Δώδεκα τρόποι για καλύτερη επικοινωνία στις σχέσεις

Όταν επικοινωνείτε, υπάρχουν περισσότερα από τα λόγια μόνο που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη. Πρέπει να δίνετε προσοχή σε μη λεκτικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας επίσης.
Anthony Harvie via Getty Images

Οι σχέσεις είναι δύσκολες, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης και δυσκολιών, ενδοοικογενειακών και κοινωνικών/οικονομικών χρειάζεται να κάνουμε Αλλαγές, να δείχνουμε κατανόηση, υπομονή, αγάπη, αποδοχή στον άλλον, έτσι όπως είναι.

Να μερικοί τρόποι για να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις:

ΑΚΟΥΣΤΕ

Όταν μια συζήτηση «ανάβει» είναι σύνηθες να είστε συγκεντρωμένοι στο να καταστήσετε σαφή την άποψή σας και ξεχνάτε να ακούσετε την άλλη πλευρά. Όταν προσπαθείτε να αποδείξετε τη δική σας πλευρά, είναι μερικές φορές δύσκολο το να κάνετε ένα βήμα πίσω και απλά να ακούσετε. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Πες μου περισσότερα σχετικά με...» ή « Βοήθησέ με να καταλάβω...». Κάνοντας ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να επικεντρωθείτε στο να ακούτε θα τους ενθαρρύνετε να μιλήσουν περισσότερο και θα τους βοηθήσει να αισθάνονται σεβαστοί.

ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ

Αν κάτι είναι μάταιο, ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε να προσεγγίσετε το άλλο πρόσωπο. Επειδή απλά είστε θυμωμένοι ή έχετε την ανάγκη να μιλήσετε δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε άμεσα. Είναι πιο σοφό να περιμένετε, να ηρεμήσετε για να έχετε μια καρποφόρα συζήτηση μαζί του.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Είναι σημαντικό να είστε γεμάτοι σεβασμό προς τους ανθρώπους όταν επιλέγετε το χρόνο να συζητήσετε. Εποφθαλμιώντας το άλλο πρόσωπο κάνει δύσκολο το να έχετε μια ουσιαστική συζήτηση μαζί του. Αντιθέτως αφήστε τους να γνωρίζουν ότι θέλετε να μιλήσετε αργότερα, όταν η χρονική στιγμή θα είναι καλύτερη και καταλληλότερη.

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

Όταν επικοινωνείτε, υπάρχουν περισσότερα από τα λόγια μόνο που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη. Πρέπει να δίνετε προσοχή σε μη λεκτικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας επίσης. Ο τόνος της συζήτησης, η οπτική επαφή, η στάση και πόσο μακριά στέκεστε από το συνομιλητή είναι στοιχεία που αποδεικνύουν του τι ειπώνεται πέρα από τις λέξεις. Δεν είναι μόνο η γλώσσα του σώματος του άλλου προσώπου που χρειάζεται να προσέχετε, αλλά και τη δική σας επίσης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Όταν ακούτε, συνδέεστε πιο βαθιά με τις ανάγκες σας και τα συναισθήματά σας, και με εκείνα των άλλων ανθρώπων. Προσπαθήστε να ακούτε με Ενσυναίσθηση και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του άλλου! Επιπλέον το να ακούτε κάνει ευκολότερο το να σας αφουγκράζονται και οι άλλοι όταν έρχεται η σειρά σας να μιλήσετε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

Αν κρατάτε κακίες βασισμένοι σε παρελθοντικά κατάλοιπα, θα θολώσει την ικανότητά σας να δείτε το παρόν. Καλύτερα από το να κοιτάτε πίσω και να αποδίδετε ευθύνες, να κοιτάτε τι μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να λύσετε το πρόβλημα. (Η Δύναμη του Τώρα, Ekchart Τolle)

ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε δύσκολες καταστάσεις και προτιμούν να μην τις συζητούν με ένα άλλο πρόσωπο. Είναι ευκολότερο γι' αυτούς από το να έχουν μία δύσκολη συζήτηση και τους βοηθάει να αποφεύγουν την αντιπαράθεση. Ο μόνος κατάλληλος τρόπος να έχετε μία ουσιαστική συζήτηση είναι πρόσωπο με πρόσωπο. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, είναι σημαντικό να παίρνετε ολοκληρωμένη εικόνα του άλλου ατόμου, και αυτό περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά της συζήτησης που συμβαίνουν μόνο όταν συζητάτε με το άλλο άτομο.

ΣΥΓΧΩΡΗΣΤΕ

Οι λύσεις είναι αδύνατες αν είστε απρόθυμοι ή ανίκανοι να συγχωρήσετε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να αφήσετε πίσω το να θέλετε να τιμωρήσετε το άλλο πρόσωπο. Συγχώρεση δε σημαίνει ξεχνώ. Σημαίνει απλά ότι επιλέγετε να το αφήσετε πίσω με σκοπό να προχωρήσετε μπροστά.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, μερικές φορές το γνωμικό « ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» ίσως είναι ο σωστός τρόπος δράσης. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι απόψεις διίστανται, να σεβαστείτε την άποψη του άλλου ατόμου και να συνεχίσετε τη σχέση σας.

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΣΑΣ (choose you battles!)

Οι συγκρούσεις είναι σκληρές και μερικές φορές δεν αξίζουν την ενέργεια. Ρωτήστε τον εαυτό σας « αυτή η διαφωνία αξίζει το χρόνο μου και συναισθηματική επένδυση;». Κάντε τη λύση προτεραιότητα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε όλη σας την ενέργεια για να κερδίσετε με οποιοδήποτε κόστος. Εάν πιστεύετε ότι μέσα από τη σύγκρουση θα ωφελήσετε το άλλο πρόσωπο και οι ίδιοι θα εισπράξετε την ηθική ικανοποίηση που αποζητάτε τότε αξίζει η «μάχη».

ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Κάντε περισσότερες ερωτήσεις, ψάξτε ανατροφοδότηση και να είστε δεκτικοί. Είναι σκληρό να ακούτε πράγματα που είναι λιγότερο κολακευτικά, αλλά είναι σημαντικό να επιτρέπετε στους ανθρώπους να έχουν τη δική τους, ανεξάρτητη φωνή. Όταν λαμβάνουν τροφοδότηση, δε νιώθουν την ανάγκη να ανταποκριθούν αμέσως. Στην πραγματικότητα ίσως είναι αυτό που χρειάζονται μόνο για να εκφράσουν αυτό που πιστεύουν είτε είναι αρεστό είτε όχι.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΕΜΑΤΟΙ ΣΕΒΑΣΜΟ

Το να είστε γεμάτοι σεβασμό σημαίνει να αποδέχεστε γνώμες που είναι διαφορετικές από τις δικές σας. Ακόμα κι αν δε συμφωνείτε με την άλλη άποψη, είναι μια έγκυρη άποψη και αξίζει προσοχής. Απορρίπτοντας την άλλη άποψη, απορρίπτετε το άλλο άτομο. Προσφέρετε το δώρο της Αποδοχής του άλλου έτσι όπως είναι! Έτσι θα γίνετε πιο ευτυχισμένοι και θα εξελιχθείτε προσωπικά και διαπροσωπικά!