«Σβήνοντας» τα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ έναντι του συριακού λαού

Το καθεστώς Άσαντ είναι ένα από τα πιο βάναυσα καθεστώτα του σύγχρονου κόσμου. Οι σφαγές, η εξάλειψη των αποδεικτικών στοιχείων και η απόκρυψη της αλήθειας συνέβαιναν πολύ πριν από τη Συριακή Επανάσταση. Στο Λίβανο, που ήταν επί σχεδόν 29 χρόνια υπό την κατοχή του καθεστώτος Άσαντ, διαπράχθηκαν απίστευτες σφαγές όπως στο Tel Zaatar στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 6.000 άμαχους, οι περισσότεροι από αυτούς Παλαιστίνιοι.
Anadolu Agency via Getty Images

Κατά τη διάρκεια των επτά ετών της συριακής κρίσης, έχουν διαπραχθεί αμέτρητα εγκλήματα μέχρι σήμερα. Η τεκμηρίωση αυτών των εγκλημάτων ήταν εξ αρχής επικίνδυνη. Εξαιτίας αυτής της επικινδυνότητας ήταν δύσκολο για τους ξένους ρεπόρτερ να εισέλθουν στο συριακό έδαφος, αφού το καθεστώς Άσαντ απαγορεύει την είσοδο των ξένων ΜΜΕ στη χώρα και αποδέχεται τα μέσα που το υποστηρίζουν, δηλαδή τα προερχόμενα από τη Ρωσία και το Ιράν. Αυτοί οι δύο λόγοι ήταν αρκετοί για τους Σύριους άοπλους πολίτες να αναλάβουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία χρησιμοποιώντας τα δικά διαθέσιμα τους μέσα, τα κινητά τους τηλέφωνα, τις φωτογραφικές τους μηχανές, και να αναρτούν στο Youtube τα ντοκουμέντα των γεγονότων στο εσωτερικό της Συρίας.

Από την άλλη πλευρά, οι στρατιώτες των πολιτοφυλακών του Άσαντ, όντας περήφανοι για τα κατορθώματά τους τραβούσαν σε βίντεο τα εγκλήματά τους, τα οποία διέρρευσαν στο διαδίκτυο, δείχνοντας την βιαιότητα του καθεστώτος και των πυλώνων του. Υπήρξαν, επίσης, ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και οργανώσεις πολιτών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενέτειναν την παρακολούθηση των εγκλημάτων, συλλέγοντας αποδεικτικά στοιχεία και καταγράφοντας τους υπεύθυνους. Αρκετές δυτικές χώρες δημοσίευσαν λίστα αξιωματούχων του καθεστώτος Άσαντ που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, κυρίως για τις πάνω από 30 επιθέσεις με χημικά στην ανατολική Ghouta, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 1.500 αμάχους και τραυμάτισαν 3.500, κυρίως παιδιά και γυναίκες.

Το καθεστώς Άσαντ είναι ένα από τα πιο βάναυσα καθεστώτα του σύγχρονου κόσμου. Οι σφαγές, η εξάλειψη των αποδεικτικών στοιχείων και η απόκρυψη της αλήθειας συνέβαιναν πολύ πριν από τη Συριακή Επανάσταση. Στο Λίβανο, που ήταν επί σχεδόν 29 χρόνια υπό την κατοχή του καθεστώτος Άσαντ, διαπράχθηκαν απίστευτες σφαγές όπως στο Tel Zaatar στα μέσα της δεκαετίας του 1980[1], στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 6.000 άμαχους, οι περισσότεροι από αυτούς Παλαιστίνιοι.

Επίσης, διαπράχθηκαν σφαγές εναντίον της χριστιανικής κοινότητας του Λιβάνου για να εδραιώσει την εξουσία του στη χώρα. Όμως, το πιο σημαντικό γεγονός στο Λίβανο ήταν η δολοφονία του Λιβανέζου Πρωθυπουργού Rafiс Hariri. Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι πίσω από αυτό το έγκλημα βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ [2] [3] [4]. Για τη διερεύνηση της δολοφονίας συγκροτήθηκε διεθνής εξεταστική επιτροπή που εξέτασε έναν από τους σημαντικότερους Σύριους αξιωματικούς στον Λίβανο, τον στρατηγό Ghazi Kanaan, του οποίου το άψυχο σώμα βρέθηκε στο γραφείο του. Το καθεστώς Άσαντ προώθησε την εκδοχή της αυτοκτονίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες δείχνουν ότι η αιτία του θανάτου του Kanaan ήταν δύο σφαίρες στο κεφάλι και μια στο στήθος [5]. Το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο που καταζητείτο για την δολοφονία του Χαρίρι ήταν ο στρατηγός Rustom Ghazaleh, ο οποίος πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες πριν από δύο χρόνια [6] [7].

Αυτή η επιχείρηση που οργανώθηκε από το καθεστώς Άσαντ για την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων και την εξολόθρευση μαρτύρων που θα μπορούσαν να τον καταδικάσουν, συνεχίστηκε στη Συρία κατά τη διάρκεια της Συριακής επανάστασης. Ένα παράδειγμα είναι η δολοφονία του Ταξίαρχου Ghassan Bilal, επικεφαλής του γραφείου του στρατηγού Μάχερ αλ-Άσαντ, αδελφού του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Ghassan Bilal ήταν ένας από τους καταζητούμενους για την διερεύνηση της σφαγής με χημικά στην ανατολική Ghouta, ως υπεύθυνος. Λόγω της ευαίσθητης θέσης του και της άμεσης σύνδεσής του με τον αδελφό του Άσαντ, ήταν απαραίτητο να τον ξεφορτωθούν τοποθετώντας εκρηκτική συσκευή που κατέστρεψε το αυτοκίνητό του στις παρυφές της Δαμασκού.

Ωστόσο, η απόκρυψη και η εξολόθρευση των εγκλημάτων του Άσαντ δεν σταμάτησε καθόλου, αλλά επεκτάθηκε διεθνώς. Ο ιστότοπος του YouTube προχώρησε στη διαγραφή δεκάδων χιλιάδων βίντεο Σύριων πολιτών που δείχνουν τα εγκλήματα αυτού του βάρβαρου καθεστώτος, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι περιέχουν βία, παρόλο που ο ίδιος ο ιστότοπος δεν διέγραψε πολλά άλλα βίντεο που περιέχουν βίαιες σκηνές από διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Αυτή είναι ξεκάθαρη απόδειξη της διεθνούς πίεσης στον ιστότοπο να προβεί σε αυτήν την επικίνδυνη και ανήθικη κίνηση [8] [9]. Δυστυχώς το ζήτημα είναι ότι πολλοί από τους χρήστες που ανάρτησαν τα διαγραμμένα βίντεο, πέθαναν κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου, οπότε δεν υπάρχουν αντίγραφα. Στο τέλος του άρθρου παρατίθεται ένα δείγμα από ό,τι έχει απομείνει στο διαδίκτυο [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17].

Η επιτροπή του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση των χημικών επιθέσεων στη Συρία έχει εκδώσει την έκθεσή της. Η έκθεση επεσήμανε ρητά ότι το καθεστώς Άσαντ βρίσκεται πίσω από περισσότερο από το 90% αυτών των επιθέσεων. Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι εάν το διεθνές σύστημα θα αποδώσει ευθύνες σε αυτό το εγκληματικό καθεστώς ή θα μετατραπεί σε εταίρο του στην πολιτική λύση για τη συριακή κρίση. Σημειώνω ότι, το ψήφισμα 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας, άρθρο 21 [18], ορίζει ότι οποιαδήποτε μεταφορά ή χρήση χημικών όπλων στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας απαιτεί επιβολή μέτρων σύμφωνα με το κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οποιαδήποτε μέτρα; Υπάρχει ποτέ περίπτωση να δούμε τέτοια δράση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ ή εφαρμόζεται επιλεκτικά σε κάποιους ενώ άλλοι προστατεύονται από αυτήν;

[14] https://www.youtube.com/watch?v=L_REMtSBJvM

[15] https://www.youtube.com/watch?v=nZ8Z12N5qYM

[16] Hula, Homs, συμμορίες του Άσαντ εισβάλλουν στα σπίτια και μαχαιρώνουν όποιον βρουν μπροστά τους https://www.youtube.com/watch?v=5OW1FnNAZnc

[17] Eastern Ghouta chemical massacre 2013, https://www.youtube.com/watch?v=Bne66vXI6eQ

Δημοφιλή