Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο: Υποχρεωτική μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων σε χώρες της ΕΕ. Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία

Υποχρεωτική μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων σε χώρες της ΕΕ. Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία
European Commission's President Jean-Claude Juncker announces quote plan for refugees as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. Juncker urged European Union (EU) states on September 9 to take 'bold' action, as he unveiled a major plan for dealing with Europe's worst refugee crisis since World War II. 'Now is not the time to take fright, it is time for bold determined action for the European Union,' Juncker said. AFP
European Commission's President Jean-Claude Juncker announces quote plan for refugees as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. Juncker urged European Union (EU) states on September 9 to take 'bold' action, as he unveiled a major plan for dealing with Europe's worst refugee crisis since World War II. 'Now is not the time to take fright, it is time for bold determined action for the European Union,' Juncker said. AFP
FREDERICK FLORIN via Getty Images

Την υποχρεωτική ανακατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ 120.000 προσφύγων προωθεί η Κομισιόν όπως εξήγγειλε ο πρόεδρος της κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο δεύτερος Κατεπείγον Μηχανισμός Μετεγκατάστασης, όπως αποκαλείται έρχεται να προστεθεί στον πρώτο αλλά αρκετά «δειλό» που προέβλεπε τη φιλοξενία 40.000 σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προανήγγειλε ένα «πακέτο» μέτρων, εφαρμόσιμο από τις αρχές του 2016 με συγκεκριμένες προβλέψεις το οποίο θα αφορά τους κανόνες νόμιμης μετανάστευσης ενώ προβλέπεται και παροχή αρωγής στις χώρες προέλευσης των προσφύγων όπως τη Συρία και τη Λιβύη, ύψους 1,8δισ. ευρώ. «Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν θα σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες», ανέφερε ο κ.Γιουνκέρ για να κάνει στη συνέχεια ειδική αναφορά στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και στα προβλήματα που παρατηρούνται πλέον στην Ουγγαρία για τις οποίες όπως είπε, βασικός στόχος είναι η δημιουργία και ορθή, αποδοτική λειτουργία ενός διαρθρωμένου συστήματος μετεγκατάστασης.

Δεν παρέλειψε όμως να κάνει και αναφορά με αυτοκριτική διάθεση, λέγοντας πως η ΕΕ δεν έχει επιδείξει τη δέουσα αλληλεγγύη στις χώρες αυτές οι οποίες, όπως τόνισε «δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο έργο».

Τόνισε δε πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε τα πράγματα: Η κατάσταση της ΕΕ δεν είναι καλή. Υπάρχει μία έλλειψη Ευρώπης και μία έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καλώντας όλους να κάνουν θαρραλέες επιλογές: «Δεν είναι η ώρα για φόβο. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας η αποδοχή προσφύγων».

Η Σέγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτή την Κομισιόν

Στο μεταξύ μαζί με το σύστημα υποχρεωτικής μετεγκατάστασης προσφύγων ο κ.Γιούνκερ κάλεσε επίσης σε αλλαγή του συστήματος παροχής ασύλου. Μέρος του της πρότασης που παρουσιάστηκε είναι και η αλλαγή του καθεστώτος βαλκανικών χωρών σε χώρες «ασφαλούς προέλευσης» -κάτι που τόνισε ότι δεν θα αποκλείει αυτόματα την παροχή ασύλου, αλλά και θα συνδεθεί με την προοπτική ένταξης.

Η αλλαγή του συστήματος ασύλου, ο μόνιμος μηχανισμός ανακατανομής, η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ, με τον κ.Γιούνκερ να δηλώνει κατηγορηματικά πως η «η Σένγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτή την Κομισιόν», συνδυάζεται με φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και παράλληλη τη διάνοιξη νόμιμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Παράλληλα απάντησε και σε όσους, κυρίως σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, εκφράζουν ενστάσεις εγείροντας και θέματα θρησκευτικής διαφορετικότητας. «Δεν διαλέγουμε μεταξύ μουσουλμάνων, χριστιανών ή Εβραίων, η ήπειρος αυτή έχει πολύ άσχημη εμπειρία στη "διαλογή" βάσει θρησκείας...Δεν υπάρχει θρησκεία, φιλοσοφία, ή πεποίθηση όταν πρόκειται στη διάσωση προσφύγων, είναι άνθρωπο».

Είναι η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη

Κατά την ομιλία του ο κ.Γιουνκέρ, προσπάθησε να πείσει τους ευρωβουλευτές κάνοντας επίκληση και στα ιδεώδη του ανθρωπισμού. «Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιστορικής δικαιοσύνης» θυμίζοντας πως η αναζήτηση καταφυγίου από πολέμους και ανελεύθερα καθεστώτα είναι κομμάτι της ιστορίας της ΕΕ. «Ξεχάσαμε ότι μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο, 60 εκατομμυρία άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη; Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η παροχή ασύλου είναι από τις σημαντικότερες αξίες στο Διεθνές Δίκαιο».

Και συνέχισε: «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου», καλώντας την ΕΕ να προχωρήσει σε «θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις...Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί...αλλά δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις...Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερη 'Ευρώπη' και περισσότερη 'Ενωση».

Όπως σημείωσε, η Ευρώπη «αντιπροσωπεύει ένα μέρος ελπίδας και ένα λιμάνι σταθερότητας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο...Εδώ είναι μέρος ειρήνης, και για αυτό θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, κι όχι φοβισμένοι...Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Ο αριθμός όσων έχει έρθει φτάνει μόλις 0,11% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ».

Και κατέληξε: «Μπορούμε να χτίσουμε τείχη και φράχτες, όμως φανταστείτε να ήσασταν εσείς στη θέση των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν με τα παιδιά τους από τη βαρβαρότητα: Κανένα τείχος, κανένας φράχτης, κανένα σύνορο δεν θα σας σταματήσει».

Δημοφιλή