Συνταγή για Ιταλικό Panforte

Το Πανφόρτε είναι τόσο υπέροχο που μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου, φετινό γιορτινό κέρασμα και ταιριάζει τέλεια με το λικέρ Amaro, γλυκό κρασί και καφέ! Αν είσαι λίγο πιο τολμηρός και σου αρέσουν οι δυνατές γεύσεις θα γίνουν οι αγαπημένες σου μπάρες ενέργειας.
eva

Το Πανφόρτε είναι τόσο υπέροχο που μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου, φετινό γιορτινό κέρασμα και ταιριάζει τέλεια με το λικέρ Amaro, γλυκό κρασί και καφέ! Αν είσαι λίγο πιο τολμηρός και σου αρέσουν οι δυνατές γεύσεις θα γίνουν οι αγαπημένες σου μπάρες ενέργειας.

Υλικά

90 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170 gr. ζάχαρη

80 gr. βούτυρο

125 gr. μέλι

250 gr. ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φυστίκια, φουντούκια)

50 gr. σύκα ξερά

50 gr. βερίκοκα ξερά

50 gr. χουρμάδες ή δαμάσκηνα ξερά

50 gr. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού ή φρούτα γλασέ

2 κουταλιές της σούπας κακάο

¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ αποξηραμένο σε σκόνη

¼ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο σε σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Άχνη ζάχαρη

Ψιλοκόβουμε ομοιόμορφα όλα τα φρούτα όλα με μαχαίρι και σπάμε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε για μερικά λεπτά το μέλι, το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να πάρουν μια βράση.

Ζεσταίνουμε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματα τους σε ένα τηγάνι. Αποσύρουμε και μόλις κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τα φρούτα, το κακάο.

Προσθέτουμε το μείγμα του μελιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα ή αντικολλητικό ταψί, απλώνουμε με σπάτουλα το μείγμα, το οποίο πρέπει να γίνει μια λεπτή στρώση, περίπου ύψους, το πολύ ενός δαχτύλου.

Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 170ο Κελσίου.

Αφήνουμε το Panforte να κρυώσει, ξεφορμάρουμε.

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Το Panforte μετά από μερικές ημέρες είναι ακόμη πιο νόστιμο, αποθηκεύστε το σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Δημοφιλή