Γιατί οι Κινέζοι ρισκάρουν τις ζωές τους για να μεταναστεύσουν στη Βρετανία;

Σε λιγότερο από 20 χρόνια έχουν σημειωθεί δύο τραγικά περιστατικά με συνολικό απολογισμό 97 νεκρούς.
Aaftab Sheikh via Getty Images

Οι θάνατοι 39 Κινέζων μεταναστών που βρέθηκαν σε νταλίκα στο Έσεξ την περασμένη Τετάρτη έχουν προκαλέσει τρόμο και παράλληλα απογοήτευση για την ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο.

Αν και έγιναν γνωστές οι γενικότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς κατάφεραν να εισέλθουν στη Βρετανία μέσω του φορτηγού, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια ήταν τα θύματα και γιατί μεταφέρθηκαν από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, στη Βρετανία.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελική αρχή έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα, ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, έχει δηλώσει ότι «οι ένοχοι θα κυνηγηθούν και θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».

Σημειώνεται, ότι πριν από 19 χρόνια στο Ντόβερ της Βρετανίας 58 Κινέζοι έχασαν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο. Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί πραγματικά συμβαίνει αυτό;

Τα βασικά στοιχεία

Περίπου 10 από τα 258 εκατομμύρια του παγκόσμιου μεταναστευτικού πληθυσμού είναι Κινέζοι πολίτες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης (MPI), καθιστώντας την Κίνα την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα, όπου οι πολίτες της μεταναστεύουν.

Οι περισσότεροι από αυτούς, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια, διαμένουν στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν 712,000 στον Καναδά και 473,000 στην Αυστραλία.

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την MPI, επέκτεινε δραματικά το «γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, για παράδειγμα, εκδόθηκαν περισσότερες από 730.000 βίζες για τους Κινέζους υπηκόους - το 25% από το σύνολο των 2,9 εκατομμυρίων. Υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ποιοι μεταναστεύουν;

Εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς, ότι οι μετανάστες ανήκουν στο φτωχότερο οικονομικό στρώμα της εκάστοτε κοινωνίας και αναζητούν κάπου αλλού πλήρη απασχόληση χαμηλής ειδίκευσης. Συχνά, μεταναστεύουον επίσης για να αποφύγουν την τρομοκρατία. Αυτό δεν ισχύει, όμως, πάντα για τους Κινέζους μετανάστες.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης από την Κίνα, το οποίο εξυπηρετεί για ”όλες τις δουλειές”. Από εργασίες χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης μέχρι και τις κορυφαίες θέσεις στην «πυραμίδα» κορυφαίων εταιρειών , δήλωσε η Ναταλία Μπανουλέσκου Μπογκντάν, αναπληρώτρια διευθυντής του διεθνούς προγράμματος της MPI, στο CNN.

Στην ουσία, δηλαδή, οι μετανάστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ δεν είναι οι «φτωχότεροι της κοινωνίας», δήλωσε, επειδή έτσι κι αλλιώς χρειάζονται σημαντικούς πόρους για να κινηθούν και να μεταναστέυσουν είτε νόμιμα, είτε παράνομα.

«Το κόστος των διαβατηρίων, των βιζών και των υπόλοιπων σημαντικών εγγράφων απαιτεί χρήματα», συμπληρώνει. Ενώ, ακόμα και η παράνομη μετανάστευση, όπως αυτή των 39 άτυχων Κινέζων στο Έσεξ απαιτεί πολλά έξοδα για τη μετακίνηση χωρίς να σσυλληφθούν.

BEN STANSALL via Getty Images

Η μετανάστευση των πλούσιων Κινέζων

Σύμφωνα πάλι με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης, ένα ποσοστό της τάξης του 10-20% των μεταναστών της Κίνας βρίσκεται στην Αφρική και ποικίλλουν στην κοινωνικοοικονομική τάξη, το επάγγελμα και την ηλικία τους, δηλαδή μπορεί να είναι διπλωμάτες, αλλά και βοηθοί εργατών σε έργα υποδομών.

Πολλοί Κινέζοι φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, χορηγήθηκαν βίζες κινεζικής υπηκοότητας ύψους περίπου 100.000 βαθμών 4, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο οικονομολόγος Κρίστιαν Ντάσταμαν, από το Κέντρο για την Έρευνα και Ανάλυση της Μετανάστευσης (CReAM) που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι πολλοί Κινέζοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από πλούσιες οικογένειες. «Είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλά τέλη και να ζήσουν σε ακριβές πόλεις όπως το Λονδίνο», δήλωσε στο CNN.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σύγχρονη δουλεία του 2018 , η Κίνα είναι η τέταρτη χώρα καταγωγής των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πίσω από το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία και το Βιετνάμ. Το 2017, 293 πιθανά θύματα της σύγχρονης δουλείας στη Βρετανία αναφέρθηκαν ότι προέρχονται από την Κίνα, δήλωσε η κυβέρνηση.

Αλλά ο Ντάστμαν πρόσθεσε ότι ο αριθμός των παράνομων Κινέζων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μικρός σε σύγκριση με εκείνους από τις μεσογειακές χώρες όπως την Ισπανία και την Ιταλία, κυρίως επειδή είναι πιο δύσκολο να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Φυσικά, υπάρχουν παράνομοι μετανάστες από την Κίνα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

metamorworks via Getty Images

Η οικονομική άνθηση που οδήγησε στην ανισότητα

Στις ΗΠΑ, 1.077 Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν από την αμερικανική συνοριακή περιπολία το 2018. Γιατί λοιπόν πολλοί Κινέζοι πολίτες ρισκάρουν τόσο πολύ;

Στην Κίνα, η τεράστια μετανάστευση από αγροτικές σε αστικές περιοχές προκάλεσε την οικονομική άνοδο, ενώ οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν στην εξάλειψη της φτώχειας. «Η Κίνα έχει εξελιχθεί δραματικά, η φτώχεια έχει μειωθεί δραστικά, οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί - και εάν αυτό συνεχιστεί, το μέλλον δείχνει ευοίωνο» , δήλωσε ο Ντάστμαν. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ομάδες που δεν υποφέρουν», καταλήγει.

Η Μπανουσλέσκου-Μπογκντάν δήλωσε ότι με την αύξηση του πλούτου η Κίνα έγινε λιγότερο ισότιμη κοινωνία. «Οι ευκαιρίες σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Κίνα δεν είναι εξίσου διανεμημένες», είπε. «Υπάρχουν πλούσιοι που έγιναν πλουσιότεροι και φτωχοί που έγιναν φτωχότεροι».

estherpoon via Getty Images

Η λύση της σωματεμπορίας για τους άλλους

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτικής Μετανάστευσης, οι Κινέζοι πολίτες έχουν μεταναστεύσει για πολλούς λόγους με την πάροδο των χρόνων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής καταστολής, της πολιτικής για το ένα παιδί και της επιθυμίας να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Αλλά οι μέθοδοι για να φύγουν μπορούν να διαφέρουν σημαντικά. «Οι ευκαιρίες που διατίθενται δεν είναι διαθέσιμες εξίσου για όλους τους πολίτες και κάπου εδώ μπαίνει και η σωματεμπορία», αναφέρει η Μπογκντάν, κάνοντας αισθητή την εκμετάλλευση που υπάρχει για να εξυπηρετηθούν οι επιθυμίες των ανίσχυρων κοινωνικών ομάδων μιας χώρας σαν και αυτή της Κίνας.

Πηγή: CNN.com

Δημοφιλή