Γιατί γνωστή σχεδιάστρια ρούχων λέει να μην πλένουμε τα ρούχα μας

Οι ειδικοί απαντούν: τελικά πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας;
AndreyPopov via Getty Images

«Στη ζωή υπάρχει ένας κανόνας: Αν δεν πρέπει οπωσδήποτε να πλύνεις κάτι, τότε μην το πλύνεις.

Αυτό το είπε η σχεδιάστρια μόδας Στέλλα Μακ Κάρτνεϊ σε μια της συνέντευξη στον Observer, και είναι θα λέγαμε πλέον τρόπος ζωής για την ίδια.

Όπως είπε, έμαθε αυτό το τιπ ενώ δούλευε με έναν ράφτη που έκανε ρούχα επί παραγγελία στο Λονδίνο. Αντίθετα, λέει η ίδια, ο κανόνας είναι «να αφήσετε τον λεκέ να στεγνώσει και να το περάσετε απλά με μια βούρτσα».

Σύμφωνα με το BBC, μπορεί να ήταν μια φευγαλέα αναφορά στη συνέντευξη, ωστόσο ήταν κάτι που σχολιάστηκε από τους αναγνώστες, πολλοί από τους οποίους είναι αναγκασμένοι να βάζουν πολλά πλυντήρια μέσα στην εβδομάδα.

Έχει λοιπόν βάσει αυτό που λέει; Είναι καλύτερα να αποφεύγετε να πλένετε τα ρούχα σας;

Eduardo Munoz / Reuters

Περιβάλλον

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Μακ Κάρτνεϊ λέει ότι δεν πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας. Ήδη έχει κάνει μεγάλη καμπάνια για να σταματήσει η χρήση του πλυντηρίου -τόσο για το περιβάλλον, όσο και γιατί καταστρέφει τα ρούχα.

Η Laura Diáz Sánchez, από το ίδρυμα Plastic Soup Foundation, συμφωνεί με αυτό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ρούχα με περισσότερα συνθετικά, όπως το πολυέστερ και το ακρυλικό.

«Κάθε φορά που πλένουμε τα ρούχα μας, 9 εκατομμυρίων [πλαστικών] μικροϊνών απελευθερώνεται κατά μέσο όρο στο περιβάλλον», λέει στο BBC. «Αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου που πλένουμε τα ρούχα μας, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα ρούχα. Και βέβαια, όσο περισσότερο πλένουμε τα ρούχα μας, τόσο περισσότερες μικροϊνες απελευθερώνονται».

Εκείνη προτείνει, όταν όντως χρειάζεται να πλένονται τα ρούχα, να πλένονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και να χρησιμοποιείται υγρό απορρυπαντικό: «Το απορρυπαντικό σε σκόνη δημιουργεί περισσότερη τριβή μεταξύ των ρούχων (κατά την πλύση), και έτσι απελευθερώνονται περισσότερες ίνες», εξηγεί.

Επίσης συμβουλεύει να μην φορτώνουμε πολύ τα πλυντήρια, για τον ίδιο λόγο - λιγότερα ρούχα, λιγότερη τριβή.

Le HuffPost

Εκτός από το περιβάλλον, οι συχνές πλύσεις καταστρέφουν τα ρούχα, ειδικά τα ευαίσθητα, όπως τα εσώρουχα. Η σχεδιάστρια εσωρούχων, Naomi De Haan, προτείνει πλύσιμο στο χέρι μετά από πέντε φορές που τα έχουμε φορέσει.

Όσο για τα τζιν, η Sarah Clayton προτείνει να μην τα πλένουμε καθόλου. Αντίθετα, μπορούμε να τα απλώνουμε για να αερίζονται κάθε φορά που τα φοράμε. Κάτι που έχει πει και ένας άνθρωπος που γνωρίζει, όπως ο CEO της Levi’s, Chip Bergh.

Τον Μάιο του 2014, είχε πει σε μια συνέντευξη ότι το τζιν που φορούσε, δεν είχε πλυθεί ποτέ. Πέντε χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2019, είπε στο CNN ότι ακόμη δεν έχει πλυθεί -και το τζιν είναι ήδη 10 χρονών.

Ο καθηγητής Andrew Groves, από το πανεπιστήμιο του Westminster, συμφωνεί με τον κ. Bergh και συνιστά, για να σκοτώνονται τα μικρόβια, να μπαίνουν τα τζιν στην κατάψυξη.

«Οι περισσότεροι που ξέρω δεν έχουν πλύνει ποτέ τα τζιν τους», λέει. «Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε κάποιους, γιατί είναι κάτι που κάποιοι φορούν κάθε μέρα, αλλά είναι κάτι σύνηθες γιατί δεν θέλουν να ξεθωριάσουν τα χρώματα», είπε και εξέφρασε την ελπίδα να το έκανε περισσότερος κόσμος και για περισσότερα ρούχα.