ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/02/2018 09:20 EET

Ζήτημα Τσάμηδων και διεκδίκησης περιουσιών θέτει ξανά ο Ράμα. Τι λέει για την διένεξη Ελλάδας-πΓΔΜ

Ξεκαθαρίζει όμως πως δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση

Florian Gaertner via Getty Images

Εδαφικές διεκδικήσεις «απλά δεν υπάρχουν» αλλά «ζήτημα Τσάμηδων» υπάρχει. Αυτό διευκρινίσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» κάνοντας λόγο για ένα θέμα που αφορά τα στοιχειώδη, όπως λέει,  «δικαιώματα των αλβανών που κάποτε ζούσαν στη χώρα και τίποτα ευρύτερο».

Όπως διευκρινίζει: «...δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε ευρωπαίος πολίτης». 

«Μπορείτε να φανταστείτε σήμερα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες στην Αλβανία απαγορεύεται να εισέλθουν εντός των συνόρων της γειτονικής Ελλάδας επειδή οι ρίζες τους είναι από κάποια περιοχή της χώρας σας;» αναρωτιέται ο Έντι Ράμα.

Επίσης δηλώνει ότι «είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα» ενώ αναφορικά με το Σκοπιανό δηλώνει ότι «μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα ”Μακεδονία” (όπως και να λέγεται βάσει συμφωνίας) είναι σημαντικό για το μέλλον των λαών της, της περιοχής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και για την Ελλάδα επίσης».