ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/09/2018 15:17 EEST

Γκουρμπάτσης στη HuffPost Greece: «Το συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής δεν πέταξε ποτέ στο Μάτι»

eurokinissi

Σε περιοχές εκτός Αττικής πέταξε το μοναδικό συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου αλλά και μία ημέρα νωρίτερα, παρότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε κηρύξει κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς κατηγορίας «τέσσερα».

Αυτό προέκυψε από την έρευνα του αρμόδιου τεχνικού πραγματογνώμονα, Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος σε δηλώσεις του στη HuffPost Greece σημειώνει: «Παρά την ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για πολύ υψηλό κίνδυνο, το συντονιστικό ελικόπτερο του Π.Σ. έκανε την 22η Ιουλίου αεροδιακομιδή από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψε τις πρωινές ώρες της ημέρας της φονικής πυρκαγιάς. Το ίδιο δε μέσο έλαβε από την ηγεσία του ΠΣ εντολή να κάνει περιπολία στη Σκόπελο, που είχε την προηγούμενη ημέρα πυρκαγιά, αντί να βρίσκεται στην Αττική και να κάνει εναέρια επιτήρηση, όπου κανένα πτητικό μέσο των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της ΕΛΑΣ και του ΠΣ δεν έκανε επιτήρηση, πριν την εκδήλωση των πυρκαγιών σε Κινέττα και Νταού Πεντέλης. Να τονίσω ότι κάθε Σαββατοκύριακο, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, το ένα από τα τρία ελικόπτερα του ΠΣ εντέλλεται να μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για ανάγκες αεροδιακομιδών».

Ο κ. Γκουρμπάτσης επισημαίνει ότι η ανάθεση αεροδιακομιδών στην Πυροσβεστική δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση: «Οι αεροδιακομιδές είναι αρμοδιότητα εκτός της κύριας αποστολής του Σώματος (πυρόσβεση, διάσωση κινδυνευόντων από φυσικές και άλλες καταστροφές κλπ). Η ανάθεσή τους στην Πυροσβεστική έγινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών, ιδιαίτερα σε περιόδους που οι απαιτήσεις σε πτητικά μέσα είναι αυξημένες».