Γιόγκα για τους πόνους της μέσης

Γιόγκα για τους πόνους της μέσης
Studio: Pada Yoga
Photo credit: Γιώργος Ζαχαρίου
Studio: Pada Yoga

Ως δασκάλα γιόγκα ασχολούμαι πολύ περισσότερο με θέματα που αφορούν την υγεία της μέσης από οποιοδήποτε άλλο θέμα υγείας. Για να μην πω ότι τα σεμινάρια που κάνω με αυτό το συγκεκριμένο θέμα έχουν τον περισσότερο κόσμο! Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε μερικές απλές συμβουλές τύπου «κάντε αυτό και όχι εκείνο», συμβουλές που λέω συχνά και στους μαθητές μου.

Μην χάνετε τη φυσική καμπύλη της μέσης σας. Το να κάθεστε βαριά ή να καμπουριάζετε την πλάτη σας, ίσως επειδή κάθεστε πολλές ώρες σε μια καρέκλα γραφείου, μπορεί να επηρεάσει τη μέση σας. Στις περισσότερες θέσεις της γιόγκα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε στέκεστε είτε κάθεστε, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τη φυσική καμπύλη της μέσης σας, να κρατάτε το πίσω μέρος του κεφαλιού σε ευθεία με το ιερό οστό (να μην γέρνει μπροστά ή πίσω) και να κινείτε τους ώμους πίσω και στην ίδια ευθεία με τα ισχία.

Ακόμα κι αν ακούσετε το δάσκαλο/α της γιόγκα να λέει «ίσια πλάτη» (συχνά για να σας αποτρέψει από το να καμπουριάσετε ή να κάνετε λόρδωση), ποτέ δεν αποσκοπούμε σε μια ολόισια πλάτη. Οι φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής σας στήλης (μικρή εσωτερική καμπύλη στην οσφυϊκή μοίρα, μικρή εσωτερική καμπύλη στη θωρακική μοίρα και μικρή εσωτερική καμπύλη στην αυχενική μοίρα) είναι πολύ σημαντικές για την απορρόφηση των κραδασμών και για την γενικότερη υγεία του κορμού, γι’ αυτό δεν θέλουμε να τις χάσουμε!

Ναι στην υιοθέτηση υγιών στάσεων στην καθιστή και στην όρθια θέση προκειμένου να δυναμώσει η πλάτη σας. Εξασκηθείτε στην διατήρηση της ίσιας πλάτης στην καθιστή θέση είτε κάθεστε σε καρέκλα είτε στο πάτωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια βοηθήματα όπως διπλωμένες κουβέρτες για να βοηθηθείτε. Σιγουρευτείτε ότι διατηρείται τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής σας στήλης. Κάθε φορά που στέκεστε ή κάθεστε, επίσης, ενεργοποιήστε την δύναμη του κορμού σας υψώνοντας ελαφρά τα κόκκαλα της λεκάνης (από την μπροστινή μεριά) προς τις κλείδες. Σκεφτείτε ότι θέλετε να δείξετε ψηλότεροι με μια κάθετη -προς τα πάνω- επιμήκυνση.

Μην επιτρέπετε στα πόδια να στρίβουν προς τα έξω όταν στέκεστε ή περπατάτε. Για πολλούς ανθρώπους η εξωτερική στροφή των ποδιών αποτελεί αποτέλεσμα αλλά και αιτία μιας βράχυνσης του απιοειδούς μυός (σύνδρομο απιοειδούς μυός/ piriformis syndrome). Αυτή η βράχυνση μπορεί να οδηγήσει στην δυσκαμψία του λαγονοψωϊτη (που ξεκινάει από την οσφυϊκή μοίρα και καταλήγει στην κορυφή του μηρού) και άρα στην ισχιαλγία.

Ναι στα παράλληλα πόδια. Αν τα δάχτυλα των ποδιών σας τείνουν προς τα έξω μετακινήστε τις φτέρνες σας έτσι ώστε να έρθουν ακριβώς πίσω από τα δάχτυλά σας. Μια γενική εικόνα είναι να έχετε τα δεύτερα δάχτυλα του κάθε πέλματος παράλληλα μεταξύ τους. Βεβαιωθείτε ότι τα γόνατα σας συνεχίζουν να «κοιτάνε» ευθεία μπροστά. Αυτήν την άσκηση μπορείτε να την κάνετε είτε στέκεστε, είτε περπατάτε, είτε κάθεστε.

Παρατήρηση: Παρότι τα παράλληλα πέλματα είναι μια καλή οδηγία για τους περισσότερους από εμάς, δεν εφαρμόζεται σε όλους.

Μην ξεχνάτε τη σπουδαιότητα των κοιλιακών μυών. Ένα ολοκληρωμένο μάθημα γιόγκα δίνει έμφαση στην έκταση αλλά και στην ενδυνάμωση. Η έκταση μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή για τους δύσκαμπτους μύες της πλάτης και της μέσης. Επίσης, οι στροφές σε ύπτια θέση μπορεί να σας ανακουφίζουν αλλά δεν συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών, οι οποίοι είναι σημαντικοί στην υγεία της μέσης. Για να ενδυναμώσετε το πίσω μέρος του κορμού σας θα πρέπει να το εξισορροπήσετε με την μπροστινή μεριά του.

Στη γιόγκα έχουμε πολλές άσανας που δυναμώνουν τους κοιλιακούς μύες αλλά και τους ραχιαίους. Η ενδυνάμωση αυτών των δύο κατηγοριών βελτιώνει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Ακόμα και οι γιατροί έχουν αναγνωρίσει την αξία της γιόγκα στην ανακούφιση των ελαφριών μορφών ισχιαλγίας και στην επαναφορά της χαράς της κίνησης.

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη στο maria@pureyoga.gr)