Γιατί οι επιστήμονες αδυνατούν να βγάλουν άκρη με το ποσοστό θνησιμότητας του κορονοϊού

Δέκα μήνες μετά την εμφάνισή του...
ASSOCIATED PRESS

Οι θάνατοι από COVID-19 έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο παγκοσμίως - το τελευταίο διάστημα, κάθε μέρα πεθαίνουν κατά μέσο όρο 5.400 άνθρωποι δηλαδή 225 κάθε ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα - αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να δυσκολεύονται εξαιρετικά να καταλάβουν μια κρίσιμη παράμετρο της πανδημίας: το ποσοστό θνησιμότητας - το ποσοστό, δηλαδή, των μολυσμένων ατόμων που χάνουν τη ζωή τους από τον ιό.

Ενα πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας θα προέκυπτε από τη σύγκριση των θανάτων με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, έναν παρονομαστή που παραμένει άγνωστος επειδή είναι δύσκολο να μετρηθεί το πλήρες εύρος των ασυμπτωματικών ασθενών. Πολλοί άνθρωποι που μολύνονται απλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων είναι εκθετικά υψηλότερος από τον τρέχοντα αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που ανέρχεται τώρα σε 33 εκατομμύρια παγκοσμίως. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο κορονοϊός σκοτώνει πιθανώς 0,5% έως 1% των ατόμων που έχουν μολυνθεί, καθιστώντας τον έναν πολύ επικίνδυνο ιό παγκοσμίως μέχρι να εντοπιστεί ένα εμβόλιο.

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να αναλύουν αυτόν τον κίνδυνο ανά ηλικιακή ομάδα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νεότεροι και τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια.

«Το ποσοστό θανάτου για άτομα κάτω των 20 ετών είναι πιθανώς ένας στους 10.000. Σε ηλικία άνω των 85 ετών είναι περίπου ένας στους 6 », δήλωσε ο Δρ. Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Εκτιμήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Τι είναι το «ποσοστό θνησιμότητας κρουσμάτων»

Υπήρξε μια εμφανής μείωση των ποσοστών θανάτου όταν μετρήθηκε σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν με τεστ κορονοϊού. Σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το «ποσοστό θνησιμότητας κρουσμάτων» έχει μειωθεί δραματικά από 6,6% τον Απρίλιο σε λίγο περισσότερο από 2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Reuters.

Ωστόσο, οι ειδικοί δήλωσαν ότι η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση των τεστ σε σύγκριση με τις πρώτες μέρες της πανδημίας, εντοπίζοντας περισσότερους ανθρώπους που έχουν ήπια ασθένεια ή χωρίς συμπτώματα. Οι βελτιώσεις στη θεραπεία των σοβαρά ασθενών και στην προστασία ορισμένων από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, οφείλονται επίσης στη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης.

«Γνωρίζουμε πλέον πολύ περισσότερο τις πιθανές επιπλοκές και τον τρόπο αναγνώρισης και αντιμετώπισής τους», δήλωσε ο Δρ Αμες Αντάλια από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. «Εάν είστε ασθενής που έχει μολυνθεί με COVID-19 το 2020, θα προτιμούσατε να έχετε νοσήσει τώρα παρά τον περασμένο Μάρτιο», εξήγησε.

Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες και τις κυβερνήσεις

Αυτό τονίζει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση, καθώς ορισμένες χώρες αρχίζουν να βιώνουν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Για παράδειγμα, ερευνητές στη Γαλλία εκτιμούν ότι το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων της χώρας μειώθηκε κατά 46% στα τέλη Ιουλίου σε σύγκριση με το τέλος Μαΐου, λόγω της αύξησης των τεστ, της βελτιωμένης ιατρικής περίθαλψης και ενός μεγαλύτερου ποσοστού λοιμώξεων που εμφανίζονται σε νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια.

«Τώρα βλέπουμε μια νέα άνοδο στις νοσηλείες και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η απόκλιση πρόκειται να τελειώσει», δήλωσε η Μιρτσέα Σοφονέα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία. «Πρέπει να καταλάβουμε το γιατί» κατέληξε.

Δημοφιλή