Η «εξαφάνιση» των δέκα δισ. ευρώ

Τα δέκα δισ. ευρώ τα οποία μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την καλύτερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την «απογείωση» του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μετατρέπονται τώρα σε «μπόνους» υπέρ των πιστωτών για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις τους να πείσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους ότι τελικά η διαχείριση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει λιγότερα για τους φορολογούμενους πολίτες από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μετά από πολιτικά ιδιοτελείς περιπλανήσεις η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε στην αποδοχή των μνημονιακών περιορισμών χωρίς καν τις λογικές διευκολύνσεις που είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
KAZUHIRO NOGI via Getty Images

Η κυβέρνηση Τσίπρα κινείται πλέον σε ένα αυστηρό μνημονιακό πλαίσιο ενώ οι εκπρόσωποί της διαπιστώνουν σε κάθε βήμα την επιδείνωση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του αμφισβήτησαν στην αρχή τον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις χώρες που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα, για να δεχθούν στη συνέχεια τα πάντα. Το δεύτερο μνημόνιο, η εφαρμογή του οποίου θα ολοκληρωνόταν σε μερικούς μήνες, μετατράπηκε σε ένα σκληρό τρίτο μνημόνιο, το οποίο έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Η δημόσια περιουσία δεσμεύεται υπέρ των πιστωτών για μία περίοδο... 99 ετών, ενώ εισάγεται ο μηχανισμός ο οποίος θα αντιμετωπίζει αυτόματα οποιεσδήποτε δημοσιονομικές αποκλίσεις αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες.

Τελευταίο δείγμα της δραματικής υποβάθμισης της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας είναι η «εξαφάνιση» των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων. Τα κέρδη αυτά ανέρχονται σε δέκα δισ. ευρώ και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αμέσως μετά την θετική αξιολόγηση του προγράμματος - μνημονίου.

Το 2015 «πάγωσε» η απόδοση των δέκα δισ ευρώ εφόσον η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε τη ρήξη με τους πιστωτές. Μετά τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το περασμένο καλοκαίρι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι ο δρόμος για την απόδοση των δέκα δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία θα άνοιγε αμέσως μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος - μνημονίου.

Προ ημερών ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος - μνημονίου ότι τα χρήματα αυτά θα δεσμευτούν υπέρ των πιστωτών της Ελλάδας για να περιοριστεί το μελλοντικό κόστος της διαχείρισης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τα δέκα δισ. ευρώ τα οποία μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την καλύτερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την «απογείωση» του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μετατρέπονται τώρα σε «μπόνους» υπέρ των πιστωτών για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις τους να πείσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους ότι τελικά η διαχείριση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει λιγότερα για τους φορολογούμενους πολίτες από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μετά από πολιτικά ιδιοτελείς περιπλανήσεις η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε στην αποδοχή των μνημονιακών περιορισμών χωρίς καν τις λογικές διευκολύνσεις που είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δημοφιλή