Γιατί ξαφνικά ο Μακρόν προτείνει τη Μέρκελ για πρόεδρο της Κομσιόν

Πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες;
Hannibal Hanschke / Reuters

Την έκπληξη έκανε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση RTS πρότεινε την γερμανίδα Καγελάριο, Άγκελα Μέρκελ για νέα πρόεδρο της Κομισίον. «Εάν το θέλει θα την υποστήριζα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τη στιγμή που οι 28 έχουν βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο στο θέμα της διαδοχής του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ

Το μέγα ερώτημα βέβαια, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι «τι ακριβώς εννοεί ο γάλλος πρόεδρος με τη συγκεκριμένη πρόταση;».

Και εξηγεί...«Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να δώσει λύση στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο και θα έκανε τη Γερμανία, που στηρίζει αναφανδόν τον Μάνφρεντ Βέμπερ για το ίδιο αξίωμα, να στρέψει την υποστήριξή του στη Μέρκελ. Αυτό θα διευκόλυνε τις επιλογές άλλων προσώπων για άλλα αξιώματα. Για παράδειγμα, το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κατέχει ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ θα μπορούσε να περάσει σε μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης, πχ στη Λιθουανία. Η πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε μετά από δύο θητείες δεν μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα και θεωρητικά θα μπορούσε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες, στον 13ο όροφο του κτηρίου Μπερλεμόντ. Και για να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς θα μπορούσε να διαδεχθεί την Φεντερίκα Μογκερίνι, ως επικεφαλής του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Και τέλος, τίποτα δεν θα μπορούσε θεωρητικά να σταθεί εμπόδιο για έναν Γάλλο ή μία Γαλλίδα στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη».

Την ίδια στιγμή όμως, όπως επισηαμίνεται «Η πρόταση Μακρόν στερείται βάσης. Γιατί ο γάλλος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι η Μέρκελ δεν έχει βλέψεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο του προέδρου της Κομισιόν είναι τόσο σκληρό που ακόμη και ο απερχόμενος πρόεδρος Γιούνκερ ομολόγησε το 2014 στο περιοδικό «Politico» ότι κατά τη διάρκεια τις εκλογής του το 2014 θα προτιμούσε να είχε αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι δεν είναι αξίωμα απαιτητικό από πλευράς επένδυσης χρόνου αλλά προσδίδει γόητρο».

Σε κάθε περίπτωση ίσως τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Κορυφής στις 20 και 21 Ιουνίου οπότε θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Δημοφιλή