Γουχάν: Η φωτογραφία που μας έκανε να ξεχάσουμε τον κορονοϊό και να θυμηθούμε τι σημαίνει ελπίδα

Λίγο πριν πέσει η νύχτα στην πόλη απ' όπου ξεκίνησαν όλα.
Twitter

Ο ήλιος είναι έτοιμος να δύσει στην Γουχάν, που πλέον θυμίζει έρημο τόπο. Έξω από το νοσοκομείο Renmin που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της πόλης, ο γιατρός Liu Kai, στέκεται δίπλα από το κρεβάτι ενός ασθενή που πριν από περίπου ένα μήνα διαγνώστηκε με τον κορονοϊό. Οι δύο άνδρες κάνουν μια στάση ώστε να δουν το ηλιοβασίλεμα.

Είναι η φωτογραφία που από την ημέρα που απαθανατίστηκε, κάνει τον γύρο του κόσμου και υπενθυμίζει πως πάντα και παντού, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, θα υπάρχει η ελπίδα, αυτή που πάντα θα δίνει ώθηση για την συνέχιση της ζωής. Πόση ομορφιά. Και πόσο ανάγκη την έχουμε τις ώρες που o πανικός και η διασπορά πολλών ψευδών ειδήσεων, αναφορικά με την εξάπλωση του Covid-19, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει κουράσει όσους προσπαθούν να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες. Τον τελευταίο καιρό συγχέουμε έννοιες με κατασκευασμένες εικόνες που αναπαράγονται μπροστά στους δέκτες μας με ρυθμούς που αδυνατούμε πια να προβλέψουμε.

Η λήψη της φωτογραφίας έγινε στις 5 Μαρτίου. Ο γιατρός και ένας νεαρός εθελοντής νοσηλευτής, ο Gan Junchao, μεταφέρουν τον 87χρονο ασθενή, από την μονάδα αξονικής τομογραφίας στην απέναντι πτέρυγα του νοσοκομείου. Εκείνος βρίσκεται τριάντα περίπου μέρες σε απομόνωση. Το διάστημα αυτό, δεν έχει δει το φως του ήλιου, δεν έχει επικοινωνήσει με τους δικούς του και βρίσκεται σε καραντίνα.

«Από την στιγμή που ήρθα στην Γουχάν για να βοηθήσω, κάθε μέρα κάνω το ίδιο πράγμα. Οι ώρες εργασίας είναι ατελείωτες και ακριβώς επειδή τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκομαι εντός του νοσοκομείου, δεν έχω την ευκαιρία να δω τον ήλιο. Μόλις αντίκρισα την συγκεκριμένη εικόνα, λειτούργησα ενστικτωδώς. Ήθελα να μοιραστώ την εικόνα με τον ασθενή», σχολιάζει ο γιατρός, ο οποίος έφτασε στην πόλη στις 7 Φεβρουαρίου προκειμένου να συνδράμει στο έργο των υπόλοιπων συναδέλφων του.

Ο ασθενής, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάποτε εργαζόταν σαν μουσικός ενώ όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο στις 9 Φεβρουαρίου, ήταν εξουθενωμένος τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Έπειτα από τόσες μέρες νοσηλείας ωστόσο, φαίνεται πως είναι από τους τυχερούς, που ανακάμπτει.

Ο Liu τον ρώτησε αν θέλει να σταματήσουν να δουν τον ήλιο που πέφτει. Ο ηλικιωμένος άνδρας απάντησε καταφατικά. Ο Gan Junchao, ο νεαρός νοσηλευτής, έκανε μερικά βήματα πίσω και τράβηξε την φωτογραφία. «Σπάνια βγάζω φωτογραφίες. Ήταν θέμα τύχης το ότι πέσαμε πάνω στην συγκεκριμένη εικόνα», αναφέρει ο ίδιος.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν τέτοιες εικόνες, θα υπάρχει φως. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν ενσυναίσθηση και δεν εστιάζουν απλά και μόνο στο καθήκον τους, θα υπάρχει ελπίδα για μια κοινωνία που δεν ντρεπόμαστε να είμαστε μέλη της.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

(Με πληροφορίες από asiaone.com, en.people.cn)

Δημοφιλή