ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/01/2016 04:05 EET | Updated 04/01/2016 04:10 EET

Μια Τεχνητή Νοημοσύνη για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ο ιδρυτής του Facebook εμπνεύστηκε από τον Iron Man για το 2016

ASSOCIATED PRESS
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at Facebook in Menlo Park, Calif., Sunday, Sept. 27, 2015. A rare visit by Indian Prime Minister Narendra Modi this weekend has captivated his extensive fan club in the area and commanded the attention of major U.S. technology companies eager to extend their reach into a promising overseas market. (AP Photo/Jeff Chiu)

Είναι γνωστό ότι το Facebook διεξάγει έρευνες πάνω στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θεωρείται ως ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα τεχνολογικά «στοιχήματα» του κοντινού μέλλοντος. Ωστόσο, ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με την ευκαιρία του νέου έτους, πάει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας προσωπικό χαρακτήρα στην όλη υπόθεση.

Όπως έγραψε σε post του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, η πρόκληση που έβαλε για φέτος στον εαυτό του (άλλες τα προηγούμενα έτη ήταν να διαβάζει δύο βιβλία κάθε μήνα, να μάθει Μανδαρίνικα και να συναντά ένα νέο άτομο κάθε μέρα) είναι η δημιουργία μιας «απλής» Τεχνητής Νοημοσύνης, για να τον βοηθά στο σπίτι του - «μπορείτε να τη φανταστείτε σαν τον Jarvis στον Iron Man», γράφει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος (ως γνήσιος geek, άλλωστε) στην Τεχνητή Νοημοσύνη που βοηθά τον διάσημο ήρωα των κόμικ και του κινηματογράφου.

Every year, I take on a personal challenge to learn new things and grow outside my work at Facebook. My challenges in...

Δημοσιεύτηκε από Mark Zuckerberg στις Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

Όπως γράφει, σε πρώτη φάση θα αρχίσει να εξερευνά τι τεχνολογίες υπάρχουν ήδη, και στη συνέχεια θα την εκπαιδεύσει πάνω στη φωνή του, έτσι ώστε να μπορεί να κατανοεί ό,τι λειτουργεί στο σπίτι του, από τα φώτα μέχρι τη θέρμανση κλπ. «Θα του μάθω να αφήνει φίλους να μπουν κοιτώντας τα πρόσωπά τους όταν χτυπούν το κουδούνι. Θα του μάθω να με ενημερώνει εάν συμβαίνει κάτι στο δωμάτιο της Μαξ (κόρης του) που θα πρέπει να ελέγξω, όταν δεν είμαι μαζί της. Από πλευράς δουλειάς, θα με βοηθά να οπτικοποιώ δεδομένα σε VR για να με βοηθά να φτιάχνω καλύτερες υπηρεσίες και να διοικώ καλύτερα τις εταιρείες μου» γράφει σχετικά.

Όπως επισημαίνει, περνά πολύ χρόνο με μηχανικούς όσον αφορά στην ανάπτυξη νέων πραγμάτων, από το Internet.org μέχρι το Messenger και τις καινοτομίες της Oculus (Εικονική Πραγματικότητα- VR). Ωστόσο είναι διαφορετικό να φτιάχνει κάποιος κάτι εντελώς μόνος του, προσθέτει, εκτιμώντας ότι θα είναι μια πολύ διασκεδαστική πρόκληση να γράψει ένα τέτοιο πρόγραμμα μόνος του και δεσμευόμενος ότι θα ενημερώνει για την πορεία του κατά τη διάρκεια του έτους.