεροι καπνιστές, που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, είχαν πιο σοβαρή κλινική κατάσταση από τους μη καπνιστές».

Για τους καπνιστές, ο κίνδυνος να χρειάζονται εντατική φροντίδα και αναπνευστική υποστήριξη είναι παραπάνω από διπλάσιος.

ASSOCIATED PRESS

Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι Ιταλοί άνδρες έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης από ό, τι οι γυναίκες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, ενώ οι Κινέζοι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και είναι πιθανότερο να έχουν διαβήτη τύπου 2.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε πιθανές επιπλοκές εάν κάποιος μολυνθεί με τον κορονοϊό, εξηγούν οι ερευνητές.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή