Γιατί όταν τρώμε ανανά τσούζει στο στόμα;

Για όλα φτάιει ένα σύμπλεγμα ενζύμων.
Eric Audras via Getty Images

Εάν φάτε πολλές μπουκιές ανανά υπάρχει πιθανότητα να νιώσετε ένα μυρμήγκιασμα στη γλώσσα, ή καμένα τα μάγουλά σας ή να έχετε μια απελπισμένη επιθυμία να ξύσετε το εσωτερικό του στόματός σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology, ένοχος για αυτή την ενόχληση είναι ένα σύμπλεγμα ενζύμων που ονομάζεται βρομελίνη. Η βρωμελίνη είναι μια πρωτεάση - ένας τύπος ενζύμου που διασπά τις πρωτεΐνες στα δομικά στοιχεία τους, γνωστά ως αμινοξέα - είναι μοναδική στους ανανάδες, γι′ αυτό και οι ανανάδες είναι επίσης εξαιρετικά μαλακτικοί για το κρέας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με τη γευστικότητα της βρομελίνης», ή τον τρόπο με τον οποίο το ένζυμο έχει γαργαλάει το στόμα σας, είπε ο Αλεσάντρο Κολλέτι, φαρμακολόγος που μελετά τη βρομελίνη στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο στην Ιταλία. Αλλά είναι πιθανό ότι αφού φάτε πολλά κομμάτια ανανά, να αρχίσετε να αισθάνεστε τη βρομελίνη να διασπά μερικές από τις πρωτεΐνες βλεννίνης που αποτελούν το προστατευτικό στρώμα του βλεννογόνου στο στόμα σας.

Σημείωσε ότι η βρομελίνη δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο (αν και είναι μια αποτελεσματική άμυνα ενάντια στα παράσιτα που θα βλάψουν το φυτό του ανανά). «Όταν τρώτε ανανά, η συγκέντρωση της βρωμελίνης είναι περίπου 500 μικρογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο», είπε. «Οπότε η συγκέντρωση δεν είναι πραγματικά υψηλή». Είναι ασφαλές ακόμη και σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις. Για παράδειγμα, το πόσιμο τζελ βρωμελίνης, το οποίο έχει συγκέντρωση 200 έως 400 φορές μεγαλύτερη από τον φρέσκο ανανά, μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο στόμα επειδή οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να αντισταθμίσουν τις στοματικές πληγές που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία, είπε ο Κολλέτι.

Επιπλέον, το στόμα σας αρχίζει γρήγορα να αντικαθιστά οποιοδήποτε από τα κύτταρα που έχουν καταστραφεί από τη βρομελίνη για να αποτρέψει οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη ή αλλαγή από τις πρωτεάσες του ανανά, σύμφωνα με αναφορές του Bon Appetit.

Άλλα τροπικά φρούτα, όπως η παπάγια, έχουν παρόμοιες πρωτεάσες αλλά δεν αφήνουν «ακατέργαστη» αίσθηση στο στόμα. Η όξινη φύση του ανανά μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για την περίεργη επίδρασή του, είπε στο Self ο Πολ Τάκχισλοβ, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής τροφίμων στο State University of New Jersey. Οι ανανάδες συνήθως έχουν μεταξύ 3 και 4 στην κλίμακα pH, σύμφωνα με την Healthline. Ο Τάκχισλοβ υπέθεσε ότι η βρομελίνη διαλύει μερικές από τις πρωτεΐνες βλεννίνης στο στόμα, γεγονός που κάνει το στόμα σας πιο ευαίσθητο στον ερεθισμό από την οξύτητα του ανανά. Είναι στην πραγματικότητα και τα δύο μαζί, η οξύτητα και το ένζυμο, που πιθανότατα κάνουν το στόμα σας να πονάει, είπε. Ο Κολλέτι πρόσθεσε ότι η ίδια η βρομελίνη μπορεί να έχει μια όξινη γεύση, η οποία μπορεί να προσθέσει στην όξινη εμπειρία.

Όσο για το πώς να παρακάμψετε το μυρμήγκιασμα, σε ένα επεισόδιο του Ugly Delicious του Netflix, ένας άνδρας στο Μεξικό λέει στον Δανό σεφ Ρενε Ρεντζέπι να μουσκέψει τον καθαρισμένο ανανά σε αλμυρό νερό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Μπορείτε επίσης να ψήσετε τον ανανά στη σχάρα ή να τον επεξεργαστείτε θερμικά με κάποιον άλλο τρόπο, καθώς η θερμότητα απενεργοποιεί τα ένζυμα, ανέφερε η Bon Appétit.

Και αν θέλετε να επωφεληθείτε από τα οφέλη της βρομελίνης, όπως οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ο Κολλέτι είπε ότι είναι καλύτερο να πάρετε ένα συμπλήρωμα. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνετε υψηλότερες συγκεντρώσεις βρωμελίνης χωρίς όλη τη ζάχαρη που κάνει τον ανανά τόσο γλυκό.

Πηγή: Livescience

Δημοφιλή