Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου

Κατά την άποψή μας ο κ, Τσίπρας πρέπει να γίνει πιο τολμηρός και αποτελεσματικός. Δεν πρέπει να σκέφτεται το κόστος των μέτρων που θα πάρει αλλά το πολλαπλάσιο κόστος της διαρκούς επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Δεν πρέπει να σκέφτεται τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και των ΑΝΕΛ, αλλά το γεγονός ότι 75% των Ελλήνων λένε ναι στη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και θα στηρίξουν μια πολιτική που θα φέρει την ευρωπαϊκή αναβάθμιση της χώρας μας.
ALAIN JOCARD via Getty Images

Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, στις Βρυξέλλες. Επιβεβαιώθηκε η συμφωνία-πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα. Αξιοποίηση της τρόικας-Brussels Group για να προσδιοριστούν το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό κενό, παρουσίαση συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup και αποδέσμευση των υπο-δόσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ντάισελμπλουμ για να αποτραπεί η διαφαινόμενη χρηματοπιστωτική ασφυξία.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν οδικό χάρτη για να επιστρέψουμε σε κάποιου είδους ομαλότητα και να λύσουμε στη συνέχεια τα προβλήματα που εμποδίζουν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο προς τις διεθνείς αγορές και την οικονομική ανάπτυξη.

Αμέσως μετά τη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έκανε δηλώσεις σχεδιασμένες να καθησυχάσουν το πολιτικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, δήλωσε, αλλά τότε ποια είναι η αποστολή της τρόικας-Brussels Group, η οποία μετράει τις αποκλίσεις των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα; Οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν θα αποφασιστούν από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αλλά θα πρέπει να εγκριθούν, κοστολογημένες, από το Eurogroup, προσθέτουμε εμείς. Θα υπάρξει πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 δισ. ευρώ υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αλλά αυτό δεν καταργεί τους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κενό. Σε απλά ελληνικά θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με ισοδύναμα μέτρα ή ακόμη χειρότερα με περικοπές σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί αλλά δυσκολεύεται να το εξηγήσει στους συντρόφους του. Χρησιμοποιεί προς το παρόν μία διπλή πολιτική γλώσσα που οδηγεί σε παράταση των εκκρεμοτήτων και επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

Κατά την άποψή μας πρέπει να γίνει πιο τολμηρός και αποτελεσματικός. Δεν πρέπει να σκέφτεται το κόστος των μέτρων που θα πάρει αλλά το πολλαπλάσιο κόστος της διαρκούς επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Δεν πρέπει να σκέφτεται τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και των ΑΝΕΛ, αλλά το γεγονός ότι 75% των Ελλήνων λένε ναι στη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και θα στηρίξουν μια πολιτική που θα φέρει την ευρωπαϊκή αναβάθμιση της χώρας μας.

Δημοφιλή