ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 11:57 EET | Updated 19/03/2019 12:40 EET

Υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη; Αμερικανοί και Ρώσοι το ψάχνουν

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι πως μπορεί να προκύψει θετική απάντηση.

ASSOCIATED PRESS

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να υπάρχει ζωή στον πλανήτη Αφροδίτη υποστήριξε Ρωσίδα επιστήμονας, μιλώντας σε ΜΜΕ της πατρίδας της.

Οπως φαίνεται, δεν είναι η μόνη που το πιστεύει. Μια κοινή αμερικανική-ρωσική διαστημική αποστολή προγραμματισμένη για το 2026 αναμένεται να αναζητήσει ίχνη ζωής στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Η Αφροδίτη είναι ο πιο ζεστός πλανήτης στο ηλιακό σύστημα καθώς οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της μπορούν να φτάσουν τους 465 βαθμούς Κελσίου. Εντούτοις, οι απλές μορφές ζωής μπορεί να επιβιώσουν στην ατμόσφαιρα της, σύμφωνα με την Λουντμίλα Ζάσοβα, συνεπικεφαλής του κοινού σχεδίου Ρωσίας-ΗΠΑ «Venera-D». 

Τα σύννεφα στη Αφροδίτη αποτελούνται κυρίως από θειικό οξύ αλλά υπάρχει και 15%-20% νερό σε αυτά, δήλωσε η ερευνήτρια, προσθέτοντας ότι η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική πίεση στο κατώτερο στρώμα του καλύμματος αυτών των νεφώσεων είναι παρόμοιες με εκείνες της Γης.

Αξίζει να σημειωθεί πως για περισσότερα από 30 χρόνια ούτε ένα ρομπότ δεν είχε καταφέρει να προσγειωθεί στη Αφροδίτη, μέχρι που το σοβιετικό διαστημικό σκάφος «Vega 2» άγγιξε την επιφάνεια της τον Ιούλιο του 1985. Το πρόγραμμα «Venera-D» τολμά να γεμίσει αυτό το κενό, που παρατηρείται έκτοτε. Το πρότζεκτ διεξάγεται από τη Ρωσία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Το 2015, αναμίχθηκε η NASA και δημιουργήθηκε μια κοινή ερευνητική ομάδα.

Η νέα αποστολή αναμένεται να είναι εξοπλισμένη με ένα περιστρεφόμενο σταθμό, έναν σταθμό μακράς διαρκείας και μια εναέρια πλατφόρμα. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τη Ζάσοβα, θα περιλαμβάνει επίσης ένα ειδικό μικροσκόπιο για να αναζητήσει ίχνη βακτηριδιακής ζωής στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ωστόσο, οι τεχνικές λεπτομέρειες του συγκεκριμένου προγράμματος δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Πηγή: RT