Γιατρός ρωτάει παιδιά που πεθαίνουν τo νόημα της ζωής και οι απαντήσεις συγκινούν

Ένας παιδίατρος από τη Νότια Αφρική κοινοποίησε μια σειρά από τουίτς, αφού πρώτα ρώτησε τους νεαρούς ασθενείς του που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της αρρώστιας και θα πεθάνουν, τι δίνει νόημα στη ζωή τους και οι απαντήσεις είναι σπαραξικάρδιες.

«Τα παιδιά είναι πολύ σοφά, ξέρετε», έγραψε ο γιατρός Alastair McAlpine στο Twitter. «Αρχικά, ούτε ένα από τα παιδιά απάντησε ότι θα ευχόταν να περνούσε περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση ή το Facebook. Κανένα από αυτά δεν είπε ότι απολαμβάνει τον καβγά με συνομήλικους ή το να βρίσκονται στο νοσοκομείο. Και πολλά ευχήθηκαν να μην ανησυχούσαν τόσο για τη γνώμη των άλλων ανθρώπων».

Τι έχουν απολαύσει λοιπόν; Τα κατοικίδιά τους, το παγωτό, την παραλία, τις ιστορίες που τους διαβάζουν οι γονείς τους, το γέλιο, τα παιχνίδια, την ώρα που περνούν με τις οικογένειές τους και την ευγένεια.

«Κανένας δεν με αγαπάει όσο με αγαπάει η μαμά μου», είπε ένα παιδί στον McAlpine. «Μου αρέσει να αγκαλιάζω το αρκουδάκι μου», είπε ένα άλλο.

Επιπλέον, τα παιδιά εξέφρασαν ανησυχία για τους γονείς τους και πώς θα αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι αυτά θα φύγουν από τη ζωή, έγραψε ο McAlpine. «Ακούστε τις σοφές συμβουλές των παιδιών», συμπλήρωσε. «Να είστε ευγενικοί, να διαβάζετε περισσότερα βιβλία, να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας, να κάνετε αστεία, να πηγαίνετε στην παραλία, να αγκαλιάζετε τον σκύλο σας και να λέτε σε αυτό το σημαντικό άτομο στη ζωή σας ότι το αγαπάτε».

Τα tweets του McAlpine συγκίνησαν πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, οι οποίοι αντέδρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το καλύτερο στοιχείο της δουλειάς μου είναι ότι γνωρίζω αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις οικογένειές τους. “Περπατάω” έναν ιδιαίτερο δρόμο μαζί τους. Όσο απαίσιος κι αν είναι ο θάνατος ενός παιδιού, μια από τις καλύτερες ανταμοιβές είναι ένας αξιοπρεπής και χωρίς πόνο θάνατος. Αν μπορώ να κάνω τις ζωές τους έστω και λίγο καλύτερες, αξίζει. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμή μου».

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην καναδική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.