ΤΟ BLOG
06/09/2017 12:29 EEST | Updated 06/09/2017 12:29 EEST

Συμφωνία ISIS-Χεζμπολάχ: Τι πραγματικά κρύβει, πώς ερμηνεύεται και τι προμηνύει

Πριν μερικές ημέρες, η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, για την παράδοση σε αυτήν της λιβανικής συνοριακής περιοχής Jroud από το ISIS. Σε αντάλλαγμα, το ISIS θα επέστρεφε οκτώ πτώματα Λιβανέζων στρατιωτών, το πτώμα ενός μέλους των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) και έναν αιχμάλωτο στρατιώτη της Χεζμπολάχ.

LOUAI BESHARA via Getty Images

Πριν μερικές ημέρες, η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, για την παράδοση σε αυτήν της λιβανικής συνοριακής περιοχής Jroud από το ISIS. Σε αντάλλαγμα, το ISIS θα επέστρεφε οκτώ πτώματα Λιβανέζων στρατιωτών, το πτώμα ενός μέλους των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) και έναν αιχμάλωτο στρατιώτη της Χεζμπολάχ. Από την άλλη πλευρά, η Χεζμπολάχ και το καθεστώς Άσαντ θα μεταφέρουν 330 μαχητές του ISIS μαζί με τις οικογένειές τους που αριθμούν άλλα 320 άτομα, στην περιοχή Bukamal στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Η μεταφορά ξεκίνησε πάραυτα προς τη συμφωνημένη περιοχή.

Η συμφωνία αυτή δημιούργησε μεγάλο ζήτημα για πολλούς παρατηρητές, καθώς ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γι' αυτήν. Από την άλλη πλευρά, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι την απέρριψε και ότι η μόνη συμφωνία με τρομοκράτες είναι η δολοφονία και όχι η μεταφορά τους από μια περιοχή στην άλλη. Πριν από αυτήν την ανακοίνωση, έγιναν αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές από τον Διεθνή Συνασπισμό κοντά στην περιοχή που βρίσκονταν οι μαχητές του ISIS.

Η συγκεκριμένη συμφωνία και οι αντιδράσεις γύρω από αυτήν περιβάλλονται από πολλές υποψίες και μυστικά στα οποία θα προσπαθήσω, σε αυτό το άρθρο, να ρίξω φως. Θα αρχίσω από το σημείο εκκίνησης των μαχών στην περιοχή. Με τα πρώτα πυρά, ο τοπικός στρατιωτικός ηγέτης του ISIS και δύο στρατιώτες παραδόθηκαν ειρηνικά στη Χεζμπολάχ. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το λόγο της παράδοσής του, ο αξιωματικός απάντησε: «Τελείωσε». Η τύχη του τρομοκράτη παραμένει άγνωστη. Προφανώς, δεν ήταν παρά ένας πράκτορας της Χεζμπολάχ που επέστρεψε στη βάση του όταν ολοκλήρωσε το έργο του.

Από την άλλη πλευρά, ο λιβανέζικος στρατός κατόρθωσε σε λίγες μέρες να ανακτήσει μεγάλες περιοχές που ελέγχονταν από το ISIS. H οργάνωση θα είχε εξαλειφθεί τελείως εάν η Χεζμπολάχ δεν είχε παρέμβει για να σταματήσει τη μάχη, ζητώντας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί της. Μέσα σε δύο ημέρες, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τη συμφωνία. Εδώ τίθεται το ερώτημα γιατί η Χεζμπολάχ εμπόδισε τον λιβανέζικο στρατό να εξαλείψει εντελώς το ISIS. Αυτό επιβεβαιώνει την θεωρία ότι το ISIS στην περιοχή αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο στα χέρια της Χεζμπολάχ και του καθεστώτος Άσαντ. Απόδειξη αυτής της θεωρίας είναι η τοποθεσία που θα μεταφέρονταν οι μαχητές του ISIS. Το Bukamal βρίσκεται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη του ISIS εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Αυτό δικαιολογεί τον αμερικανικό βομβαρδισμό που έλαβε χώρα με την άφιξη των στοιχείων του ISIS κοντά στη συριακή πόλη Deir ez-Zor. Πηγή μου με διαβεβαίωσε ότι αυτή η βομβιστική επίθεση στόχευσε μια γέφυρα στον ποταμό Ευφράτη που συνδέει το σημείο άφιξης των μαχητών με το Deir ez-Zor. Έτσι, οι ΗΠΑ τους εμπόδισαν να ενταχθούν στις δυνάμεις που μάχονται τους Κούρδους. Μια δεύτερη απόδειξη της θεωρίας είναι ότι λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή τους στο ανατολικό τμήμα της συριακής ερήμου, 113 από αυτούς εντάχθηκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ. Και εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Γιατί οι ΗΠΑ δεν στόχευσαν την ομάδα των μαχητών του ISIS απευθείας;

Η αμερικανική πλευρά έχει διαπραγματευθεί με το ISIS και στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη μάχη για τον έλεγχο της πόλης Al-Tabqa νοτιο-δυτικά της Ράκκα. Στην διαπραγμάτευση αυτή, οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τις κουρδικές πολιτοφυλακές και το αποτέλεσμα ήταν η μυστική απομάκρυνση των δυνάμεων του ISIS από την πόλη. Επίσης, στις πρόσφατες μάχες στο Tal Afar, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση, άνοιξαν μυστικά δρόμο διαφυγής για τους μαχητές του ISIS, γι'αυτό και οι μάχες ολοκληρώθηκαν σε μόλις μία εβδομάδα, ενώ υπολογιζόταν ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον πέντε μήνες.

Η αντίδραση του Ιρακινού πρωθυπουργού κατέδειξε τον θυμό του σχετικά με τη συμφωνία για τους μαχητές του ISIS στο Λίβανο, σημειώνοντας ότι οι ιρακινές δυνάμεις προέβησαν σε συμφωνία με τις δυνάμεις του ISIS μέσα στην πόλη της Μοσούλης και τους άνοιξαν δρόμο διαφυγής προς τα σύνορα της Συρίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με το μυθιστόρημα του Αμπάντι. Πολύ καλά πληροφορημένη πηγή μου επιβεβαίωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις προσπάθησαν αρκετές φορές να έρθουν σε συμφωνία με το ISIS εντός της Μοσούλης για να τους ανοίξουν δρόμο εξόδου από την πόλη, αλλά οι μαχητές του ISIS αρνήθηκαν.

Κλείνοντας τη σελίδα της πρόσφατης συμφωνίας και μετά την ανάλυση των λεπτομερειών της, καθίσταται σαφές, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μου - ότι το ISIS είναι απλώς ένα βρώμικο εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές τοπικές δυνάμεις με κυρίαρχες το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν, αλλά και διεθνείς που χρησιμοποιούν την οργάνωση για να εκβιάζουν κυβερνήσεις.