Κεφτέδες με Καλαμαράκια και Πλιγούρι

Βέβαια ακούγοντας την λέξη κεφτές, σαφώς και δικαίως, στο μυαλό έρχεται ένας ζουμερός, τηγανισμένος κεφτές από μοσχαρίσιο κρέας, ας τον ονομάζουμε αστικό κεφτέ στο εξής, γιατί το πραγματικό, σωστό κεφτεδάκι απαιτεί τουλάχιστον 60% μέρος μοσχαρίσου και 40% χοιρινού κρέατος.
Funky Cook

Αν υπάρχει ένα φαγητό, που θα μπορούσες να μαγειρεύεις κάθε μέρα χωρίς να το βαριέσαι είναι οι κεφτέδες!

Βέβαια ακούγοντας την λέξη κεφτές, σαφώς και δικαίως, στο μυαλό έρχεται ένας ζουμερός, τηγανισμένος κεφτές από μοσχαρίσιο κρέας, ας τον ονομάζουμε αστικό κεφτέ στο εξής, γιατί το πραγματικό, σωστό κεφτεδάκι απαιτεί τουλάχιστον 60% μέρος μοσχαρίσου και 40% χοιρινού κρέατος.

Κάπου νωρίτερα, υπήρξε το «μύμα» στα αρχαία χρόνια και να η επινόηση του κεφτέ, συνεχίζοντας περίπου στα χρόνια του Βυζαντίου το μύμα ονομάζεται «σύγκοπτον», που με την εξέλιξη της ιστορίας παραδόθηκε στην γειτονική Τουρκία και μας επέστρεψε λεκτικά σαν κεφτές (kufteh).

Ο κεφτές δεν είναι τίποτα άλλο από ψιλοκομμένα υλικά «κλεισμένα» σε μια σφαίρα, τονίζω το ψιλοκομμένο γιατί ο κιμάς στον κεφτέ είναι απλά μια ευκολία στην σύγχρονη ζωή, κατανοητό, επινοήθηκαν λοιπόν «φανταστικοί» κεφτέδες ανά τόπο βασισμένοι στα υλικά που μπορούσε να παράγει κάθε τόπος ή απλά αγαπούσε, η λίστα ατελείωτη, με μεγαλειώδεις συνθέσεις κεφτέδων ανά εποχή του χρόνου!

Στην παρακάτω συνταγή, Κεφτέδες με Καλαμαράκια και Πλιγούρι, τα ψιλοκομμένα καλαμαράκια ενώνονται με το θρεπτικό πλιγούρι, αρωματίζονται κατά βάση με το γλυκάνισο, με δυόσμο «δένονται» και σερβίρονται μέχρι τα πρώτα «κρύα»!

Κεφτέδες με Καλαμαράκια και Πλιγούρι

•Προετοιμασία: 60′ •Έτοιμο σε: 40′ •Ποσότητα: 4 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

500 gr. καλαμαράκια

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας δυόσμο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

50 ml. ούζο

100 gr. πλιγούρι

1 αυγό

1 λεμόνι

1 παξιμάδι κρίθινο

Αλάτι

Πιπέρι

Αλεύρι για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Βάζουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό, το οποίο ανακατεύουμε με τον χυμό ενός λεμονιού, για 1 ώρα περίπου να μαλακώσει.

Ψιλοκόβουμε τα καλαμαράκια, το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε για μερικά λεπτά.

Σβήνουμε με το ούζο, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και στραγγίζουμε το πλιγούρι πάρα πολύ καλά από το νερό.

Σπάμε το παξιμάδι στον επεξεργαστή τροφίμων.

Αναμειγνύουμε το πλιγούρι, τα καλαμαράκια, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, προσθέτουμε το αυγό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε και προσθέτουμε όσο παξιμάδι χρειάζεται (περίπου 4 κουταλιές της σούπας) ώστε να δέσει το μείγμα.

Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Οι κεφτέδες περιχύνονται με φρέσκο λεμόνι πριν σερβιριστούν.

Tips:

~ Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καλαμαράκια με θράψαλα, ψάρι φιλέτο ή χταπόδι.

~ Αν δεν έχετε παξιμάδι, αντικαταστήστε με γαλέτα ή ψίχουλα μπαγιάτικού ψωμιού.