ΔΙΕΘΝΕΣ
04/09/2019 18:18 EEST

«Ζήτα εκλογές, κοτούλα» - Βαριές κουβέντες Τζόνσον - Κόρμπιν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προσέβαλε με τον πλέον χείριστο τρόπο τον ηγέτη των Εργατικών μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Handout . / Reuters

Στιγμές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν μέσα στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, όταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Μάλιστα ο πρώτος δεν δίστασε να αποκαλέσει τον Κόρμπιν «κοτούλα», που δεν ζητά εκλογές. 

Η βρισιά ειπώθηκε εκτός μικροφώνου αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μπόρεσαν να διαβάσουν τα χείλια του Τζόνσον, ο οποίος αντιδρώντας στα όσα έλεγε εκέινη την ώρα ο Κόρμπιν, φέρεται να του λέει: «Ζήτα εκλογές, κοτούλα». Η φράση που χρησιμοποίησε ήταν για την ακρίβεια «Call an election, you great big girl’s blouse» που στην αγγλική αργκό είναι κάτι αντίστοιχο του «δειλός», «κότα» κτλ.  

Η «μάχη» ξεκίνησε όταν ο Κόρμπιν ζητούσε από τον Τζόνσον να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για το Brexit χωρίς συμφωνία. Ενώ ο Κόρμπιν χαρακτήριζε τον νέο πρωθυπουργό απελπισμένο, ο Τζόνσον εκτοξεύει την προσβολή.   

Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τζόνσον αναφερόμενος στις εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, προσέβαλε ξανά τον Κόρμπιν λέγοντας: «Υπάρχει μόνο ένα χλωριωμένο κοτόπουλο σε αυτή την αίθουσα και κάθεται σε αυτόν τον πάγκο».

Φυσικά δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξοργίστηκαν με αυτή την συμπεριφορά, χαρακτηρίζοντας την φράση σεξιστική και ότι δεν αρμόζει σε πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πάντως, όπως γράφει ο Guardian, είναι μια φράση που αγαπά ο Τζόνσον αφού την έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. 

Υπενθυμίζεται  ότι χθες ο Τζόνσον υπέστη βαριά ήττα σε ψηφοφορία που επιτρέπει στην Βουλή να αναλάβει την νομοθετική πρωτοβουλία. Χάρη σε αυτή την νίκη η αντιπολίτευση, με την βοήθεια 21 «ανταρτών» Συντηρητικών, μπορεί να καταθέσει νομοσχέδιο που θα αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει μετάθεση της εξόδου από την ΕΕ έως τα τέλη Ιανουαρίου εάν δεν έχει πετύχει συμφωνία για τους όρους του «διαζυγίου» έως τότε.

Ο Κόρμπιν θέλει να καθυστερήσει την προκήρυξη εκλογών έως ότου το επίμαχο νομοσχέδιο λάβει την σφραγίδα της βασίλισσας, και συνεπώς θα δεσμεύει την κυβέρνηση Τζόνσον ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit. Ο Τζόνσον από την πλευρά του θέλει έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, και επομένως προσπαθεί να πιέσει με κάθε τρόπο τους Εργατικούς προκειμένου να λάβει τα δύο τρίτα των εδρών που χρειάζεται για να πάει σε εκλογές