Γκουτέρες: Έκκληση να τερματιστεί η βία στην Υεμένη

Γκουτέρες: Έκκληση να τερματιστεί η βία στην Υεμένη
NurPhoto via Getty Images

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή να τερματιστεί «η βία» στην Υεμένη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η χώρα αυτή να πέσει «στην άβυσσο».

«Πριν απ′ όλα η βία πρέπει να τερματιστεί παντού και άμεσα», ειδικά «γύρω από υποδομές κρίσιμης σημασίας και περιοχές όπου ζει άμαχος πληθυσμός», τόνισε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ.

«Η Υεμένη βρίσκεται σήμερα στο χείλος της αβύσσου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην τρέχουσα φάση του πολέμου στην Υεμένη, από το 2015, αναμετρώνται οι δυνάμεις της επισήμως αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με το σιιτικό ένοπλο κίνημα που είναι γνωστό ως Χούθι, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν και κατέλαβε το 2014 και το 2015 μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για βομβαρδισμούς κατά λάθος που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες άμαχους.

Έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της Υεμένης, ενδέχεται να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από λιμό τους προσεχείς μήνες, από οκτώ εκατομμύρια που κινδυνεύουν ήδη σήμερα, προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, χώρας που αποτελεί σύμμαχο του Ριάντ, ζήτησε την Τρίτη να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της συμμαχίας υπό την ηγεσία του «σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Υεμένης», αναγνωρίζοντας εμμέσως τις εκατοντάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων που προκαλούν.

«Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Υεμένη», έκρινε ο Γκουτέρες, καλώντας τα αντιμαχόμενα μέρη να την «αδράξουν». Προέτρεψε τις αντίπαλες πλευρές να διαπραγματευθούν με «καλή πίστη» και χωρίς προαπαιτούμενα.

Ο ΟΗΕ έχει καλέσει όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να προσέλθουν σε συνομιλίες μέσα σε έναν μήνα. Τον Σεπτέμβριο έγινε — χωρίς επιτυχία — μια προσπάθεια από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού να οργανωθούν διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Μια προηγούμενη τέτοια απόπειρα, στο Κουβέιτ, το 2016, απέτυχε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή