Τι μας επιφυλάσσει το φετινό TEDxAthens στις 13 Μαΐου;

Αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα του συνεδρίου θα «τρέχει» παράλληλα σε διαφορετικούς χώρους εντός του ΚΠΙΣΝ. Ομιλίες, workshops, συζητήσεις, παρουσιάσεις και Q&A sessions θα φιλοξενούνται ταυτόχρονα σε δυο σκηνές (την Κεντρική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη Σκηνή των Βιβλίων που θα βρίσκεται μέσα στην καρδιά του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος) και στο Lab, μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΚΠΙΣΝ. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στους χώρους του συνεδρίου.
tedxAthens

Το 2017 είναι για όλους μια χρονιά αναπροσδιορισμού και αναζήτησης ορίων, κυρίως λόγων των γεγονότων, των επιλογών και των εξελίξεων που το χαρακτηρίζουν. Τα πολιτικά γεγονότα όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ, το Brexit, η ενδυνάμωση των πολιτικών άκρων σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και τα πολλά άλλα ερωτήματα γύρω από τις εξελίξεις στην τεχνολογία, την οικονομία και τις νέες κοινωνικές καταστάσεις που αναδύονται, οδηγούν σε έναν αναγκαίο και αναπόφευκτο αναπροσδιορισμό των ορίων.

Έτσι, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε το φετινό TEDxAthensστο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φέρνοντας στον πυρήνα του σαν κεντρική ιδέα την έννοια Edge ή αλλιώς Όρια. Για πρώτη φορά προσεγγίζουμε το TEDxAthens 2017 ως ένα νέο «ζωντανό» οργανισμό που εξελίσσεται, ψάχνει τα δικά του όρια και προσπαθεί να τα ξεπεράσει. Κάνοντας ακόμα ένα βήμα, ο ζωντανός αυτός οργανισμός, φέτος μεταλλάσσεται σε ένα σύγχρονο διαδραστικό πολυσυνέδριο ιδεών, πολιτισμού και τεχνολογίας.

Αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα του συνεδρίου θα «τρέχει» παράλληλα σε διαφορετικούς χώρους εντός του ΚΠΙΣΝ. Ομιλίες, workshops, συζητήσεις, παρουσιάσεις και Q&A sessions θα φιλοξενούνται ταυτόχρονα σε δυο σκηνές (την Κεντρική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη Σκηνή των Βιβλίων που θα βρίσκεται μέσα στην καρδιά του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος) και στο Lab, μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΚΠΙΣΝ. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στους χώρους του συνεδρίου.

Οι ομιλίες του TEDxAthens, εκτός από το ξεχωριστό περιεχόμενό τους και τους διακεκριμένους ομιλητές, πάντα χαρακτηρίζονταν και από ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο, την ταχύτητα τους. Στόχος είναι, μέσα σε μόλις 18 λεπτά, ένας ομιλητής να καταφέρει να κερδίσει το κοινό και να περάσει μία καινούρια ιδέα ή μια διαφορετική φιλοσοφία. "Ideas worth spreading" είναι το μότο του TED παγκοσμίως. Η ομάδα του TEDxAthens πηγαίνει αυτή την ιδέα ένα βήμα παραπέρα - "so many ideas, so little time". Έτσι φέτος, εκτός από την Κεντρική Σκηνή, ομιλίες θα γίνονται παράλληλα και στη δεύτερη σκηνή, τη Σκηνή των Βιβλίων. Εκεί οι ομιλίες θα έχουν ακόμη ένα ιδιαίτερο στοιχείο, τη διάδραση. Μέσα από την καθοδήγηση του παρουσιαστή και συντονιστή της Σκηνής των Βιβλίων, δημοσιογράφου Μάκη Προβατά, θα ενισχύεται η επικοινωνία των ομιλητών με το κοινό, ενώ ταυτόχρονα, εξερευνώντας ένα ακόμα μέσο, οι ομιλίες θα αποτυπώνονται σχεδιαστικά live καθώς θα πραγματοποιούνται.

Για τις ανάγκες του φετινού συνεδρίου δημιουργήσαμε επίσης έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στον 1ο όροφο του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το χώρο του Lab, όπου θα φιλοξενηθούν δύο διαφορετικά είδη βιωματικών δράσεων, workshops και Q&A sessions. Εκεί οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να συζητήσουν με μερικούς από τους ομιλητές του συνεδρίου αλλά και να συμμετέχουν σε ιδιαίτερα εργαστήρια με διάφορες θεματικές. Στα workshops θα έχουν την επιλογή να παρακολουθήσουν τη «διαδρομή» χαρακτηριστικών παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων από το χωράφι στο πιάτο μας, με οδηγούς τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια και τον βιοκαλλιεργητή Γιάννη Μέλλο, να συμμετέχουν σε session διαλογισμού, να μάθουν ένα τραγούδι στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ή ακόμη και να... ακονίσουν μαχαίρια!

Το 2017 το TEDxAthens εξελίσσεται ακόμη περισσότερο και τεχνολογικά, εξερευνώντας καινούρια ψηφιακά εργαλεία ενημέρωσης και διάδρασης. Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου θα έχουν την ευκαιρία να κατεβάσουν την επίσημη εφαρμογή TEDxAthens 2017 για Android και iOS. Η εφαρμογή δεν θα περιορίζεται μόνο σε παροχή πληροφοριών, όπως το πρόγραμμα και τα βιογραφικά των ομιλητών, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες στο συνέδριο να δημιουργήσουν δικό τους προφίλ και να έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους TEDxSters, τους ομιλητές και τα μέλη της οργανωτικής ομάδας, αλληλεπιδρώντας μαζί τους!

Εκτός από την επίσημη εφαρμογή του TEDxAthens 2017, όποιος επισκέπτης το επιλέξει, θα μπορεί, να συμμετέχει σ' ένα διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι ερωτήσεων και προκλήσεων στους χώρους του ΚΠΙΣΝ, ακολουθώντας ένα σύστημα παρόμοιο, αλλά και λίγο διαφορετικό, με το γνωστό παιχνίδι Pokemon Go. Οι συμμετέχοντες, κινούμενοι στους χώρους του ΚΠΙΣΝ, θα κληθούν να επιστρατεύσουν τις δεξιότητες τους και να συνεργαστούν σε ομάδες με αγνώστους συμπαίκτες, για να ολοκληρώσουν όλους τους γρίφους του TEDxAthens μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να επικρατήσουν των υπολοίπων ομάδων.

Φέτος το TEDxAthens ακολουθεί μια διαφορετική, πολυδιάστατη και πολύπλευρη εξελικτική πορεία. Ο στόχος όμως παραμένει ο ίδιος. Μέσα από μια διαδραστική και ψηφιακή εμπειρία, να ακούσουμε νέες ιδέες, να μάθουμε, να εμπνευστούμε, να νιώσουμε πολίτες όλου του κόσμου σε μια εποχή με πολλές δυσκολίες και προκλήσεις.

Τo TEDxAthens 2017 πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το Σαββάτου 13 Μαΐου και η HuffPost Grece είναι χορηγός επικοινωνίας. Για περισσότερες πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του TEDxAthens.