Γιουβαρλάκια σουπίτσα αυγολέμονο

Ελαφρύ, νόστιμο, γρήγορο φαγάκι, αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους.
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Τα γιουβαρλάκια είναι μαμαδίστικο φαγητό, μια σουπίτσα δυναμωτική και κατάλληλη τροφή σε περίπτωση κρυολογήματος.

Ελαφρύ, νόστιμο, γρήγορο φαγάκι, αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους. Σερβίρεται ζεστό.

Προσθέτουμε στο πιάτο λίγο λευκό πιπέρι και λεμόνι (εάν χρειάζεται) και συνοδεύουμε με φέτα σκληρή.

Τα γιουβαρλάκια είναι η σούπα που αγαπώ χειμώνα καλοκαίρι! Είναι οι πεντανόστιμοι “δορυφόροι” της κατσαρόλας μου και μου αρέσουν τόσο με σκέτο λεμονάκι, όσο και με κρεμώδες αβγολέμονο. Επιλέγω καλό κομμάτι κρέατος από μοσχάρι, ελιά ή σπάλα, και όλα τα άλλα είναι απλά!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Η συνταγή είναι πανεύκολη και γρήγορη και στο βίντεο που την συνοδεύει σας δείχνω επιπλέον κολπάκια και μυστικά για σούπερ τέλεια γιουβαρλάκια ακόμη και αν μαγειρεύετε για πρώτη φορά!

Υλικά για 6 – 8 μερίδες

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο σπάλα ή ελιά

3 μεσαία κρεμμύδια

2 φλιτζάνια ρύζι για σούπες

1/2 φλιτζάνι μαϊντανό

πιπέρι λευκό

αλάτι

5 μεγάλα αυγά

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1-2 ζουμερά λεμόνια

Εκτέλεση

1ο βήμα: Τοποθετούμε τον κιμά σε μπολ. Προσθέτουμε 2 τριμμένα κρεμμύδια (από τη χοντρή μεριά του τρίφτη), 2 αβγά, το μαϊντανό, λίγο αλάτι, πιπέρι λευκό, και 1 φλιτζάνι ρύζι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα. Πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια περίπου όσο ένα πολύ μεγάλο καρύδι. Βγαίνουν περίπου 40 τεμ.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

2ο βήμα: Σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε 9 ποτήρια νερό, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 κρεμμύδι τριμμένο. Όταν αρχίσει να χοχλάζει το νερό, προσθέτουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια. Επειδή η ποσότητα του κιμά είναι μεγάλη μπορεί καθώς ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια να πέσει η θερμοκρασία του νερού. Γι’ αυτό αφού έχουμε ρίξει τα μισά συνεχίζουμε να ρίχνουμε τα υπόλοιπα πιο αργά για να προλαβαίνει να διατηρείται ο βρασμός.

Μόλις ρίξουμε και το τελευταίο γιουβαρλάκι προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και αφήνουμε να συνεχιστεί ο βρασμός για μερικά λεπτά (περίπου 10′) σε μεσαία προς χαμηλή ένταση. Αν έχετε πολύ δυνατή φωτιά, τα γιουβαρλάκια “χοροπηδάνε” και μπορεί να διαλυθούν.

3ο βήμα: Μετά τα 10′ θα παρατηρήσουμε ότι τα γιουβαρλάκια έχουν αρχίσει να επιπλέουν (ενώ στην αρχή ήταν όλα στον πάτο της κατσαρόλας). Είναι η στιγμή που ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1/2 φλιτζάνι ρύζι. Συνεχίζεται ο βρασμός περίπου για άλλα 10΄-15΄ αναλόγως την ποικιλία ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε. Το επιθυμητό είναι να “κρατάει” λίγο το ρύζι, (να “ακούγεται λίγο στο δόντι”) γιατί ο βρασμός του συνεχίζεται και αφού κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά.

4ο βήμα: Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 3 αβγά και τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη (ή με ένα πιρούνι) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι και ξαναχτυπάμε για μισό λεπτό. Με μια κουτάλα πιάνουμε ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και ρίχνουμε προσεκτικά και αργά στα αβγά (να τρέχει σαν μια κλωστή) ενώ ταυτόχρονα συνεχίσουμε το χτύπημα. Ολοκληρώνουμε αυτή τη διαδικασία αφού έχουμε προσθέσει στα αβγά περίπου 5 κουτάλες από το ζωμό. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αναδεύουμε την κατσαρόλα πιάνοντάς τη από τα χερούλια. Αν χρησιμοποιήσετε κουτάλι ανακατέψτε προσεκτικά ώστε να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να ηρεμήσει.

Σερβίρεται ζεστή.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο μπορείτε να παραλείψετε το 4ο βήμα. Ούτως ή άλλως θα είναι ήδη πεντανόστιμα και πολύ θρεπτικά.

  • Πριν χρησιμοποιήσετε το ρύζι καλό θα ήταν να το ξεπλύνετε με νερό. Τοποθετήστε το σε ένα σουρωτήρι και αφήστε να τρέξει άφθονο νερό.

  • Για να φτιάξει κάποιος αυγολέμονο πρώτη φορά νομίζω ότι θα δυσκολευτεί και μπορεί να έχει την ατυχία να κάψει τα αβγά (να γίνουν ομελέτα) αν ο ζωμός είναι αρκετά ζεστός – καυτός. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να βγάλετε το ζωμό (4 κουτάλες ζωμού) σε ένα ξεχωριστό μπολ για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και μετά να τον προσθέσετε στα αβγά. Επίσης θέλει λίγη προσοχή όταν ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα. Και σε αυτό το στάδιο μπορεί να δείτε να δημιουργούνται μικρά κομματάκια σαν ομελέτα. Γενικότερα ο ζωμός δεν πρέπει να είναι πολύ καυτός αλλά ούτε και κρύος γιατί τότε δεν θα γίνει παστερίωση στα αβγά και εκτός των άλλων τα γιουβαρλάκια θα μυρίζουν “αβγουλίλας”!

  • Για να ξαναζεστάνετε τα γιουβαρλάκια, τοποθετήστε την ποσότητα που επιθυμείτε σε κατσαρόλα, προσθέστε λίγο ζεστό νερό και βάλτε τα στην εστία να πάρουν μία βράση.

Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα :

Αναδημοσίευση από magiacook.gr