«Γιατί πρέπει να κλαις;» - Οι νεκροθάφτες που μεταφέρουν τον νεκρό στο φέρετρο χορεύοντας στην Γκάνα

Η κίνησή τους έχει γίνει εδώ και καιρό viral στο διαδίκτυο.
OFFICIAL GHANA DANCING PALLBEARERS

Οι άνθρωποι που βλέπετε στο βίντεο και που συνοδεύουν τον άνθρωπο στην τελευταία του κατοικία μπορεί να φαίνονται καλοντυμένοι, αυτό όμως δεν τους εμποδίζει σε καμία περίπτωση να πέσουν κάτω και να λερωθούν.

Να συρθούν στο έδαφος, να ακουμπήσουν το χώμα με την πλάτη τους και γενικά να χαλάσουν την εικόνα τους. Κι αυτό γιατί την ώρα που κουβαλούν το φέρετρο χορεύουν έντονα στους ρυθμούς της μουσικής που παίζει εκείνη την ώρα από τα μεγάφωνα. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Γκάνα.

Η πρωτοβουλία των εν λόγω χορευτών έγινε γνωστή το 2017 όταν ο λεγόμενος «χορός του φέρετρου» εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ στο BBC. Στην συνέχεια, άλλοι χρήστες του διαδικτύου συνέδεσαν τον χορό τους με άλλα διάσημα τραγούδια και γρήγορα δημιουργήθηκε ένα meme: Πλάνα των νεκροθαφτών-χορευτών να πλαισιώνουν διάσημα ατυχήματα και άλλα δυσάρεστα περιστατικά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε αφορμή για την νέα τους ιδέα. Στόχος τους ήταν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για τους κινδύνους που θα είχαν να αντιμετωπίσουν αν δεν κρατούσαν τις αποστάσεις.

Από αυτούς εμπνεύστηκαν και άλλοι άνθρωποι. Στην Ινδία, αστυνομικοί ντυμένοι με λευκή στολή χόρευαν ενώ μετέφεραν έναν υγιή άνδρα σε φορείο, ενώ στο Περού, η αστυνομία έκανε το ίδιο με ένα ψεύτικο φέρετρο.

Η πρωτοβουλία έχει εμπνεύσει ακόμα και διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την οικονομία στο Λίβανο. Στην Βηρυτό άνδρες ντυμένοι ανάλογα με φέρετρα στους ώμους υποτίθεται πως μεταφέρουν την υποτιμημένη λίρα του Λιβάνου στους δρόμους.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν στόχο να μετατρέψουν τις κηδείες σε πιο αισιόδοξες τελετές με έντονη δυνατή μουσική, περίπλοκες χορογραφίες και όλα αυτά κρατώντας το φέρετρο στους ώμους τους. Έκτοτε, πολλά γραφεία τελετών στην Γκάνα έχουν επιχειρήσει να μιμηθούν την επιτυχία αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας.

Ο Μπέντζαμιν Αιντού, αρχηγός του γκρουπ, επισημαίνει μιλώντας από το σπίτι του στον βρετανικό Guardian πως η ομάδα του αποσκοπούσε στο να ενημερώσει το κοινό σχετικά με το ρίσκο που θα διέτρεχε αν παραβίαζε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, με την βοήθεια του συνθήματος: «Μείνετε στο σπίτι ή χορέψτε μαζί μας».

Όπως επίσης είπε, άρχισε να εργάζεται ως νεκροθάφτης το 2003 ενώ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο. Η ιδέα του χορού στις κηδείες είναι μια παλιά παράδοση για κάποιους λαούς που θέλουν να τιμούν τους νεκρούς τους.

«Οι άνθρωποι στις κηδείες κλαίνε, πονούν, χάνουν τον έλεγχο. Αν μπορούσαν να εστιάσουν στον χορό, θα ήταν λιγότερο πιθανό να τα πάθουν όλα αυτά», σημείωσε.

Οι viral νεκροθάφτες, σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχαν δώσει πρόσφατα, εμφανίστηκαν να φορούν μάσκες στο πρόσωπο θέλοντας να δείξουν ότι προσαρμόζονται ανάλογες με τις συνθήκες που απαιτεί η περίσταση.

(Με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή