Σοβαρός διάλογος εξπρές για το ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό πληρώνουμε με το 1,8 δισ. ευρώ τις αμαρτίες Τσίπρα - Βαρουφάκη του 2015, βρισκόμαστε όμως αντιμέτωποι και με τις συνέπειες εξαιρετικά σοβαρών λαθών και παραλείψεων που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την περίοδο που προηγήθηκε της αναγκαστικής ένταξης στο μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχουν καταφέρει να κοστολογήσουν τις προτάσεις τους τις οποίες άλλωστε αλλάζουν με ολοένα μεγαλύτερη ταχύτητα, χωρίς να εξηγούν τις ασφαλιστικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των αλλαγών.
sooc

Οι προτάσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και δεν έχουν πρακτική σημασία. Αναμένεται να απορριφθούν μετ' επαίνων από τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές, γιατί δεν επιτυγχάνουν το στόχο της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ από την κρατική επιδότηση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος για το 2016, ούτε φυσικά συμβάλλουν στη μεσομακροπρόθεσμη σταθεροποίηση του εξαιρετικά προβληματικού συστήματος.

Στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό πληρώνουμε με το 1,8 δισ. ευρώ τις αμαρτίες Τσίπρα - Βαρουφάκη του 2015, βρισκόμαστε όμως αντιμέτωποι και με τις συνέπειες εξαιρετικά σοβαρών λαθών και παραλείψεων που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την περίοδο που προηγήθηκε της αναγκαστικής ένταξης στο μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχουν καταφέρει να κοστολογήσουν τις προτάσεις τους τις οποίες άλλωστε αλλάζουν με ολοένα μεγαλύτερη ταχύτητα, χωρίς να εξηγούν τις ασφαλιστικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των αλλαγών. Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να πετάξει αυτές τις προτάσεις στο καλάθι των αχρήστων και να οργανώσει ένα διάλογο εξπρές με τη ΝΔ και όποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις, για να αποτρέψουμε όλοι μαζί το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα οι προτάσεις Τσίπρα - Κατρούγκαλου θα απορριφθούν, η ελληνική πλευρά δεν θα προλάβει να διατυπώσει αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις και θα προχωρήσουμε αναγκαστικά στην οριζόντια μείωση των συντάξεων για να εξασφαλίσουμε την πρώτη θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος - μνημονίου και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και για τη συνεννόηση για την αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Δημοφιλή