Γιώργος Νταλάρας «… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» σε σκηνοθεσία Γαβρά από το Μέγαρο Μουσικής

Ένα μουσικό ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού από τον μακρινό Ιούνιο του 1994.
«… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως»
«… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως»
ΟΜΜΑ

Η σπουδαία μουσική παράσταση «… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» με τον Γιώργο Νταλάρα, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς, ανεβαίνει στη διαδικτυακή «σκηνή» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 25 Απριλίου στις 21:30.

Συνεργάτης του Γαβρά στη σκηνοθεσία ήταν ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ενώ την κινησιολογική επιμέλεια ανέλαβε η Ομάδα Εδάφους με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Τίνα Παπανικολάου.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού μέσα από μνήμες και αισθήσεις, το οποίο προβάλλεται στο πλαίσιο του κύκλου ψηφιακών μεταδόσεων «Μένουμε σπίτι–Βλέπουμε Μέγαρο».

Η πρώτη σειρά παραστάσεων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τον Ιούνιο του 1994, ενώ ακολούθησε και δεύτερη στον ίδιο χώρο, έναν χρόνο αργότερα.

Στο μελωδικό του οδοιπορικό μέσα στον χρόνο, τον δημοφιλή ερμηνευτή συντροφεύουν η Σαβίνα Γιαννάτου και η Λυδία Κονιόρδου. Το μουσικό υλικό της παράστασης «… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» επέλεξαν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος ήταν επίσης ο επιστημονικός σύμβουλος του αφιερώματος. Την ενορχήστρωση έκανε ο Κώστας Γανωσέλης.

Σαβίνα Γιαννάτου, Γιώργος Νταλάρας και Λυδία Κονιόρδου
Σαβίνα Γιαννάτου, Γιώργος Νταλάρας και Λυδία Κονιόρδου
ΟΜΜΑ

Παρακολουθήστε τη μουσική παράσταση «… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» (διάρκεια: 137 λεπτά) και δείτε το πρόγραμμα και τους συντελεστές, πατώντας εδώ:

Ας δούμε πώς περιγράφει ο κορυφαίος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αυτό το νοσταλγικό αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι:

«Έγινε φανερό […] πως δεν επρόκειτο να παρουσιάσουμε ένα “ακαδημαϊκό” θέαμα, μια επιστημονική μελέτη του ελληνικού τραγουδιού και των περιπετειών του μέσα στον χρόνο και την ιστορία, αλλά ένα θέαμα σαν περιπέτεια, όπου αναλογιζόμαστε ποιοι είμαστε… από πού ερχόμαστε… τις χαρές και τους καημούς μας, τα πετάγματα της ψυχής μας, με την ελπίδα ότι θα προκαλέσουμε τις ίδιες συγκινήσεις και στους θεατές. Ελπίζοντας επίσης ότι, φεύγοντας ο θεατής από το Μέγαρο Μουσικής, θα έχει αποκομίσει την αίσθηση της ενότητας που υπάρχει στους ήχους, στην ποίηση και στις εποχές. Κι αυτή είναι η ελληνική ενότητα!»

Τους σολίστ (Γιώργος Νταλάρας, Σαβίνα Γιαννάτου, Λυδία Κονιόρδου) πλαισίωσαν τα σύνολα: Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών (καλλιτεχνική διεύθυνση: Νίνα Πατρικίδου), Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής (επιμέλεια: Νίκος Φιλιππίδης), Λαϊκή Ορχήστρα (επιμέλεια: Κώστας Γανωσέλης), Μικτό Πολυφωνικό Συγκρότημα «Fons Musicalis» (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας), Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Δημήτρης Τυπάλδος), Βυζαντινός Λαϊκός Χορός Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Γιάννης Τσιαμούλης), Πολυφωνικό Συγκρότημα Κτισμάτων Πωγωνίου (επιμέλεια: Βαγγέλης Κώτσου), Χορευτική Oμάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών (καλλιτεχνική διεύθυνση: Λευτέρης Δρανδάκης) και Χορευτικός Όμιλος Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (επιμέλεια: Διαμαντής Λαζαρίδης). Στη μουσική διεύθυνση ήταν ο Αλέξανδρος Μυράτ. Η βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 4/6/1994.

Οι διαδικτυακές προβολές στο site του Μεγάρου δίνουν την ευκαιρία στους θεατές να γνωρίσουν ή να ξαναδούν παραγωγές που άφησαν εποχή, όπως η όπερα «Θαΐς» του Ζυλ Μασνέ, με πρωταγωνίστρια τη Μάρλις Πέτερσεν, που αναμεταδίδεται την Τετάρτη 29/4 στις 9:30 μ.μ.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ, προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν on demand μια σειρά από επιλεγμένες εκδηλώσεις του Megaron Plus που αναμεταδίδονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες, διανοητές και λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον ιστότοπο www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Δημοφιλή