ΔΙΕΘΝΕΣ
23/09/2021 07:16 EEST

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο ξέμεινε από CO2

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και ποτών σε όλη τη χώρα.

Peter Cziborra via Reuters
Ένα καλάθι αγορών δίπλα σε άδεια ράφια του διαδρόμου αναψυκτικών, σ΄ ένα σούπερ μάρκετ Sainsbury στο Harpenden της Βρετανίας, 22 Σεπτεμβρίου 2021. REUTERS/Peter Cziborra TPX IMAGES OF THE DAY

Οι προμήθειες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά το ήμισυ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και ποτών σε όλη τη χώρα.

Το CO2 είναι χημική ένωση που αποτελείται από δύο άτομα οξυγόνου ενωμένα με ομοιοπολικό δεσμό με ένα άτομο άνθρακα. Είναι αέριο συστατικό της γήινης ατμόσφαιρας, άχρωμο, άοσμο και άγευστο σε κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Επίσης είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου που έχει επιταχύνει την παγκόσμια κλιματική κρίση εμποδίζοντας τη θερμότητα να απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα προκαλώντας καιρικές αλλαγές.   

Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα παράγει πάρα πολλές εκπομπές άνθρακα και προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον, ενώ εκστρατείες που ενθαρρύνουν το κοινό να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα υπάρχουν εδώ και χρόνια.

Σε τι χρησιμοποιούμε το CO2;

Παρόλο που το αέριο προκαλεί περιβαλλοντικές ζημιές αλλού, τύπος CO2 χρησιμοποιείται σε προϊόντα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται για την παραγωγή αεριούχων ποτών και σόδας. Η περιεκτικότητα των ανθρακούχων ποτών σε CO2 οφείλεται σε φυσικούς λόγους (ζύμωση), επίσης τα φυτά χρειάζονται το CO2 για τη φωτοσύνθεση. Παράλληλα, χρησιμοποιείται για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής διαφόρων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων, και χρησιμοποιείται για να διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα στις μεταφορές.

Το CO2 χρησιμοποιείται επίσης για ιατρικούς σκοπούς, όπως για να τονώσει την αναπνοή ή να αφαιρέσει κονδυλώματα και κρεατοελιές, και εμπορικά σε πυροσβεστήρες και σε φουσκωτά σωσίβια.

Γιατί προβληματίζει η έλλειψή του;

Χωρίς διοξείδιο του άνθρακα το σύστημα παραγγελιών των σούπερ μάρκετ κινδυνεύει με κατάρρευση. 

Εκτελεστικός διευθυντής σούπερ μάρκετ δήλωσε στο BBC: «Οι μεγάλοι προμηθευτές κρέατος λένε ότι διαθέτουν προμήθεια δύο έως τριών ημερών και τώρα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον τρόπο που χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους».

Η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών δήλωσε ότι παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να ξεμείνει από φαγητό, θα υπάρξουν συνέπειες.

Και συνέχισε: «Οι επιπτώσεις της έλλειψης θα γίνουν αισθητές μέχρι το τέλος του έτους και ιδιαίτερα κατά την σημαντική περίοδο των Χριστουγεννιάτικων αγορών».

Οι καταναλωτές αναμένεται να παρατηρήσουν έλλειψη σε διάφορα είδη στα σούπερ μάρκετ εντός των 10 επόμενων ημερών.

Τι προκάλεσε αυτή την έλλειψη CO2;

Οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου αυξήθηκαν πρόσφατα λόγω της πρόσφατης έλλειψης που προκλήθηκε από μια σειρά διεθνών παραγόντων.

Ως αποτέλεσμα, δύο εργοστάσια λιπασμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Teesside και στο Cheshire σταμάτησαν να λειτουργούν και να παράγουν CO2 ως υποπροϊόν.

Χωρίς αυτά τα δύο εργοστάσια, έχει σημειωθεί πτώση 60% στην παροχή CO2 για τα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα;

Αν και παρατηρήθηκαν ελλείψεις CO2 και στο παρελθόν (όπως το 2018), δεν είναι τόσο απλό να βρεθεί μια λύση. 

Η Lilah Howson-Smith που εργάζεται σε μια εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου είπε στο BBC ότι το θέμα εξαρτάται εν πολλοίς από την προσφορά και τη ζήτηση για λίπασμα, παρά από το ίδιο το CO2.

″Δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση αλλά και ο αγροτικός και επιχειρηματικός τομέας”, πρόσθεσε. 

Πάντως ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Κουάσι Κουάρτεγκ, ελπίζει να φτάσει σε συμφωνία το προσεχές διάστημα με εταιρεία λιπασμάτων από τις ΗΠΑ ώστε να ξαναρχίσει η παραγωγή CO2.  

 

Μπορούμε να συνδυάσουμε την έλλειψη CO2 τροφίμων με την υπερχείλιση των εκπομπών CO2;

Ο καθηγητής Stuart Haszeldine, ειδικός στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε στο πρόγραμμα Radio 4′s Today: «Θα χρειαστεί να συλλέξουμε διοξείδιο του άνθρακα σε τεράστιες ποσότητες, δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους ετησίως, πολύ περισσότερο από ό, τι χρειάζεται για πυροσβεστήρες, συσκευασίες τροφίμων ή στεγνό καθάρισμα.

″Αυτό είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε - είναι πιθανό φέτος η κυβέρνηση να ανακοινώσει δύο βιομηχανικά συγκροτήματα που θα αρχίσουν να συλλέγουν πολύ μεγάλες ποσότητες CO2″.

Και πρόσθεσε: «Η χονδρική χρήση CO2 είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τα εκατομμύρια τόνους που πρέπει να αποθηκευτούν υπόγεια για να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

SOPA Images via Getty Images