ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/03/2015 11:20 EET | Updated 20/03/2015 16:55 EET

Κονδύλια δύο δισ. ευρώ για την Ελλάδα υποσχέθηκε ο Γιούνκερ

Το ποσό των δύο δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση η Μέρκελ.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέλουμε αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου και από τους υπουργούς Οικονομικών για να υιοθετηθούν τα κατάλληλα νομοθετικά κείμενα», είπε. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι δικαιούχοι είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ευθύνη για την υποβοήθηση της Ελλάδας θα τη φέρει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Επισήμανε επίσης πως σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και την Ελλάδα έργα, το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής αναλογεί στο 5%.

Ικανοποιημένος δήλωσε και ο πρόεδρος της Ε..Ε Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος ανέφερε ότι οι χθεσινές συζητήσεις ήταν χρήσιμες στον βαθμό που βοήθησαν τους πάντες να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Ανέφερε επίσης ότι μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις δεν υπάρχουν παρανοήσεις ως προς το τι θα πρέπει να γίνει.

Μέρκελ: Η εκταμίευση της δόσης εξαρτάται από την αξιολόγηση

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει έναν λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων - Η αποτίμηση θα γίνει από τους τρεις θεσμούς και μόνο τότε θα υπάρξει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Ισχύει αυτό το οποίο σας είπα σήμερα το βράδυ, σήμερα το πρωί» απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ σε ερώτηση πότε θα εκταμιευθεί η εναπομείνασα δόση προς την Ελλάδα και επανέλαβε με έμφαση ότι ισχύει απόλυτα η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

«Εκταμίευση δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ακόμη και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από το πρόγραμμα των ελληνικών ομολόγων, θα γίνει μόνο όταν αξιολογηθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε με καθαρότητα η κυρία Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θεωρούμε ότι βάση αναφοράς είναι η 20η Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει εκταμίευση αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν γίνει μέτρα. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εμφανιστούν και να εγκριθούν από το Eurogroup Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αυτό λέει, αυτό είπα εγώ κι αυτό ισχύει» συνέχισε. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Όχι. Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός και να σας πω ότι έχουμε ένα έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου, είναι μέσα στην πέμπτη αναθεώρηση του πακέτου προσαρμογής.  Είπαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των συμφωνιών της 20ης Φεβρουαρίου και αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στο δεύτερο πρόγραμμα. 

Θα πρέπει να αντικαταστήσει με άλλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες. Αν έχουν το ίδιο αποτέλέσμα αυτό θα το δουν οι θεσμοί και θα το κρίνει το Eurogroup.  Το ουσιαστικό είναι ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι το ίδιο».