CULTURE
22/06/2021 07:12 EEST

«You and AI»: 25 έργα για την τεχνητή νοημοσύνη μέσα στο Πεδίον του Άρεως

Ξέρει ο αλγόριθμος τα μυστικά μας; Μας πάει σπίτι με ασφάλεια; Μπορεί να μας παρηγορήσει; Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ.

Jake Elwes
«You and AI»

Υπερμεγέθεις οθόνες μεγάλης ανάλυσης, 3D γλυπτά και εγκαταστάσεις που ξεπροβάλλουν μέσα από τη βλάστηση του Πεδίου του Άρεως, συνοδευόμενα από ένα ηχοτοπίο που ενεργοποιείται όταν ο θεατής/ακροατής πλησιάσει σε συγκεκριμένα σημεία.

Το You and AI (Η τεχνητή νοημοσύνη κι εσύ) της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι ένα φεστιβάλ για την τεχνητή νοημοσύνη, όχι ως μελλοντική πιθανότητα, αλλά ως καθημερινή πραγματικότητα.

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μέσω αλγορίθμων επιλέγουν το περιεχόμενο που θα δούμε και θα ακούσουμε, τους φίλους μας και τα μέρη που θα βγούμε, μέχρι τους ψηφιακούς χάρτες που μας προτείνουν πώς και πού να πάμε, ή ακόμα και τους επεξεργαστές κειμένου στις κινητές μας συσκευές, που συμπληρώνουν τις λέξεις μας και γράφουν μαζί μας, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πάνω στο ίδιο μας το σώμα.

Η έκθεση που εκτείνεται από το άγαλμα του Κωνσταντίνου έως τη «Γαρδένια» κι από την Υδάτινη Διαδρομή έως την Πλατεία Οικονομίδη, μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε, στην καρδιά της πόλης, καλλιτεχνικά έργα που αμφισβητούν τις φαντασιώσεις μας για την τεχνητή νοημοσύνη, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Εκτός από την έκθεση, το φεστιβάλ περιλαμβάνει διαδικτυακές εμπειρίες, συζητήσεις και συμμετοχικές συνεδρίες για την τεχνητή νοημοσύνη, τη δημιουργικότητα και την ηθική.

Τα 25 έργα εξετάζουν τρία θέματα που αντιστοιχούν και στις τρεις διαδρομές της έκθεσης: (1) Τον τρόπο που βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τον τρόπο που μας βλέπει αυτό. (2) Την τεχνητή νοημοσύνη ως καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, της πολιτικής διαδικασίας και τη σύγχρονης δημοκρατίας. (3) Η τεχνητή νοημοσύνη ως μέρος και ως υποκατάστατο του φυσικού περιβάλλοντος.

Είναι δομημένη με τρόπο που ο επισκέπτης να συναντά τα έργα μέσα από μια διαδικασία επιμελητικά σκηνοθετημένης «τυχαίας συνάντησης».

Ο όρος «αλγόριθμος» ετυμολογείται από τον εκλατινισμό του ονόματος του Πέρση μαθηματικού, επιστήμονα και αστρονόμου του 9ου αιώνα, Abdullah Muhammad bin Musa al-Khwarizmi. Όμως, μόλις τον 19ο αιώνα η χρήση του όρου επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την επίλυση προβλημάτων και τις διαδικασίες εκτέλεσης εργασιών, πιο κοντά δηλαδή σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι κάνουν οι αλγόριθμοι. Και χρειάστηκε η άφιξη των υπολογιστικών συστημάτων για να επιτρέψει τη χρήση των αλγορίθμων στην επιτάχυνση και την αυτοματοποίηση αυτών των διαδικασιών (από το επιμελητικό σημείωμα).

Mushon Zer-Aviv, Dan Stavy, Eran Weissenstern
«You and AI»

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:                                                  
Memo Akten, Algorithmic Justice League, Hiba Ali, Bill Balaskas & Stop LAPD Spying Coalition, Tega Brain, Julian Oliver, Bengt Sjölén, Catherine D’Ignazio, Lauren F. Klein, Marcia Diaz Agudelo, Stephanie Dinkins, Jake Elwes, Entangled Others (Sofia Crespo & Feileacan McCormick), Alexandra Daisy Ginsberg, Κυριακή Γονή,  Εύη Καλογηροπούλου, Κατερίνα Κανά, Egor Kraft, Ilan Manouach, Μανώλης Μανουσάκης & Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Naho Matsuda, Helena Nikonole, Anna Ridler, slow immediate (Gershon Dublon & Xin Liu), Jenna Sutela, Nye Thompson, Mushon Zer-Aviv, Dan Stavy, Eran Weissenstern. 

Naho Matsuda
«You and AI»

Επιμέλεια: Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything
Curatorial Direction: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio)
Εκτελεστική Διεύθυνση, Επιστημονικός Σύμβουλος: Πρόδρομος Τσιαβός
Executive Producer: Χρήστος Καρράς

Info

«You and AI: Through the Algorithmic Lens»

Πεδίον του Άρεως

24 Ιουνίου - 18 Ιουλίου 2021

Ώρες 17:00 - 22:00

Είσοδος ελεύθερη.