Γ.Γ ΟΗΕ: Οι πλημμύρες στο Πακιστάν είναι «ένας μουσώνας σε στεροειδή»

Τουλάχιστον 1.136 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο και δρόμοι, καλλιέργειες, σπίτια και γέφυρες καταστράφηκαν σε όλη τη χώρα.
Ένας άνδρας περπατά με το ποδήλατο του στα νερά της πλημμύρας μετά από βροχές κατά την περίοδο των μουσώνων στη Nowshera, Πακιστάν, 29 Αυγούστου 2022.
Ένας άνδρας περπατά με το ποδήλατο του στα νερά της πλημμύρας μετά από βροχές κατά την περίοδο των μουσώνων στη Nowshera, Πακιστάν, 29 Αυγούστου 2022.
Fayaz Aziz via Reuters

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει «έναν μουσώνα σε στεροειδή», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μετά τις πλημμύρες που βύθισαν το ένα τρίτο της χώρας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση βοήθειας προς το Πακιστάν καθώς ζητώντας 160 εκατομμυρία δολαρία για την ανακούφιση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που επλήγησαν από την καταστροφή.

Κατηγόρησε «την αδυσώπητη επίδραση των εποχικών επιπέδων βροχής και πλημμύρας».

Τουλάχιστον 1.136 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο και δρόμοι, καλλιέργειες, σπίτια και γέφυρες παρασύρθηκαν σε όλη τη χώρα.

Το φετινό ρεκόρ μουσώνων είναι συγκρίσιμο με τις καταστροφικές πλημμύρες του 2010 - τις πιο θανατηφόρες στην ιστορία του Πακιστάν - που άφησαν νεκρούς περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Γκουτέρες χαρακτήρισε τη Νότια Ασία «κομβικό σημείο της κλιματικής κρίσης», όπου οι άνθρωποι είχαν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις.

″Ας σταματήσουμε να υπνοβατούμε προς την καταστροφή του πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή. Σήμερα, είναι το Πακιστάν. Αύριο, μπορεί να είναι η χώρα σας.”

Είπε ότι η έκκληση του ΟΗΕ στοχεύει να παράσχει σε 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους τροφή, νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, εκπαίδευση έκτακτης ανάγκης και υποστήριξη υγείας.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περισσότεροι από 33 εκατομμύρια Πακιστανοί - ένας στους επτά ανθρώπους - έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Fayaz Aziz via Reuters

Η Σάντια, φοιτήτρια στην Κουέτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουχιστάν, είπε ότι ένιωθε αβοήθητη καθώς η οικογένειά της αποκόπηκε στο χωριό της καταγωγής τους, Τζαλ Μάγκσι, περίπου οκτώ ώρες μακριά.

«Δεν μπορείτε να βρείτε ούτε ένα σπίτι που να είναι ασφαλές τώρα», είπε στο πρόγραμμα Outside Source του BBC.

″Αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε πρώτες βοήθειες όπως σκηνές, κάποιο καταφύγιο και μερικά βασικά τρόφιμα, δεν μπορούν να μαγειρέψουν τίποτα. Και χρειάζονται καθαρό νερό για να πιουν.”

Τη Δευτέρα, η υπουργός κλιματικής αλλαγής του Πακιστάν Σέρι Ρεχμάν περιέγραψε την κατάσταση ως «μια ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων που προκαλείται από το κλίμα».

Το Πακιστάν παράγει λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά κατατάσσεται σταθερά στις 10 πρώτες χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις πλημμύρες, αλλά η θέρμανση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις ακραίες βροχοπτώσεις.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

Ο υπουργός Σχεδιασμού του Πακιστάν λέει ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Η χώρα ήδη υπέφερε από οικονομική κρίση.

Fayaz Aziz via Reuters

Η κατάσταση των πλημμυρών είναι πιο σοβαρή σε επαρχίες όπως η Σιντ και το Μπαλουχιστάν, αλλά και οι ορεινές περιοχές στο Κχιμπέρ Παχτούνκχβα έχουν πληγεί σοβαρά.

Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν χωριά που έχουν αποκοπεί στη βόρεια κοιλάδα Σβατ, όπου γέφυρες και δρόμοι έχουν παρασυρθεί - αλλά ακόμη και με τη βοήθεια ελικοπτέρων, οι αρχές εξακολουθούν να αγωνίζονται να φτάσουν τους εγκλωβισμένους.

″ Το ένα χωριό μετά το άλλο έχουν αφανιστεί. Εκατομμύρια σπίτια έχουν καταστραφεί”, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ, αφού πέταξε πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο.

Η βοήθεια αρχίζει να φτάνει αφού το Πακιστάν έκανε τη δική του έκκληση για βοήθεια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία έχουν παραδώσει σκηνές και φάρμακα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν δεσμευτεί για την υποστήριξή τους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ενέκρινε δάνειο 1,2 δισ. δολαρίων για τη χώρα.

Πηγή: bbc

Δημοφιλή