Αριστερή παρένθεση με επιδοτούμενα στελέχη

Στα τέλη του 2014 η Ελλάδα είχε επιτύχει μικρό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% και η πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν για ανάπτυξη 2,5% το 2015. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οικονομία έχει επιστρέψει σε βαθιά ύφεση και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η πτώση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 3% το 2015.
ANDREAS SOLARO via Getty Images

Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» επιβεβαιώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Χρειάστηκαν λιγότερο από έξι μήνες για να αποδειχθεί πέρα από κάθε λογική αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα και πως δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί με ικανοποιητικό τρόπο τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά μας, στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό και φιλελεύθερο οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης.

Στα τέλη του 2014 η Ελλάδα είχε επιτύχει μικρό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% και η πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν για ανάπτυξη 2,5% το 2015. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οικονομία έχει επιστρέψει σε βαθιά ύφεση και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η πτώση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 3% το 2015. Επιπλέον, το μικρό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έχει ήδη μετατραπεί σε σημαντικό έλλειμμα, το οποίο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εξαιτίας της απόλυτης κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών.

Η κυβερνώσα Αριστερά οδήγησε τη χώρα σε οικονομικές και κοινωνικές περιπέτειες και υποχρεώθηκε να δεχτεί ένα τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο πολύ πιο αντιλαϊκό και κυρίως αντιπαραγωγικό από τα δύο προηγούμενα. Αναφέρω ενδεικτικά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε μεταξύ των άλλων την υποχρέωση να πραγματοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ και να χρησιμοποιήσει τα 25 πρώτα από αυτά για την κάλυψη του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των ιδιωτικών τραπεζών.

Αποδείχτηκε λοιπόν στην πράξη ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική αριστερή πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη και πως η κυβερνώσα Αριστερά υπέστη τον απόλυτο πολιτικό διασυρμό. Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» επιβεβαιώθηκε πλήρως σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι «αριστεροί» καρεκλοκένταυροι θα μας απαλλάξουν σύντομα από την βαριά επιδοτούμενη από τον Έλληνα φορολογούμενο κυβερνητική παρουσία τους.

Δημοφιλή