Πισνίτσα, το βλάχικο κρεμμυδόψωμο!

Για το κεφάλαιο ψωμί μπορούμε να μιλάμε ασταμάτητα, όσο και κάποιες τάσεις να το ενοχοποιούν, να το παραγκωνίζουν ή να το θεωρούν περιττό, το ψωμί στην σωστή ποσότητα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι, στην καθημερινή μας διατροφή, αρκεί να το καταναλώνουμε σωστά!
funky cook

Το ζυμάρι, αυτό το «άγιο» ζυμάρι, λίγο αλεύρι, προζύμι, νερό και έχεις την πιο αγαπημένη, πολυσυζητημένη και χορταστική τροφή, το ψωμί.

Πόσες συνταγές δεν έχουν προκύψει από λίγο ζυμάρι ψωμιού, περίφημες ελληνικές συνταγές όπου το ζυμάρι (πολλές φορές περίσσευμα από το ψωμί της εβδομάδας ) «παντρεύεται» με τα υλικά κάθε τόπου ή με εποχιακά υλικά, συνταγές που πήραν διάφορες ονομασίες απλές, σύνθετες ή το όνομα προέλευσης.

Όλα αυτά τα ψωμιά φτιάχνονταν όχι τόσο για να ικανοποιήσουν την γεύση ή για να «γεμίσουν» το τραπέζι αλλά την πείνα.

Όλες αυτές τις συνταγές τις χαρακτηρίζουν τρία πράγματα, η ευκολία, η λιτότητα και η αξεπέραστη νοστιμιά!

Για το κεφάλαιο ψωμί μπορούμε να μιλάμε ασταμάτητα, όσο και κάποιες τάσεις να το ενοχοποιούν, να το παραγκωνίζουν ή να το θεωρούν περιττό, το ψωμί στην σωστή ποσότητα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι, στην καθημερινή μας διατροφή, αρκεί να το καταναλώνουμε σωστά!

Τα ψωμιά στην ελληνική παράδοση έχουν με εξαιρετικό τρόπο «χαρτογραφηθεί» από την μακάρια Εύη Βουτσινά!

Μπορει για την πισνίτσα να μην σου πάει το μυαλό πόσο νόστιμη είναι, λογικό, αφού ίσως δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ εκτός αν είσαι από την Μάνη και η γιαγιά ή μαμά σου το έφτιανε...

° Έτοιμο σε: 80′

° Ποσότητα: 6 άτομα

Υλικά

για την ζύμη

500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

390 ml. νερό (περίπου)

8 gr. μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την γέμιση

3 κρεμμύδια

1 ματσάκι δυόσμο

Μπούκοβο

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι και την ζάχαρη, ανοίγουμε μια λακκούβα ρίχνουμε την μαγιά και προσθέτουμε το νερό χλιαρό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το αλάτι.

Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά.

Στην συνέχεια ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή χλιαρό νερό για να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με νωπή πετσέτα για 20 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον δυόσμο και τα ανακατεύουμε σε ένα μπώλ, προσθέτουμε όσο μπούκοβο θέλουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο Κελσίου και λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί.

Ανοίγουμε το ζυμάρι πατώντας το με το χέρι μας και απλώνουμε το μείγμα της γέμισης.

Κλείνουμε το ζυμάρι σε καρβέλι κρατώντας στο κέντρο την γέμιση και το απλώνουμε στο ταψί, πατώντας με την παλάμη μέχρι να ανοίξει και να καλύψει το ταψί, η πίτα πρέπει να είναι λεπτή.

Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου και μέχρι να ροδίσει, στους 180ο Κελσίου.

Η πίτα σερβίρεται με τυρί γραβιέρα, κασέρι ή ό,τι άλλο σας αρέσει!

Δείτε περισσότερες συνταγές στη σελίδα του Funky Cook.

Δημοφιλή