Το ντόμινο του λαϊκισμού σε πλήρη εξέλιξη

Μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με ποιον άλλο τρόπο θα εκδηλωθεί το διεθνές ντόμινο του λαϊκισμού; Την απάντηση θα έχουμε πιθανότατα αυτή την Κυριακή. Στην Ιταλία πραγματοποιείται δημοψήφισμα για την έγκριση της αναθεώρησης του Συντάγματος που προτείνει ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός κ. Ρέντσι. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και επικρατήσει το «όχι» είναι πολύ πιθανό να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ρέντσι και να πάρουν την πρωτοβουλία κινήσεων οι δεξιοί και ακροδεξιοί λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορά.
ASSOCIATED PRESS

Μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με ποιον άλλο τρόπο θα εκδηλωθεί το διεθνές ντόμινο του λαϊκισμού;

Την απάντηση θα έχουμε πιθανότατα αυτή την Κυριακή. Στην Ιταλία πραγματοποιείται δημοψήφισμα για την έγκριση της αναθεώρησης του Συντάγματος που προτείνει ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός κ. Ρέντσι. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και επικρατήσει το «όχι» είναι πολύ πιθανό να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ρέντσι και να πάρουν την πρωτοβουλία κινήσεων οι δεξιοί και ακροδεξιοί λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορά. Επιδίωξή τους είναι να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με στόχο την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Αυτή την Κυριακή πραγματοποιούνται επίσης προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, με πιθανότερο αποτέλεσμα την επικράτηση του ακροδεξιού υποψήφιου κ. Χόφερ. Εκπροσωπεί το κόμμα της Ελευθερίας το οποίο έχει το δημοσκοπικό πλεονέκτημα έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και απειλεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Αυστρίας από την Ε.Ε. σε περίπτωση που η τελευταία δεν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της. Μεταξύ των άλλων η ακροδεξιοί της Αυστρίας προβάλλουν αντιρρήσεις στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και ζητούν αυστηρούς περιορισμούς στα προσφυγικά-μεταναστευτικά ρεύματα.

Το ντόμινο του διεθνούς λαϊκισμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προγνώσεις γι' αυτή την Κυριακή θα δοκιμάσει την συνοχή της Ευρωζώνης και θα κάνει ακόμη πιο επώδυνη την αναγκαστική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα μεγαλώσει η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα.

Δημοφιλή