Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο Σούπα

Σήμερα το πρωί ξύπνησα και μου ήρθε στο μυαλό η ζεστασιά μιας σούπας, πως όχι άλλωστε είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Και εδώ είναι που θυμήθηκα τα γιουβαρλάκια, τα τρυφέρα βουτηγμένα σε ζεστή σούπα αυγολέμονο!
funkycookgr

Σήμερα το πρωί ξύπνησα και μου ήρθε στο μυαλό η ζεστασιά μιας σούπας, πως όχι άλλωστε είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Και εδώ είναι που θυμήθηκα τα γιουβαρλάκια, τα τρυφέρα βουτηγμένα σε ζεστή σούπα αυγολέμονο!

Αν και αυτό το φαγητό είναι η επιτομή του comfort food, της παιδικότητας, της νοστιμιάς, της απλότητας δεν μπορώ να πω οτι θα το προτιμήσω, εκτός αν μου το μαγειρέψει η μαμά μου με τα χεράκια της, τα χρυσά!

Αυτό τον καιρό την έχω εδώ λόγω της εγκυμοσύνης μου γιατί γουστάρει να μου κάνει pampering, εννοείται οτι δεν έχω λόγω να της το στερήσω.

Καθημερινά λοιπόν μου θυμίζει δύο πράγματα, πόσο δύσκολη ήμουν στο φαγητό σαν παιδί και πόσο καλό «μας» κάνουν οι θρεπτικές σούπες.

Τις προάλλες κι ενώ η αδελφή μου ταλαιπωρούνταν από μια ίωση, εφοδιάστηκε με τα υλικά για γιουβαρλάκια, μου χτύπησε το κουδούνι και μου ανακοίνωσε οτι σήμερα θα μας μαγειρέψει νοσταλγικά!

Γιουβαρλάκια, ρε μαμά; Αφού δεν τα τρώω, και αφού μου υποσχέθηκε οτι αν δεν μου άρεσαν θα μου μαγείρευε ο,τι ήθελα ξεκινήσαμε την παρασκευή.

Την χάζευα και την φωτογράφιζα να τα πλάθει με υπομονή όλα στο ίδιο σχήμα, κάθε τόσο μου τόνιζε πόσο σημαντικό είναι να ζυμώνω πολύ καλά τον κιμά για να γίνει αφράτο το γιουβαλάκι και όταν το πλάθω να μην το «πατικώνω», το «χορεύεις» μέσα στην χούφτα σου ανάλαφρα.

Μην παρασυρθείς και βάλεις πολύ ρύζι θα φουσκώσει και θα «τουμπανιάσουν» τα γιουβαλάκια, προτίμησε να το προσθέσεις στην σούπα.

Και όταν άκουσα να με ρωτάει αν έχω καρότο και σέλινο, συμφωνήσαμε οτι για να τα φάω, δεν θα πρόσθετε καθόλου λαχανικά, μου έκανε το χατήρι, αν και μου είπε οτι δεν ξέρω να τρώω.

Η αλήθεια είναι οτι όσο έβραζε τα γιουβαλάκια, ήταν συνεχώς πάνω από την κατσαρόλα δοκίμαζε και φρόντιζε το φαγητό, μου ξύπνησε τόσες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια και αναρωτήθηκα αν όντως εγω ήμουν η περίεργη που δεν τρωω γιουβαρλάκια.

Και ήθρε η ώρα για το αυγολέμονο, κανένα μίξερ μου λέει και πόσο συμφωνώ σε αυτό μαζί της! Βρήκε ένα μεγάλο, βαρύ πηρούνι ένα γυάλινο μπωλ και ξεκίνησε σε λίγο το αυγολέμονο!

Μου έβαλε σε ένα βαθύ πιάτο μια γενναία μερίδα και με ρώτησε αν θα το έτρωγα όπως όταν ήμουν μικρή, μια λεπτομέρεια που δεν θυμόμουν ήταν μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι.

Και όταν ξεκίνησα να τρώω αναθεώρησα οτι δεν αγαπώ τα γιουβαρλάκια και της υποσχέθηκα να τα φτιάχνω στην εγγονή της, η απάντησή της;

Να σε δω την ημέρα που η Υβόννη θα σου ζητήσει γεμιστά!

Enjoy!

Προετοιμασία: 15′

Έτοιμο σε: 45′

Ποσότητα: 4-6 άτομα

Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

για τον κιμά

400 gr. κιμά μοσχαρίσιο, λάππα

1 μεγάλο κρεμμύδι

3-4 κουταλιές της σούπας ρύζι μακρύκοκκο Uncle Ben's

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας δυόσμο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 αυγό

Αλάτι

Πιπέρι

για την σούπα

50 gr. ρύζι μακρύκοκκο Uncle Ben's

500 ml. σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κρέατος

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

για το αυγολέμονο

2 αυγά

2 λεμόνια

Εκτέλεση Συνταγής

Τα γιουβαρλάκια

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το κρεμμύδι στο πολυμηχάνημα.

Ετοιμάζουμε τον κιμά ζυμώνοντας όλα τα υλικά για τον κιμά.

Τον ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά τουλάχιστον και πλάθουμε μεγάλους ομοιόμορφους κεφτέδες.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε περίπου 1 λίτρο και τον ζωμό νερό να βράσουν, όταν κοχλάσει ρίχνουμε τους κεφτέδες.

Βράζουμε για 10′ λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε προσεκτικά και βράζουμε για 20-25 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.

Δεν θέλουμε πολλά υγρά στο φαγητό μας, αν όμως χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον καυτό νερό, ώστε να μην πάψει ο βρασμός.

Αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό 15-30 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Σε ένα καθαρό γυάλινο σκέυος χτυπάμε τα ασπράδια με ένα πηρούνι να αφρατέψουν, προσθέτουμε τους κρόκους, σιγά-σιγά τον χυμό των λεμονιών, ανάλογα πόσο ξινό θέλουμε το φαγητό και τέλος προσθέτουμε ένα φλυτζάνι από τα ζεστά υγρά του φαγητού, όπου προσθέτουμε σε 3-4 μέρη μέσα στο αυγολέμονο.

Περιχύνουμε το φαγητό και κουνάμε για ένα λεπτό την κατσαρόλα, σερβίρονται ζεστά και ταιριάζουν υπέροχα με στραγγιστό γιαούρτι!

Σημειώσεις για την Συνταγή:

  • Αν θέλετε την σούπα σας περισσότερο ζουμερή προσθέστε επιπλέον ζωμό ενώ αν την προτιμάτε περισσότερο πηχτή επιπλέον ρύζι.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στην σούπα σέλινο, καρότο, πράσο ή άλλα λαχανικά εποχής.
  • Αποφύγετε να χτυπήσετε τα ασπράδια με το μίξερ γιατί μια πολύ αφράτη μαρέγκα θα «κόψει» όταν πέσει στο ζεστό φαγητό.
  • Μπορείτε την σούπα να την κάνετε με περισσότερα ή λιγότερα υγρά, όμως όσο πιο λιγότερα υγρά τόσο πιο κρεμώδης η σούπα.
  • Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ζωμό με νερό.
  • Το αυγολέμονο μπορεί να αντικατασταθεί από στραγγιστό γιαούρτι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να προσθέσετε λίγο κόρν φλάουρ, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, στο αυγολέμονο ώστε να γίνει πιο πηχτή η υφή του, απλά μετά καλό είναι να βράσετε το φαγητό ακόμη 5 λεπτά για να ενσωματωθεί το κόρν φλάουρ.

Δημοφιλή