Συνταγή για τα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς Ευτυχίας

Ήρθε επιτέλους η ώρα για να πλάσουμε μαζί τα πασχαλινά κουλουράκια! Το Πάσχα είναι παραδοσιακά οικογενειακή μας υπόθεση και οι ετοιμασίες ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου οι γιαγιάδες μας ετοίμαζαν τα λαζαράκια για τα φιλέματα, τα πασχαλινά κουλουράκια και την κοσώνα για τα βαφτιστήρια.
funky cook

Ήρθε επιτέλους η ώρα για να πλάσουμε μαζί τα πασχαλινά κουλουράκια! Το Πάσχα είναι παραδοσιακά οικογενειακή μας υπόθεση και οι ετοιμασίες ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου οι γιαγιάδες μας ετοίμαζαν τα λαζαράκια για τα φιλέματα, τα πασχαλινά κουλουράκια και την κοσώνα για τα βαφτιστήρια.

Το Πάσχα του 2006 δύο άνθρωποι είχαμε «ενώσει» δύο διαφορετικές οικογένειες με τόσα πολλά κοινά που έμελε να γίνουν το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.

Από το 2006 η γιαγιά του η Ευτυχία, η μαμά μου επίσης Ευτυχία και αυτή, κι εγώ είμαστε οι καλονοικοκυρές της οικογένειας, έχουμε μοιραστεί όλα τα «μικρά μυστικά» για τα Πασχαλινά εδέσματα, αυτές με έχουν διδάξει το μεράκι τους και καθοδηγήσει πως θα φτιάξω υπέροχα μαστιχωτά τσουρέκια, την καλύτερη μαγειρίτσα, την επική ρώσικη σαλάτα που δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι και τα μοναδικά λαμπριάτικα - πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς Ευτυχίας.

Εξαίρεση ήταν το περσινό Πάσχα που το γιορτάσαμε χωριστά, αφού εγώ ήμουν ένα βήμα πριν φέρω στον κόσμο την επόμενη γενιά, την Υβόννη-Ευτυχία junior.

Η γιαγιά Ευτυχία μου έφερε το Πασχαλινό πεσκέσι και ανάμεσα στις ευχές της ήταν να καταφέρει να «πλάσουν» του χρόνου τα πασχαλινά κουλουράκια όλες μαζί οι Ευτυχίες. Και να που οι ευχές γίνονται πραγματικότητα και να που μαζευτήκαμε και φέτος όλες μαζί, τρεις γενιές Ευτυχίες κι εγώ βαθιά συγκινημένη από την εικόνα.

Φέτος μαζευτήκαμε λίγο νωρίτερα ώστε να προλάβω να μοιραστώ μαζί σου την συνταγή, διάλεξα το αγαπημένο μου βούτυρο που έδωσε ακόμη πιο ωραίο, μυρωδάτο αποτέλεσμα στα Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς Ευτυχίας, που από την πρώτη Λαμπρή που τα δοκιμάσαμε ξέραμε πως πλέον αυτή είναι η συνταγή που θα ζυμώναμε στο εξής γιατί τα δικά της κουλουράκια είναι μοναδικά, πλασμένα επιμελώς με φινέτσα όλα ίδια σε μέγεθος και σχήμα, σαν μικρά μπιζουδάκια!

Το πρώτο Πάσχα της κόρης μου μας βρίσκει όπως είχα φανταστεί, ευτυχισμένες να πλάθουμε κουλουράκια.

Χρόνος Προετοιμασίας: 30′

Χρόνος Ψησίματος: 20′

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 60 κομμάτια

Υλικά

200 gr. βούτυρο, σε αλουμινόχαρτο

210 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

760 gr. αλεύρι μαλακό

100 ml. γάλα

3 αυγά και 2 κρόκους

1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder

1 κουταλάκι του μαγειρική σόδα

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4 κάψουλες βανιλλίνη

1 πορτοκάλι

1 λεμόνι

Εκτέλεση

1) Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30 λεπτά και χτυπάμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά να αφρατέψει χρησιμοποιώντας το φτερό.

2) Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και 1 κουταλάκι ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Προσθέτουμε στο μείγμα ένα-ένα τα αυγά, θα χρησιμοποιήσουμε 3 αυγά και 1 κρόκο.

3) Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα μαζί με 1 φλούδα από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε τις κάψουλες βανιλλίνης, την σόδα και το baking powder, ανακατεύουμε καλά.

4) Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το γάλα, σταδιακά ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη, η οποία θα κολλάει ελαφρά στα τοιχώματα.

5) Σταματάμε το χτύπημα και αφήνουμε την ζύμη 10 λεπτά στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C. και καλύπτουμε ένα μεγάλο δίσκο ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.

6) Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, για κουλουράκια με μέτριο μέγεθος η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος περίπου 25 gr.

7) Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουταλιά της σούπας νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια και τα ψήνουμε περίπου για 20 λεπτά στους 170ο C.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

- Προτιμάμε τ' αυγά να είναι ολόφρεσκα ή βιολογικά.

- Αντί για σόδα μπορούμε να προσθέσουμε αμμωνία περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού.

- Δεν ψήνουμε για περισσότερη ώρα τα κουλουράκια από την συνιστώμενη γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά όταν κρυώσουν.

- Μπορούμε να αρωματίσουμε και με φυσική βανίλια ή άλλα αρωματικά όπως μαχλέπι, μοσχοκάρυδο ή ό,τι άλλο μας αρέσει όπως κονιάκ και λικέρ.

- Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα κουλουράκια με καστανή ζάχαρη ή σουσάμι.

- Κάθε φορά που φουρνίζουμε τα επόμενα κουλουράκια κατεβάζουμε ελαφρά την θερμοκρασία του φούρνου ή τα ελέγχουμε τακτικά να μην αρπάξουν.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.