ΔΙΕΘΝΕΣ
07/02/2019 18:12 EET

Γιουνκέρ προς Μέι: Το διαζύγιο δεν είναι διαπραγματεύσιμο

O κ. Γιουνκέρ ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση έχει τελειώσει.

ASSOCIATED PRESS

Χωρίς αποτέλεσμα, όπως άλλωστε αναμενόταν, επιστρέφει στο Λονδίνο η Τερέζα Μέι, καθώς οι Βρυξέλλες επανέλαβαν για μία ακόμα φορά ότι το σχέδιο για το Brexit δεν αλλάζει. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κομισιόν και ζήτησε νομικώς δεσμευτικές αλλαγές στο backstop της Β. Ιρλανδίας, αλλά ο κ. Γιουνκέρ ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να αρχίσει ξανά. Το μόνο περιθώριο που άφησε ο κ. Γιουνκέρ είναι για κάποιες μικροαλλαγές στην διατύπωση της πολιτικής διακήρυξης - της βάσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας. 

Η Μέι θα ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου και ο βρετανός υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ θα συναντηθεί με τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, την Δευτέρα. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας πήγε στις Βρυξέλλες μετά την απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit από την Βουλή, η οποία ζήτησε ένα νέο σχέδιο που να περιλαμβάνει «εναλλακτικές ρυθμίσεις» για το backstop. Για την αποφυγή ενός «σκληρού» συνόρου μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο συμφώνησαν σε ένα «backstop»- στην ουσία μια υπόσχεση πως, εκτός και αν επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τους κανόνες αγοράς και τελωνείων της ΕΕ, ώστε τα αγαθά να μη χρειάζεται να ελέγχονται.

H Βρετανία έχει περιθώριο 50 ημερών μέχρι την 29η Μαρτίου που λήγει η προθεσμία για την αποχώρησή της από την ΕΕ.