ΔΙΕΘΝΕΣ
19/06/2016 13:25 EEST | Updated 19/06/2016 13:26 EEST

Η Goldman Sachs έκλεινε συμφωνίες στη Λιβύη με δέλεαρ ιερόδουλες και ακριβά ξενοδοχεία

Brendan McDermid / Reuters
A view of the Goldman Sachs stall on the floor of the New York Stock Exchange July 16, 2013. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Η Goldman Sachs φέρεται να πλήρωσε για τις υπηρεσίες ιερόδουλων, για επαγγελματικά ταξίδια και ξενοδοχεία πέντε αστέρων, επιχειρώντας να κερδίσει συμφωνίες από την Επενδυτική Αρχή της Λιβύης (Libyan Investment Authority ), όπως μετέδωσαν οι Financial Times.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έγινε γνωστή η ταυτότητα της κοπέλας η οποία κοιμήθηκε με ένα πελάτη από τη Μέση Ανατολή. Ο λόγος για την 25χρονη Ρωσίδα γνωστή ως Michella, η οποία προσελήφθη από τον Youssef Kabbaj της Goldman Sachs για να εντυπωσιάσει έναν Λίβυο επενδυτή πριν από την εξασφάλιση μιας συμφωνίας.

Η νεαρή συνοδός πολιτείας φέρεται να κέρδιζει περίπου 500.000 λίρες το χρόνο. Σε online διαφήμιση σε μια ιστοσελίδα αποκλειστικά για συνοδούς πολυτελείας διαβάζουμε: «Είμαι η Michella, πολύ ελκυστική νεαρή κοπέλα. Είμαι πολύ όμορφη με αγγελικό χαμόγελο...»

Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν σε βρετανικό δικαστήριο στις 14 Ιουνίου, στην εκδίκαση της προσφυγής του επενδυτικού ταμείου LIA κατά της τράπεζας, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση 1,2 δισ. δολαρίων.

Οι δικηγόροι της LIA κατηγορούν τον αμερικανικό κολοσσό για τις απώλειες που υπέστη το επενδυτικό ταμείο με το οποίο πραγματοποίησε εννέα συναλλαγές το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2008.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι δεν πιστεύει πως η πρακτική επηρέασε την απόφαση της LIA να αρχίσει τις συναλλαγές. «Οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία και θα συνεχίσουμε να τους αντικρούουμε», ανέφερε.

Όπως δήλωσε στο δικαστήριο ο Roger Masefield, δικηγόρος του LIA, μόλις άρχισε το fund να καταγράφει ζημιές, η Goldman Sachs λειτούργησε σαν μια «τράπεζα μαφιόζων».

Σύμφωνα με τον Masefield, η Goldman Sachs είχε συμβουλεύσει τότε το στέλεχός της, Youseff Kabbaj, να μείνει πολύ στην Τρίπολη. «Είναι σημαντικό να είσαι πάρα πολύ κοντά στους πελάτες, καθημερινά. Δίδαξέ τους, εκπαίδευσέ τους, βγάλε τους για φαγητό».

Η Goldman δέχθηκε, μάλιστα, για πρακτική τον Haitem Zarti, αδερφό του Mustafa Zarti –πρώην αναπληρωτή διευθυντή του LIA– σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει δεσμούς που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του επενδυτικού ταμείου.

Τα έξοδα του Kabbaj στα ταξίδια χλιδής που διοργάνωνε με τον Λίβυο Zarti έφταναν και τις 22.000 δολάρια, τα οποία κάλυπτε η Goldman Sachs. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια ο Kabbaj δεν δίστασε να διοργανώσει με τα χρήματα της τράπεζας «ψυχαγωγική βραδιά» με συνοδούς πολυτελείας.

Sponsored Post