Εύκολοι μαρουλοντολμάδες με ρύζι και τζίντζερ

Δίπλα της έμαθα πως τα καλά ντολμαδάκια θέλουν το σωστό βράσιμο του φύλλου, δεν πρέπει να παραβράσει, ούτε να είναι σκληρό γιατί δεν θα τυλίγονται, ο ζεστός, πλούσιος ζωμός στην σωστή ποσότητα και αναλογία με το ελαιόλαδο, ώστε να βράσουν οι ντολμάδες όσο χρειάζεται και να μείνει όσο ζουμί πρέπει, το οποίο δεν θα είναι αραιό, η ίδια ποσότητα γέμισης σε κάθε ντολμά και φυσικά το πιάτο στην επιφάνεια του φαγητού που δεν έπρεπε να ξεχάσεις ποτέ!
funky cook

Από όταν ήμουν μικρή οτιδήποτε τυλιχτό σε πρασινάδα-λαχανικά ήταν το αγαπημένο μου! Η μαμά τους έφτιαχνε συνήθως Πέμπτη ή Σάββατο, όλοι οι ντολμάδες ήταν το μπέστ σέλλερ της και το καμαρώνει ακόμη!

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, στην αυλή μας είχαμε μια κληματαριά, σταφύλια δεν έκανε ιδιαίτερα αλλά η καταπράσινη φυλλωσιά της όταν ήταν τρυφερή ήταν ό,τι καλύτερο και γέμιζε την κατσαρόλα συχνά την μια γεμιστά με κιμά και την άλλη γιαλαντζί!

Τον χειμώνα διάλεγε ένα ωραιότατο μεγάλο λάχανο, το ζεματούσε και τους τύλιγε με υπομονή, σ' αυτούς έβαζε μόνο κιμά γιατί αυτή ήταν η επιθυμία μου ακόμη μέχρι και σήμερα όταν επισκέπτομαι το πατρικό μου οι ντολμάδες είναι για την οικογένεια το κυρίως πιάτο!

Δίπλα της έμαθα πως τα καλά ντολμαδάκια θέλουν το σωστό βράσιμο του φύλλου, δεν πρέπει να παραβράσει, ούτε να είναι σκληρό γιατί δεν θα τυλίγονται, ο ζεστός, πλούσιος ζωμός στην σωστή ποσότητα και αναλογία με το ελαιόλαδο, ώστε να βράσουν οι ντολμάδες όσο χρειάζεται και να μείνει όσο ζουμί πρέπει, το οποίο δεν θα είναι αραιό, η ίδια ποσότητα γέμισης σε κάθε ντολμά και φυσικά το πιάτο στην επιφάνεια του φαγητού που δεν έπρεπε να ξεχάσεις ποτέ!

Μαρουλοντολμάδες μόνο δεν μου έφτιαξε ποτέ αλλά το έκανα εγώ «πατώντας» στη δική της βασική συνταγή για ντολμάδες!

Η πρώτη φορά που δοκίμασα τους μαρουλοντολμάδες ήταν πριν λίγα χρόνια σε ένα πικ νικ, με θέμα τα λαχανικά και επειδή ήταν από αυτά τα «ραντεβού» με φίλους της τελευταίας στιγμής, άνοιξα το ψυγείο, χρησιμοποίησα ότι βρήκα και το αξιοποίησα!

Επίσης έχουν το κάτι διαφορετικό από «τύχη» που όμως συνδυάστηκε εξαιρετικά και το διαφορετικό ήταν το τζίντζερ αφού δεν είχα λεμόνι αλλά ήθελα το λεμονάτο του άρωμα, ένας κύβος λαχανικών για να ετοιμάσω στα γρήγορα έναν νόστιμο ζωμό γεμάτο από γεύση λαχανικών, τέλος στο αυγολέμονο πρόσθεσα λίγο γιαούρτι και οι μαρουλοντολμάδες έγιναν απλά υπέροχοι!

Από τότε με τους ντολμάδες κάνω διάφορα πειράματα δοκιμάστε κι εσείς να «παίξετε» στην γέμιση τους με ανατρεπτικά μυρωδικά, κιμά κοτόπουλου ή ψιλοκομμένα θαλασσινά και μπακαλιάρο, με ξινόχοντρο, με λαχανικά όπως κολοκύθι, μελιτζάνα ή ντομάτα οι ζωμοί με τη μεγάλη τους ποικιλία θα σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις τα ντολμαδάκια σου με την γεύση που τους ταιριάζει, με σκέτο λεμόνι, αυγολέμονο, αυγολέμονο σαν κρέμα ή γιαούρτι, οι ντολμάδες θα είναι πάντα το φαγητό της καρδιάς μας!

Μαρουλοντολμάδες με Ρύζι

° Προετοιμασία: 60′

° Μαγείρεμα: 25′

° Μερίδες: 5

Υλικά

> 2 μεγάλα μαρούλια

> 300 gr. ρύζι γλασέ

> 4 κρεμμυδάκια φρέσκα

> 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

> 1 μικρό ματσάκι άνηθο

> 5-6 φύλλα φρέσκο δυόσμο

> 1 κύβο Λαχανικών

> Τζίντζερ ή ξύσμα λεμονιού

> Ελαιόλαδο

> Πιπέρι

> Κόκκους πιπέρι

Για το αυγολέμονο με γιαούρτι (προαιρετικά)

2 αυγά

2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Καθαρίζουμε, πλένουμε το μαρούλι και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματάμε τα μεγάλα φύλλα του μαρουλιού.

Το νερό θα πρέπει να έχει πάρει βράση όταν ζεματάμε τα φύλλα, τα τοποθετούμε σε 2 δόσεις μέσα στο βραστό νερό και αφού πάρει το νερό 2-3 βράσεις τα βγάζουμε σε τρυπητό.

Μέχρι να κρυώσουν τα φύλλα για να μπορέσουμε να τυλίξουμε τους ντολμάδες ετοιμάζουμε την γέμιση.

Σε ένα μπωλ βάζουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με τα μυρωδικά, τα λαχανικά, τρίβουμε όσο τζίντζερ θέλουμε και ¼ από τον κύβο Λαχανικών, τέλος το πιπέρι και περίπου 30 ml. ελαιόλαδο.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα στρώνουμε τα υπόλοιπα, πιο μικρά φύλλα του μαρουλιού που περίσσεψαν και δεν ζεματίσαμε.

Παίρνουμε το ξύλο κοπής απλώνουμε το φύλλο και με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε το σκληρό μέρος του μαρουλόφυλλου όσο πιο ψηλά γίνεται κρατώντας ακέραιο το φύλλο του.

Στο κέντρο τοποθετούμε την γέμιση, περίπου ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού και τυλίγουμε τους ντολμάδες.

Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Από πάνω από τους ντολμάδες τοποθετούμε τα κομμάτια που κόψαμε από τα μαρουλόφυλλα και ένα πιάτο επάνω ώστε να τους κρατά σταθερούς.

Ζεσταίνουμε 1¼ λίτρα νερό, διαλύουμε μέσα τον υπόλοιπο κύβο Λαχανικών και περιχύνουμε το φαγητό.

Προσθέτουμε μερικούς κόκκους πιπέρι και ελαιόλαδο.

Βράζουμε το φαγητό μας στην αρχή σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και στην συνέχεια περίπου 20-25 λεπτά σε μέτρια ανάλογα πόσο βρασμένο θέλουμε το ρύζι.

Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει 10-15 λεπτά και αφαιρούμε το πιάτο.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, αν θέλουμε και περιχύνουμε, εναλλακτικά σερβίρουμε με γιαούρτι.

Tips:

- Αν τυλίγουμε πρώτη φορά ντολμάδες το κάνουμε με υπομονή, φροντίζουμε πάντα να βάζουμε την ίδια ποσότητα γέμισης.

- Όταν βράζουμε τους ντολμάδες φροντίζουμε να ελέγχουμε τα υγρά του και πάντα συμπληρώνουμε με ζεστό ζωμό.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.