«Ζούμε κάτι που μοιάζει με παγκόσμιο πόλεμο» - Πάνω από 1.000 νεκροί στην Ιταλία

Αύξηση 23% των θανάτων μέσα σε μια μέρα. Για «εθνική τραγωδία» μιλούν οι περισσότεροι.
ASSOCIATED PRESS

Ανεξέλεγκτη παραμένει η διασπορά του κορονοϊού στην Ιταλία, παρά τα αυστηρά μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά της διάδοσής του σε ολόκληρη την χώρα. Οι θάνατοι πλέον, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανέρχονται σε 1.016, ενώ οι ειδικοί μιλούν για μια αύξηση 23% μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ευρωπαϊκή χώρα αγγίζουν πλέον τα 15.113 από τα 12.462 που ήταν τις προηγούμενες μέρες. Μιλάμε για μια αύξηση 21,7% μέσα σε μία μόλις ημέρα.

Με εντολή του Βατικανού, όλες οι καθολικές εκκλησίες στην Ρώμη θα παραμείνουν κλειστές. Ο Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο ντε Ντονάτις, επίσκοπος της Ρώμης, ανακοίνωσε ότι όλες οι κκλησίες της Επισκοπής της Ρώμης θα κλείσουν μέχρι τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του Covid-19.

«Μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, η πρόσβαση στις εκκλησίες της Ρώμης και γενικότερα σε χώρους λατρείας, που είναι ανοιχτοί στο κοινό, απαγορεύεται σε όλους τους πιστούς», ανέφερε η ανακοίνωση του Επισκόπου ντε Ντονάτις.

Ενώ οι λειτουργίες, όπως οποιεσδήποτε άλλες συναθροίσεις είχαν ήδη απαγορευτεί, οι εκκλησίες παρέμεναν ανοικτές στους πιστούς που ήθελαν να προσευχηθούν εκεί.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Το μέτρο πιστεύεται ότι είναι πρωτόγνωρο στη σύγχρονη εποχή.

«Ας θυμηθούμε ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε για το κοινό καλό», πρόσθεσε, αναφέροντας όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της πανδημίας Covid-19.

ASSOCIATED PRESS

Μήνυμα στήριξης από Ματαρέλα

Το δικό του μήνυμα προς την Ευρώπη θέλησε να στείλει ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, με αναφορά στην δύσκολη στιγμή που διέρχεται η χώρα του.

«Η Ιταλία περνά μια δύσκολη κατάσταση και η εμπειρία της στην καταπολέμηση του κορονοϊού, θα είναι πιθανά χρήσιμη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Kατά συνέπεια, κανείς αναμένει - αν μη τι άλλο προς όφελος του κοινού συμφέροντος - πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και όχι μέτρα που μπορούν να παρεμποδίσουν την δράση της» τόνισε σε ανακοινωθέν του, ο Ιταλός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Ματαρέλα, με την παρέμβασή του αυτή, εξέφρασε την βαθιά απογοήτευσή του για την απόφαση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με τον Τύπο, προκάλεσε την καταβαράθρωση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, ο γενικός δείκτης του οποίου, σήμερα Πέμπτη, πραγματοποίησε «βουτιά» της τάξης του 16,92%.

ASSOCIATED PRESS

«Μια εμπειρία όμοια με πόλεμο»

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ιταλών εργαζομένων στον χώρο της υγείας για όλα αυτά που ζουν τις τελευταίες εβδομάδες. Η εξάντλησή τους και η αγωνία μέσα στους θαλάμους των νοσοκομείων είναι ό,τι περιγράφουν.

Η Ρομπέρτα Ρε, που εργάζεται ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο Piacenza στην Εμίλια-Ρομάνα, την περιοχή με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, μιλά στον βρετανικό Guardian για την εμπειρία της.

Η ίδια έχει ήδη χάσει έναν στενό της φίλο από τον ιό. Ο άνθρωπος που έχασε την ζωή του ήταν ένας γιατρός 59 ετών.

«Είναι σαν ένας παγκόσμιος πόλεμος. Δεν διεξάγεται με παραδοσιακά όπλα, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τον εχθρό που είναι πολύ δύσκολο να ηττηθεί. Το μόνο που έχουμε στην διάθεσή μας για να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι να μένουμε στο σπίτι και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Αυτό έκαναν και στην Κίνα και είχαν αποτέλεσμα», λέει.

«Το ρίσκο που παίρνουμε καθημερινά, εκτός από την σωματική κούραση, είναι τεράστιο. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το ψυχικό κόστος που ταλαιπωρεί τους επαγγελματίες υγείας τόσο στην Ιταλία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει.

Η Ρομπέρτα είναι συνήθως ευδιάθετη και κάνει αστεία με όλους. Το τελευταίο ωστόσο διάστημα δεν είναι λίγες οι φορές που ξεσπά σε κλάματα και χάνει τον έλεγχο.

Ο Ντανιέλε Ματσίνι, ένας γιατρός στο νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni, στην περιοχή του Μπέργκαμο, έγραψε στο facebook πριν από λίγες μέρες: «Ολόκληρη η χώρα είναι σε καραντίνα. Η κατάσταση είναι δραματική. Η μάχη είναι αδιάκοπη και ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη».

Εκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης

Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα εγκρίνει την Παρασκευή, με νέο υπουργικό συμβούλιο, μέτρα ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Πρόκειται για αναλυτικά μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν με το 50% των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας της χώρας.

Όπως μεταδίδουν όλα τα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να ενταχθούν σε ταμείο ανεργίας όχι μόνον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα προβλεφθεί ανάλογη οικονομική βοήθεια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Κανείς δεν θα χάσει την δουλειά του εξαιτίας του κορονοϊού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Οικονομική στήριξη αναμένεται να δοθεί στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, σε εκείνον του θεάματος και σε όλους όσοι έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αλλά και δελτίο παροχής υπηρεσιών.

«Η δημόσια οικονομία μας είναι σε θέση να αντέξει το βάρος της προσπάθειας αυτής», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν μείωση του τζίρου η οποία ξεπερνά το 25%, η κυβέρνηση Κόντε θέλει να «παγώσει» την καταβολή φόρων και ενσήμων, με στόχο να υπάρξουν στο μέλλον ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους.

Σε όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει παράλληλα να αναβάλουν την αποπληρωμή των δανείων (στεγαστικών και μη) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες.

Σταματά, τέλος, η αποστολή προστίμων και φορολογικών αιτημάτων είσπραξης, ενώ δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος, τηλεφώνου ή φυσικού αερίου, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων ποσών από μέρους των πολιτών.

(Με πληροφορίες από Guardian, ΒΒC, HuffPost)

Δημοφιλή