Δεύτερη φάση απομυθοποίησης για την κυβέρνηση Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι η στρατηγική της ρήξης οδηγούσε στη φτωχοποίηση και στην επιστροφή στα Βαλκάνια, γι' αυτό άδειασε τον περασμένο Ιούλιο τον κ. Bαρουφάκη, την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κι εγκατέλειψε το πολυσυζητημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό δεν εξαφάνισε τα προβλήματα αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις αντιμετώπισής τους. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του διαπιστώνουν τώρα ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και πως είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν στη γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων.
sooc

Η κυβέρνηση Τσίπρα περνάει αναγκαστικά σε μια δεύτερη φάση απομυθοποίησης. Στην πρώτη φάση είχαμε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη να αναζητούν αντισυστημικές λύσεις και να οργανώνουν την αντιπαράθεση τους με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι η στρατηγική της ρήξης οδηγούσε στη φτωχοποίηση και στην επιστροφή στα Βαλκάνια, γι' αυτό άδειασε τον περασμένο Ιούλιο τον κ. Bαρουφάκη, την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κι εγκατέλειψε το πολυσυζητημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Η επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό δεν εξαφάνισε τα προβλήματα αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις αντιμετώπισής τους. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του διαπιστώνουν τώρα ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και πως είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν στη γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων παίρνοντας σκληρότερα μέτρα εξαιτίας της επιδείνωσης που προκάλεσαν οι αναζητήσεις του δίδυμου Τσίπρα - Βαρουφάκη.

Τα «πακέτα» μέτρων διαδέχονται το ένα το άλλο ασκώντας πρόσθετη πίεση στην πραγματική οικονομία, στο εισόδημα των πολιτών και στην κοινωνική συνοχή. Στο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των ασυνεπών δανειοληπτών ο κ. Τσίπρας κάνει ακριβώς αυτά που είχε δεσμευτεί να μην κάνει και αυτά που κατήγγειλε ότι έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά χωρίς αυτή να τα κάνει.

Ολοκληρώνεται η απομυθοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση λόγω της αντιπολιτευτικής αδυναμίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ο πολιτικός χρόνος επιταχύνεται και η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάθε λόγο να κινηθεί όσο το δυνατόν γρήγορα και αποτελεσματικά για να υπάρξουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα, σε διάστημα 12 ως 24 μηνών, τα οποία θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει την πολιτική και εκλογική της ανάκαμψη. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα κομματικά επιτελεία καταγράφουν την απογοήτευση και την απαισιοδοξία του κόσμου και την κλιμάκωση της κρίσης αξιοπιστίας τους πολιτικού συστήματος η οποία εξελίσσεται με ένα τρόπο που δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Δημοφιλή