Γουλιέλμος Β' όπως Ντόναλντ Τραμπ; Τα κοινά στοιχεία των δύο ηγετών που προκαλούν ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη

Τι σχέση έχει ο αυτοκράτορας της Γερμανίας που προκάλεσε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το νυν πρόεδρο των ΗΠΑ;
Collage Maker

H Βρετανή ιστορικός Miranda Carter βρίσκει πολλά κοινά σημεία μεταξύ του νυν πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ και του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμο Β′ που προκάλεσε τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β′ που κυβερνούσε τη Γερμανία από το 1888 έως το 1918 είχε ένα κρυφό ταλέντο. Να εκνευρίζει τους ομολόγους του. Το έκανε όταν αποκάλεσε «νάνο» το βασιλιά της Ιταλίας Βίκτορα Εμμανουήλ Γ′ μπροστά στην ίδια του τη βασιλική αυλή, το έκανε και όταν σχολίασε τη μύτη του Πρίγκιπα της Βουλγαρίας Φερδινάνδου, ενώ πίσω από την πλάτη του διέδιδε τις φήμες ότι είναι ερμαφρόδιτο. Ο τελευταίος μάλιστα δεν άφησε τον αυτοκράτορα έτσι. Σε επίσκεψή του το 1909, όταν εκείνος τον χτύπησε και δεν απολογήθηκε, ο Φερδινάνδος ακύρωσε μια σημαντική σύμβαση όπλων με τη Γερμανία και ξεκίνησε συμμαχία με τους Γάλλους.

Εκείνος φυσικά δεν αποθαρρυνόταν. Καυχιόταν ότι ήταν χαρισματικός στο τομέα της διπλωματίας. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Προσέβαλε τους υπολοίπους, ήταν ψυχαναγκαστικός ψεύτης και δεν είχε κατανόηση της αιτίας και του αποτελέσματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόσυρση της χώρας από την μακροχρόνια αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία το 1890. Εκείνος νόμιζε ότι ο Τσάρος Νικόλαος Β′ θα πάει με τα νερά του, αλλά τελικά άρχισε συμμαχία με τη Γαλλία. Η γερμανορωσική συμμαχία είχε εξαφανιστεί τελείως πια το 1897.

Εκτός από τα παραπάνω και τα tweets του Trump θυμίζουν λίγο τον Γουλιέλμο σύμφωνα με την ιστορικό και το New Yorker. Ο Γουλιέλμος ήταν ένας ψυχαναγκαστικός ομιλητής που απείχε συνεχώς από την πραγματικότητα. Ούτε οι σύμβουλοί του δε μπορούσαν να τον σταματήσουν όταν έκανε τις γκάφες του.

Όταν ο Γουλιέλμος έγινε αυτοκράτορας, το 1888, σε ηλικία είκοσι εννέα ετών, ήταν αποφασισμένος να μείνει στην ιστορία ως ένας σκληρός και ισχυρός πολιτικός . Είχε επιρροή στο στρατό αλλά και άμεση σχέση με τους στρατηγούς (αν και, όπως το Trump, δεν ήθελε να τους ακούει), και ντυνόταν μόνο με στρατιωτικές στολές (κάτι μας θυμίζει αυτό). Είχε μάλιστα υιοθετήσει μια ειδική σοβαρή έκφραση του προσώπου για δημόσιες εκδηλώσεις και φωτογραφίες.

Οι σύμβουλοί του αλλά και οι υπουργοί προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις δηλώσεις του, κατά τις οποίες υποστήριζε ότι ένας πόλεμος δεν είναι μόνο αναπόφευκτος αλλά και επιθυμητός. Με την κολακεία προσπάθησαν να τον προσεγγίζουν. «Για να δεχτεί μια πρόταση πρέπει να τον κάνουμε να πιστέψει ότι είναι δικιά του», είχε επισημάνει ο Bernhard von Bülow σε έμπιστό του πρόσωπο.

Ο Γουλιέλμος ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος για τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έφερε σε ρήξη τη χώρα του με όλη την Ευρώπη και όταν ηττήθηκε η κυβέρνηση και ο στρατός του επέρριπτε τις ευθύνες. Το 1918 εξορίστηκε ενώ η Γερμανία για χρόνια πάλευε με τους δαίμονές της. Το 1941 πέθανε εξόριστος στην Ολλανδία.

Η ιστορικός τονίζει πως δεν εννοεί ότι ο Τραμπ ετοιμάζει τον Γ′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στο εξωτερικό -οι άγριες ταραχές με τη Βόρειο Κορέα, η απόρριψη της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, η απειλή εμπορικού πολέμου με την Κίνα- προκαλούν αναταραχές που θα μπορούσαν γρήγορα να ξεφύγουν από τον αμερικανικό έλεγχο. Μερικοί από τους επικριτές του Τραμπ υποθέτουν ότι αυτές οι κλιμακούμενες κρίσεις μπορεί να τον κάνουν να χάσει τη θέση του στην προεδρία. Το πραγματικό μάθημα που δίνει η ιστορία του τελευταίου αυτοκράτορα της Γερμανίας, ωστόσο, μπορεί να είναι ότι η αποχώρηση του Τραμπ ίσως να μην είναι το τέλος των προβλημάτων αλλά μόνο η αρχή.

Πηγή: New Yorker

Δημοφιλή